Διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η ΕΚΤ

Διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η ΕΚΤ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την Ελλάδα να είναι ήδη στους μεγαλύτερους κερδισμένους του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (PEPP), καθώς παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει «επενδυτική βαθμίδα» έχει δει τις αποδόσεις των ομολόγων της να υποχωρούν ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα, οι χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παραμείνει το βασικό εργαλείο πολιτικής της ΕΚΤ για πολύ καιρό ακόμη, παρά τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου, αποτελούν ένα πολύ καλό νέο για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οπως δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου της κεντρικής τράπεζας, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και η διάθεση μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες θα αποτελέσουν τους κύριους μοχλούς για την παροχή περαιτέρω στήριξης στην οικονομία της Ευρωζώνης, και σε αυτό θα επικεντρωθεί κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. «Η δουλειά της ΕΚΤ είναι να κρατάει το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων σε χαμηλά επίπεδα και να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το PEPP και τα TLTROs  έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στο τρέχον περιβάλλον και μπορούν να προσαρμοστούν δυναμικά ώστε να αντιδράσουν στις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας», όπως πρόσθεσε η Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διάρκειας αυτής της στήριξης.

Αυτές οι δηλώσεις ήρθαν τη στιγμή κατά την οποία η είδηση σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer είχε αρχίσει να οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι θα μειωθεί η πίεση στην ΕΚΤ για επέκταση του PEPP, με την κεντρική τράπεζα να επικεντρώνεται περισσότερο στο κλασικό QE. Αυτό θα ήταν μία αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είναι τα μόνα που δεν συμμετέχουν στο QE.

Αντίθετα, η Λαγκάρντ τόνισε πως αν και τα νέα στο μέτωπο του εμβολίου φαίνονται ενθαρρυντικά, «θα μπορούσαμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε επαναλαμβανόμενους κύκλους εξάπλωσης της πανδημίας και αυστηρών περιοριστικών μέτρων έως ότου επιτευχθεί εκτεταμένη ανοσία». Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να αποσύρει τη νομισματική στήριξη η οποία ήταν και ο μεγαλύτερος ίσως σύμμαχος της οικονομίας και των αγορών τους εννέα μήνες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Societe Generale, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κατά 750 δισ. ευρώ του PEPP φέρνοντας στα 2,1 τρισ. ευρώ το συνολικό του μέγεθος, ενώ θα επεκταθεί και χρονικά, έως τον Μάρτιο του 2022. Η αύξηση και χρονική επέκταση του PEPP αποτελεί εξαιρετικό νέο για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς σημαίνει πως το δίχτυ ασφάλειας που έχουν αυτή τη στιγμή θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα. Ηδη η ΕΚΤ έχει αγοράσει έως τώρα ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή