ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλά αποθέματα για κάθε ενδεχόμενο

Το 2021 εκτιμάται ότι θα αντληθούν περί τα 11 δισ. ευρώ από τις αγορές, ισοφαρίζοντας έτσι τις αγορές ομολόγων στις οποίες προχωρεί η ΕΚΤ.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει πλέον η επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας και ο συνδυασμός τους με περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη δεν φαίνεται να προκαλούν συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, καθώς το ψύχραιμο μάνατζμεντ των ταμειακών διαθεσίμων τους τελευταίους μήνες έχει εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ρευστότητας ή χρηματοδότησης.

Το «μαξιλάρι» ήταν και είναι ίσως το μεγαλύτερο «όπλο» της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός, καθώς αποτέλεσε σημαντική πηγή χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης, με ταυτόχρονη αντικατάσταση των κεφαλαίων που «βγαίνουν» από αυτό με μελετημένες κινήσεις στην αγορά ομολόγων. Οπως εκτίμησε και η S&P, η ελληνική κυβέρνηση έχει επαρκή δημοσιονομικά «μαξιλάρια» για την αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τα οποία υποστηρίζουν το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους. 

Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ με ορίζοντα 14μήνου διασφαλίζει τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου αυτών των διαθεσίμων τόσο στα τέλη του 2020 όσο και στα τέλη του 2021, λαμβάνοντας υπόψη και τα κεφάλαια στήριξης που θα χρειαστούν για την οικονομία στο διάστημα αυτό.

Αυτή τη στιγμή το «μαξιλάρι» διαμορφώνεται στα 39 δισ. ευρώ περίπου, μετά και την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, και εκτιμάται ότι θα κλείσει το έτος στα 33-35 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 θα κινηθεί επίσης πάνω από τα 30 δισ. ευρώ, ακόμα και με τα περαιτέρω μέτρα στήριξης που θα χρειαστεί η οικονομία λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Πώς θα γίνει αυτό; Με τη σωστή διαχείριση εκροών – εισροών. Εως το τέλος του 2020 τα ταμειακά διαθέσιμα αναμένεται να ενισχυθούν κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 κατά περισσότερο από 8 δισ. ευρώ, με πόρους από το πρόγραμμα SURE, εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα κέρδη από τα ANFAs – SMPs κ.ά. Από την άλλη, έως το τέλος του 2020 από το «μαξιλάρι» μπορούν να διατεθούν έως και 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ το 2021 και μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν να δαπανηθούν άλλα τόσα, με τις συνολικές εκροές από τον «κουμπαρά» να εκτιμώνται στα 15 δισ. ευρώ (με 11 δισ. ευρώ να κατευθύνονται σε χρεολύσια, τόκους κ.λπ.).

Πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και έως τώρα έχει αποφευχθεί, υπάρχει ετοιμότητα ακόμα και για το ενδεχόμενο προσφυγής στην πιστωτική γραμμή πανδημίας του ESM (περί τα 3,7 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί να φέρουν ακόμη και αρνητικό επιτόκιο και θα κατευθυνθούν σε δαπάνες για την Υγεία), κάτι που αναλυτές και διεθνείς οίκοι έχουν επισημάνει στην «Κ» ότι θα είναι θετικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και θα της δώσει… πόντους ελκυστικότητας στους επενδυτές.

Το 2021 εκτιμάται ότι θα αντληθούν περί τα 11 δισ. ευρώ από τις αγορές, ισοφαρίζοντας έτσι τις αγορές ομολόγων στις οποίες προχωρεί η ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα PEPP.