ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τον Φεβρουάριο θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης

Τον Φεβρουάριο θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εξακολουθεί να εκκρεμεί η τελική συμφωνία για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ή ΠΔΠ) και το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρά τις καθημερινές πλέον συναντήσεις μεταξύ της γερμανικής προεδρίας, που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και των ευρωβουλευτών που εκπροσωπούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα σχετικά με το τελικό μέγεθος του ΠΔΠ. Επιπλέον, σχετικά με το ζήτημα του μηχανισμού συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου, παρά την προσέγγιση των τελευταίων ημερών, δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο διπλωμάτη, το νωρίτερο που μπορεί να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές είναι τα μέσα Νοεμβρίου (ενώ μετά πρέπει να καταρτιστούν οι κανονισμοί για το κάθε πρόγραμμα του ΠΔΠ, δημιουργώντας ασφυκτικές προθεσμίες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2021).

Συνεπώς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεδομένων των διαδικασιών κύρωσης της απόφασης ιδίων πόρων από τα κράτη-μέλη που θα ακολουθήσουν, η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα γίνει πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου (ο αρχικός στόχος ήταν η 1η Ιανουαρίου). Αυτό, όπως εξηγεί, «σημαίνει ότι οι πόροι του React-EU [σ.σ.: συμπληρωματικοί πόροι συνοχής, που θα ήταν άμεσα διαθέσιμοι με την ενεργοποίηση του Ταμείου] θα καθυστερήσουν για αντίστοιχο χρονικό διάστημα».

Ο ίδιος διπλωμάτης εκφράζει τον εκνευρισμό του με την παράταση των διαπραγματεύσεων και τη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Κανείς δεν είναι επικεφαλής», λέει. «Εξακολουθούν να μην έχουν μία κοινή θέση». Θέτει μάλιστα το ερώτημα αν η αδυναμία εξεύρεσης λύσης δεν είναι προϊόν διαφωνίας σε θέματα ουσίας, αλλά μιας προσπάθειας εκ μέρους ορισμένων ευρωβουλευτών να ενισχύσουν τον θεσμικό ρόλο του Κοινοβουλίου στη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του, το Κοινοβούλιο κατηγορεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι «απέρριψε τυφλά» συμβιβαστική πρόταση την οποία κατέθεσε προχθές για το πώς θα καταμετρηθεί το κόστος εξυπηρέτησης του κοινού χρέους που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Κοινοβούλιο είχε προτείνει το κόστος αυτό να εξαιρεθεί από το ΠΔΠ, απελευθερώνοντας έτσι 12,9 δισ. ευρώ για τα 15 προγράμματα τα οποία οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι χρειάζονται περισσότερη χρηματοδότηση.

Το Συμβούλιο ισχυρίζεται ότι αυτό θα συνιστούσε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και έχει προτείνει άλλους τρόπους για να εξευρεθούν έως και 10 δισ. ευρώ για τα προγράμματα αυτά (επιπλέον, πηγές αναφέρουν ότι ορισμένοι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου εμμένουν σε αυξήσεις 39 δισ. ευρώ). Το Κοινοβούλιο επανήλθε στην πρόταση για την εξαίρεση των 12,9 δισ. ευρώ από τις «οροφές» του ΠΔΠ όπως τέθηκαν στις 21 Ιουλίου από τους ηγέτες των «27», αλλά χωρίς να αναδιανεμηθούν στα διαφορετικά προγράμματα (αντ’ αυτού να διατηρηθούν ως απόθεμα για «απρόβλεπτες ανάγκες»). Η τροποποιημένη πρόταση προσέκρουσε και αυτή στην κόκκινη γραμμή της γερμανικής προεδρίας περί αδυναμίας επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.