Πρόκληση η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης

Πρόκληση η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης

Συνέντευξη της επικεφαλής της NN Ηellas Μ. Πολιτοπούλου

6' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία έφερε την υγεία στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και η ασφαλιστική αγορά καλείται να αναδείξει τα οφέλη της ασφάλισης μέσω της καλλιέργειας της ασφαλιστικής συνείδησης. Αυτό υπογραμμίζει στη συνέντευξή της στην «Κ» η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της NN Hellas Μαριάννα Πολιτοπούλου, επισημαίνοντας την προσήλωση του ομίλου της ΝΝ στην πορεία προς την ψηφιοποίηση των εργασιών που διασφαλίζουν την επιχειρησιακή συνέχεια της εταιρείας και την υψηλή εξυπηρέτηση των πελατών της.
 
– Ποια είναι η επίπτωση της πανδημίας στις ασφαλιστικές δραστηριότητες της εταιρείας; Ποιους κλάδους έχει επηρεάσει και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το μέλλον;
– Κατ’ αρχάς, ας δούμε τη μεγάλη, παγκόσμια εικόνα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία είχε, έχει και θα έχει πολυδιάστατο αντίκτυπο στην ασφαλιστική αγορά. Θα διέκρινα δύο κύριες περιοχές. Πρώτα, την αναπόφευκτη διατάραξη της συνήθους επιχειρησιακής λειτουργίας. Κατά δεύτερο λόγο, την απότομη και οριζόντια μετάβαση στην ψηφιακή διαχείριση της καθημερινότητας. Σχεδόν το 100% των εργαζομένων βρέθηκε να εργάζεται από απόσταση. Η εταιρεία κατάφερε να διασφαλίσει επιχειρησιακή συνέχεια χάρη στο ψηφιακό, σύγχρονο λειτουργικό της μοντέλο, αλλά κυρίως χάρη στην ανταπόκριση δικτύων πωλήσεων και εργαζομένων με ωριμότητα και υπευθυνότητα. Το πώς θα επιτευχθεί το μαγικό ισοζύγιο στο μέλλον τελεί υπό διαμόρφωση και δεν είναι όμως ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό θα συνυπάρχουν φυσική και διαδικτυακή απασχόληση, σε αρμονική ισορροπία.

Η ΝΝ μετέβη άμεσα, ήδη από τα μέσα Μαρτίου 2020, με γρήγορα αντανακλαστικά, στην απαραίτητη προσαρμογή του πλαισίου καθημερινής εργασίας. Αξιοποιήσαμε και εξελίξαμε παλαιά και υιοθετήσαμε καινούργια εργαλεία. Τόσο για την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση πελατών όσο και για την προώθηση υπηρεσιών και προϊόντων. Αλλωστε, η καινοτομία θα έλεγα ότι μας χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, η πανδημία, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, έφερε την υγεία στο επίκεντρο. Με την αξιοπιστία και το μεγάλο μέγεθός μας στον κλάδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, σταθήκαμε δίπλα στους ασφαλισμένους μας, ενώ παράλληλα διαπιστώσαμε αύξηση του ενδιαφέροντος για ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας. 

Οι αξίες μας «Νοιαζόμαστε», «Είμαστε ξεκάθαροι», «Δεσμευόμαστε», η στιβαρότητα του ονόματός μας στην Ελλάδα, η προσήλωσή μας στην ανθρωποκεντρικότητα και η συμβολή μας στην κοινωνία αποδείχθηκαν παράγοντες όχι μόνο βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας, αλλά επιτυχίας και ανάπτυξης της εταιρείας μας, ακόμη και στην πανδημία. Πετύχαμε πολλά γιατί τοποθετήσαμε την ασφάλεια και την υγεία αδιαπραγμάτευτα πάνω από την παραγωγικότητα. 

Ως προς το μέλλον, πιστεύω ότι με σεμνότητα, εργατικότητα, ομαδικότητα και γνήσια αλληλεγγύη θα αντιμετωπίσουμε τις άγνωστες προκλήσεις. Κοιτάζουμε με ενεργό ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται κάθε φορά. Θεωρώ ότι η πανδημία θα επιταχύνει περαιτέρω την ψηφιοποίηση και τη χρήση δεδομένων. Με προβληματίζει η σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία της κοινωνίας μας, καθώς η COVID-19 δοκιμάζει τα ανθρώπινα όρια και τις αντοχές μας και καλεί το γένος μας σε ενδοσκόπηση. Θεωρώ ότι οι διοικήσεις-ηγεσία καλούμαστε, σε τέτοιες στιγμές, να αποτελούμε ανθρώπινα πρότυπα (role model) με τις όποιες αδυναμίες μας: να είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας, με ενσυναίσθηση. Τότε οι αριθμοί και τα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν. Εκτιμώ ότι το 2021 θα είναι κρίσιμη χρονιά. Οχι μόνο χρονιά ανάκαμψης, αλλά και εξέλιξης. 
 
– Ποια είναι η στάση της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην κάλυψη της πανδημίας ως ασφαλιστικού κινδύνου; 
– Το σύνολο των ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής και υγείας της εταιρείας μας καλύπτει τους ασφαλισμένους από τον κίνδυνο της COVID-19. Αλλωστε, τα συμβόλαιά μας και των περισσότερων ασφαλιστικών εταιρειών δεν εξαιρούν τον κίνδυνο της πανδημίας. Φυσικά, όπως γνωρίζετε, η διαχείριση των περιπτώσεων COVID-19 καθορίζεται από τις βασικές επιλογές και στρατηγικές της πολιτείας, στις οποίες οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε και να ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά.
 
– Είναι γνωστό πως μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους ως προς την εγχώρια ασφαλιστική αγορά. Ποια είναι η στάση του μετόχου σε σχέση με την επένδυσή του στην Ελλάδα;
– Η ΝΝ έχει μια επιτυχημένη πορεία 40 χρόνων στην Ελλάδα. Πάντα με όραμα και μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχέδιο. Παραμένουμε σταθερά η μεγαλύτερη αμιγώς πολυεθνική εταιρεία και ανάμεσα στις πρώτες 3 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Με συνεχείς αυξήσεις μεριδίων στους βασικούς κλάδους. Η εταιρεία βέβαια αντιμετώπισε δύσκολες προκλήσεις στο παρελθόν. Η ψήφος εμπιστοσύνης του ομίλου στη δυναμική εξέλιξή μας είναι διαχρονική και επιβεβαιώθηκε εν μέσω πανδημίας. Επενδύει στο θετικό σενάριο και το αποδεικνύει στην πράξη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάναμε πολλά βήματα, άλματα θα έλεγα, μπροστά. Και αυτό το βιώνει πρώτα το δίκτυο συνεργατών μας, οι εργαζόμενοι και, ελπίζω, να το αναγνωρίζει ολόκληρη η αγορά. Είναι τιμή μου και νιώθω υπερήφανη που οδήγησα, ως επικεφαλής του οργανισμού και της άξιας νέας διοικητικής μας ομάδας, την αλλαγή προς το καλύτερο. Διαχρονικός στόχος μας, στόχος μου, παραμένει η πρότυπη ασφαλιστική εταιρεία, που μεταφράζεται σε αριστεία στην εξυπηρέτηση πελατών μας και στην υψηλή δέσμευση των ανθρώπων μας. Με βέλτιστες πρακτικές σε όλους τους πυλώνες, με όλους τους εταίρους μας. Τους εργαζομένους, τους ασφαλισμένους, τα δίκτυα συνεργατών, τον μέτοχο, την κοινωνία συνολικά, την Ελλάδα.
 
– Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς;
– Βρισκόμαστε προσωρινά σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι εξελίξεων. Ο κλάδος πρέπει να συνεχίσει την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια και ταχύτητα. Η καινοτομία δεν μπορεί να περιμένει. Ξεκινήσαμε μέσα στην πανδημία ένα ταξίδι ψηφιακού διαλόγου με τους πελάτες μας. Και πρέπει να το συνεχίσουμε, απαντώντας κατάλληλα στο νέο περιβάλλον ζήτησης και προσαρμόζοντας και εμπλουτίζοντας την προσφορά μας. Ταυτόχρονα, πρέπει να σταθούμε δίπλα στην προσπάθεια προσαρμογής που κάνουν και οι ίδιοι οι πελάτες μας. Nα γίνουμε συνοδοιπόροι. Με περισσότερες συνέργειες. Με ευέλικτες ιδέες και προσαρμοσμένα προϊόντα. Κυρίως όμως με τη συνδρομή των μέσων, κλαδικών και μη, να επιτύχουμε την πολυπόθητη καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης και την πραγματική ανάπτυξη της αγοράς με αύξηση της πίτας. Και να αναγεννήσουμε τον κλάδο μας περιορίζοντας ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος μεταβολής μεριδίων των εταιρειών από μεταφορά ήδη ασφαλισμένων συμπολιτών μας. Μέσα από τις ιδιαιτέρως δυναμικές δράσεις της ΕΑΕΕ και υπό το βλέμμα της εποπτείας, που έχει βαθιά γνώση των θεμάτων και εξελίξεων, με διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό. Ολες οι εταιρείες μαζί, και με τη στρατηγική στήριξη της πολιτείας, να συντελέσουμε ώστε η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Και να ασφαλιστούν περισσότεροι Ελληνες.

Η στρατηγική μας

– Ποια πολιτική θα εφαρμόσει η ΝΝ σε σχέση με τα ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, μετά τη δυνατότητα αναπροσαρμογών με βάση συγκεκριμένους δείκτες.  
– Πιστεύουμε ότι η νέα νομοθεσία είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι ενισχύει τη διαφάνεια στις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων των μακροχρόνιων ασφαλιστηρίων υγείας. Περιμένοντας το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίσει τους εφαρμοστέους δείκτες, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ΝΝ Hellas θα συνεχίσει να παρέχει ασφαλιστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους ασφαλισμένους της, παραμένοντας συνεπής στην εταιρική μας υπόσχεση: είμαστε δίπλα σας για να φροντίζετε όσα έχουν πραγματικά σημασία.
 
– Το 2019 συνεχίστηκε η ανοδικά κερδοφόρα οικονομική πορεία της εταιρείας, μετά την εντυπωσιακή αναστροφή το 2017. Ποιοι παράγοντες οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα; 
– Το 2019 αποτέλεσε την τρίτη χρονιά-σταθμό σε ένα ταξίδι κερδοφορίας που ξεκίνησε με τη θεαματική αναστροφή το 2017. Συγκεκριμένα, η παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε σε 466,6 εκατ., σημειώνοντας αύξηση πάνω από 15% σε σχέση με το 2016, με τα κέρδη προ φόρων να βελτιώνονται κατά 27 εκατ. στην ίδια περίοδο και να ανέρχονται σε 10,2 εκατ., ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε +11,3 εκατ., παρουσιάζοντας βελτίωση σχεδόν κατά 20 εκατ. Σημαντικός παράγοντας της σταθερά ανοδικής πορείας μας αποτέλεσε η νέα μας στρατηγική που στηρίζεται στην ανθρωποκεντρικότητα, την εξωστρέφεια και τον δομικό λειτουργικό ανασχηματισμό με όραμα την πρότυπη εταιρεία. Ενισχύσαμε τη θέση μας στην αγορά εισάγοντας στην Ελλάδα προγράμματα ασφάλισης συνδεδεμένα με επένδυση με καθημερινή εγγύηση, αλλά και στον κλάδο υγείας προσφέραμε νέα καινοτόμα προϊόντα και εμπλουτίσαμε υφιστάμενα προϊόντα ναυαρχίδες μας, όπως τo Orange Cross και το Λύσεις Υγείας Gold. Θα ήταν παράλειψη να μην αναγνωρίσω τη δυναμική των δικτύων διανομής μας, του αποκλειστικού δικτύου Insurance Agents της ΝΝ Ηellas και της στρατηγικής, στενής συνεργασίας μας με την Τράπεζα Πειραιώς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή