Στα 15 δισ. οι εκδόσεις ομολόγων το 2021, εκτιμά η DZ Bank

Στα 15 δισ. οι εκδόσεις ομολόγων το 2021, εκτιμά η DZ Bank

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων παρά την κρίση λόγω πανδημίας –τα οποία και αναγνωρίζονται από τους οίκους αξιολόγησης–, η σημαντική στήριξη του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ και η συνετή στρατηγική του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους αποτελούν τους παράγοντες που αναμένεται να διατηρήσουν τις πολύ καλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων και να στηρίξουν την επιστροφή της οικονομίας στην οδό της ανάκαμψης που διέκοψε η COVID, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων άγγιξαν νέα χαμηλά ρεκόρ, με το 10ετές την Παρασκευή να κινείται στο 0,68% και το spread στις 125 μονάδες βάσης.

Οπως σημειώνει η DZ Bank σε νέα έκθεσή της, η φήμη της Ελλάδας στην επενδυτική κοινότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά, ειδικά μετά την αλλαγή κυβέρνησης το 2019, επισημαίνοντας πως η εκτόξευση του χρέους που αναμένεται για φέτος δεν οφείλεται σε κάποιο «λάθος» της χώρας, αλλά στις επιπτώσεις της πανδημίας. Οπως τονίζει, η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σημαντικής ανάκαμψης της οικονομίας. Η δημοσιονομική απάντηση της χώρας ήταν η κατάλληλη, ενώ χάρη και στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ η θέση της Ελλάδας στην πρωτογενή αγορά ομολόγων έχει βελτιωθεί σημαντικά επίσης. Αυτό φάνηκε άλλωστε και στις εκδόσεις στις οποίες προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ φέτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DZ Bank, η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ το 2021, από 12 δισ. ευρώ φέτος, «βλέποντας» έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου, καθώς και την επανέκδοση του ομολόγου λήξης 2026 (το 7ετές του 2019 το οποίο το 2021 θα είναι 5ετές).

Η αυξανόμενη εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας μειώνει το μερίδιο των δανείων διάσωσης στις συνολικές της υποχρεώσεις, αν και το μερίδιο των επίσημων πιστωτών παραμένει πολύ υψηλό λόγω των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ. Αυτό στηρίζει επίσης την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, αρκεί η Αθήνα να ακολουθήσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία και η ΕΚΤ δεν κάνει απότομη αλλαγή στη νομισματική της πολιτική, τονίζει η DZ Bank, προειδοποιώντας ωστόσο πως η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαρτάται μόνιμα από τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ.

Η ολοκλήρωση της εκδοτικής δραστηριότητας του ΟΔΔΗΧ για το 2020, η αναβάθμιση-έκπληξη από τη Moody’s και η δέσμευση της ΕΚΤ για περαιτέρω παρεμβάσεις τον Δεκέμβριο αποτελούν τους τρεις κύριους παράγοντες, σύμφωνα με τη Citigroup, πίσω από το ισχυρό ράλι των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα. Η Ελλάδα θα είναι η περισσότερο κερδισμένη από την επέκταση του PEPP, καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα στο «κλασικό» QE, και καθώς η Citi δεν αναμένει άλλη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φέτος, η στήριξη της ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα ελληνικά spread. Επιπλέον, επισημαίνει, η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυναμική αναβαθμίσεων της αξιολόγησής της από τους οίκους, και αυτή η προσδοκία θα στηρίξει το περαιτέρω ράλι των ελληνικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή