Μελέτη ΣΠΕΦ για μηδενισμό του ελλείμματος στην αγορά ΑΠΕ

Μελέτη ΣΠΕΦ για μηδενισμό του ελλείμματος στην αγορά ΑΠΕ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση που δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές αλλά θα προέλθει από την αναδιανομή των πόρων στη χονδρική αγορά ενέργειας προτείνει ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά) για τον μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). 

Εκτίναξη 

Παράλληλα, βάσει μιας νέας –της τρίτης κατά σειράν– αναλογιστικής μελέτης που δημοσιοποίησε προχθές αργά το βράδυ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο ΣΠΕΦ εκτιμά πως το έλλειμμα, εάν δεν ληφθεί κάποιο μέτρο, θα εκτιναχθεί από τα 300 εκατ. ευρώ το 2020 στα 545 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021 και στα 976 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο θα μπαίνει στο σύστημα νέα ισχύς 800 MW από ΑΠΕ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ (εθνικό σχέδιο δράσης για την ενέργεια και το κλίμα). 

Η μελέτη του ΣΠΕΦ, αναλύοντας επίσης μια σειρά από στοιχεία, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εάν δεν είχε προηγηθεί η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ πέρυσι, με αποζημίωση από πόρους της Ε.Ε. της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως για επιπτώσεις της COVID το 2021 και το 2022, καθώς και με αύξηση του ποσοστού δικαιωμάτων ρύπων που προορίζονται για τον ΕΛΑΠΕ από το 65% στο 85%, δεν θα υπήρχε πρόβλημα στον ΕΛΑΠΕ.
Προς αναζήτηση «βιώσιμης λύσης που θα σέβεται το δίκαιο των επενδύσεων και δεν θα προσβάλλει για δεύτερη φορά την αξιοπιστία της χώρας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΣΠΕΦ, προτείνεται η κατάργηση του ΜΜΚΘΣΣ με θέσπιση χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) της τάξης των 250 εκατ. ευρώ ετησίως, αύξηση των δικαιωμάτων ρύπων από το 65% στο 85%, λήψη αποζημίωσης από ευρωπαϊκά κονδύλια για τις επιπτώσεις της COVID της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως για τα έτη 2021 και 2022 και επαναφορά του ΕΤΜΕΑΡ στα προ κρίσης επίπεδα.

Επιβάρυνση

Βάσει αυτού του προτεινόμενου σεναρίου, η εικόνα του ΕΛΑΠΕ προκύπτει θετική το 2022. Σε όλα τα σενάρια που έχει εξετάσει ο ΣΠΕΦ, εκτιμά πως θα μπορούσαν να μην επιβαρύνουν τους βιομηχανικούς καταναλωτές αν λάβουν εξαιρέσεις ή αντιστάθμιση κόστους για τις χρεώσεις αυτές στο πλαίσιο του προγράμματος «Carbon Leakage» της Ε.Ε., αφού τα ποσά αυτά αφορούν δράσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.  

Ο ΣΠΕΦ υποδεικνύει και τη λύση της ανάληψης μέρους του ελλείμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημειώνει, τέλος, ότι θα μπορούσε συνδυαστικά με τα προτεινόμενα να θεσπιστεί μηχανισμός επιστροφής στους προμηθευτές τυχόν πλεονάσματος στην περίπτωση που αυτό ξεπεράσει ορισμένο ύψος. 

Κάτι ανάλογο, σημειώνει ο ΣΠΕΦ, συνέβη στο τέλος του 2018 όταν σωρευτικό πλεόνασμα ύψους 121,24 εκατ. ευρώ από τη δράση του ΠΧΕΦΕΛ επεστράφη στους προμηθευτές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή