«Οξυγόνο» 150 εκατ. για τη ΔΕΗ από την πρώτη τιτλοποίηση οφειλών

«Οξυγόνο» 150 εκατ. για τη ΔΕΗ από την πρώτη τιτλοποίηση οφειλών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζεστό χρήμα ύψους 150 εκατ. ευρώ έβαλε στα ταμεία της η ΔΕΗ από το πρώτο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 200 εκατ. ευρώ με επενδυτή την JP Morgan. 

H αρχική αυτή άντληση εισροών θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση στην εταιρεία, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τον κάβο της χρεοκοπίας και να βελτιώσει την κερδοφορία της. Εξακολουθεί όμως να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας τα οποία πιθανότατα να επιδεινωθούν μετά και τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. 

Οι επόμενες «ενέσεις»

Τις πρώτες εβδομάδες πάντως εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων για την πανδημία, η εισπραξιμότητα από λογαριασμούς ρεύματος εξελίσσεται απολύτως ομαλά, όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι της επιχείρησης. Η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει να βάλει στα ταμεία της πολύ νωρίτερα από τον Απρίλιο τα περίπου 550 εκατ. από λογαριασμούς ρεύματος του Δημοσίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη το 2017 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2018, για την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης έναντι έκπτωσης. 

Το 2018 όπως και το 2019 τα αντίστοιχα ποσά καταβλήθηκαν στη ΔΕΗ τον Απρίλιο, μετά το κλείσιμο δηλαδή του α΄ τριμήνου. Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι, εφόσον πρόκειται για προπληρωμή, θα πρέπει οι οφειλές να καταβληθούν στην αρχή του έτους, δηλαδή μέσα στον Ιανουάριο του 2021 και όχι τον Απρίλιο, και βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για αυτό, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει υποβάλει κάποιο επίσημο αίτημα. Τις εισροές της ΔΕΗ από τα ταμεία του Δημοσίου αναμένει και η αγορά ηλεκτρισμού αλλά και οι προμηθευτές της εταιρείας για την αποπληρωμή εκ μέρους της ανεξόφλητων οφειλών. Από το τέλος του 2019 η ΔΕΗ έχει μειώσει τις υποχρεώσεις της προς τρίτους κατά 260 εκατ. ευρώ. 

Την ερχόμενη Τρίτη η ΔΕΗ πρόκειται να ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία αναμένονται καλύτερα των προβλέψεων, κάτι που η αγορά έχει προεξοφλήσει, όπως δείχνει η ανοδική πορεία της μετοχής της και η άνοδος της κεφαλαιοποίησής της στο 1,4 δισ. ευρώ. Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, η διοίκηση της ΔΕΗ θα προβεί σε ανακοινώσεις στο πλαίσιο της Investor’s Day αναφορικά με τις στρατηγικές και οικονομικές προοπτικές του ομίλου για την περίοδο 2020-2023, καθώς και για τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου 2020. 

Οι επενδυτές αναμένουν τα νεότερα για την πορεία του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, το οποίο έχει μπει σε φάση ωρίμανσης και προχωρεί σε συνεργασία με κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, όπως η γερμανική RWE, αλλά και τις εκτιμήσεις της διοίκησης για τη θέση της εταιρείας στη νέα αγορά του target-model. 

Η αγορά αναμένει εδραίωση της κερδοφορίας, καθώς η μέχρι τώρα πορεία του 2020 δείχνει ότι το EBITDA των 800 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί ως στόχος είναι εφικτό. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης έχει εκτιμήσει ότι το 2020 θα είναι η χρονιά που ο λόγος κερδοφορίας προς καθαρό χρέος θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή