Funds από ΗΠΑ για τα κόκκινα δάνεια της Alpha

Funds από ΗΠΑ για τα κόκκινα δάνεια της Alpha

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσεχή εβδομάδα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank με θέμα την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων Cepal, που σήμερα είναι θυγατρική της τράπεζας. Η μάχη διεξάγεται μεταξύ δύο υποψηφίων, δηλαδή της αμερικανικής Pimco, που είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως, και του επίσης αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Davidson Kempner, και στόχος είναι η συναλλαγή να κλείσει έως τα τέλη του χρόνου.

Η διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους επενδυτές αφορά το τίμημα για την πώληση έως και του 100% της Cepal, που αποτελεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους servicers (διαχειριστές δανείων) στην ελληνική αγορά, καθώς και την αποτίμηση του senior τμήματος του χαρτοφυλακίου Galaxy, που φέρει και την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή».

Η διοίκηση της Alpha Bank υλοποιεί παράλληλα τη διαδικασία του carve out, δηλαδή της μεταφοράς του προσωπικού που εργάζεται στις διευθύνσεις Καθυστερήσεων retail και wholesale και στα περιφερειακά κέντρα στην Ελλάδα, στη Cepal. Η μεταφορά αποτελεί μέρος του project Galaxy και, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό των εργαζομένων που έχουν ήδη αποδεχθεί την εθελοντική μεταφορά τους υπερβαίνει το 90%. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τυπικά στα τέλη του μηνός και στόχος είναι η μεταφορά 800 εργαζομένων. Το προσωπικό που θα μεταφερθεί θα λάβει χρηματική αποζημίωση 10 μεικτών μισθών, με ελάχιστο όριο τις 25.000 ευρώ, διασφαλίζοντας παράλληλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς και τις λοιπές παροχές που έχει ως προσωπικό της τράπεζας.

Μέσω της συναλλαγής Galaxy η τράπεζα επιδιώκει να μειώσει τον δείκτη των κόκκινων δανείων (NPLs) στην Ελλάδα από το 29% στο 13%, ενώ ο δείκτης NPEs θα περιοριστεί στο 24%, από 43,5% που ήταν στο τέλος του α΄ εξαμήνου. Αντίστοιχα, το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας θα περιοριστεί από τα 21,2 δισ. ευρώ στα 11 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Η εξυγίανση θα προέλθει από τη μείωση κατά 62% των NPEs, κατά 65% των καταγγελμένων δανείων και κατά 75% των δανείων λιανικής που έχουν ενταχθεί σήμερα στον νόμο Κατσέλη. Η Cepal θα καταστεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό της Alpha Bank, καθώς και άλλων τραπεζών ή επενδυτικών κεφαλαίων, τη διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους περίπου 

33 δισ. ευρώ.

Το project Galaxy, μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα ελληνική τράπεζα και απαρτίζεται από τρία χαρτοφυλάκια με τις κωδικές ονομασίες Orion (αξίας 1,9 δισ. ευρώ), Galaxy II (αξίας 5,7 δισ. ευρώ) και Galaxy IV (αξίας 3,2 δισ. ευρώ). Η τράπεζα έχει υποβάλει αίτημα για την ένταξη και των τριών χαρτοφυλακίων στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και συνολικά η κρατική εγγύηση που θα παρασχεθεί θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ. Η ζημία που θα υπάρξει από την τιτλοποίηση έχει προσδιοριστεί μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης, δηλαδή κοντά στα 2 δισ. ευρώ, και, όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας, θα καλυφθεί από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που διαθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή