Στα 53,8 εκατ. ευρώ οι ζημίες της Ελλάκτωρ στο εννεάμηνο

Στα 53,8 εκατ. ευρώ οι ζημίες της Ελλάκτωρ στο εννεάμηνο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζημίες της τάξεως των 53,8 εκατ. ευρώ κατέγραψε κατά το φετινό εννεάμηνο ο όμιλος Ελλάκτωρ (και ζημίες 16,3 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο), έναντι ζημίας 24,9 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό εννεάμηνο, καθώς τα ενοποιημένα έσοδα υποχώρησαν κατά 34% σε 667 εκατ. ευρώ, από 1,01 δισ. ευρώ και ενώ συνεχίστηκαν τα μέτρα αναδιάρθρωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά την «Ακτωρ», θυγατρική στον τομέα της κατασκευής. 

Ειδικότερα, κατά το φετινό εννεάμηνο υπήρξε μη επαναλαμβανόμενη αρνητική επίπτωση 24,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 12,8 εκατ. ευρώ από απομείωση αξίας μη λειτουργικών ακινήτων που πουλήθηκαν, 6,5 εκατ. ευρώ λόγω αποχώρησης από έργο στη Βραζιλία, ενώ 5,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν κόστος αναδιάρθρωσης.

Εκτακτη επίπτωση 

Πάντως, αν δεν ληφθεί υπόψη η έκτακτη αυτή αρνητική επίπτωση, τα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 31,1 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ σε επίπεδο τρίτου τριμήνου καταγράφονται κέρδη 11,7 εκατ. ευρώ, από 1,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, δείγμα ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην «Ακτωρ» αποδίδουν καρπούς.

Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στο φετινό εννεάμηνο διαμορφώνονται σε 136 εκατ. ευρώ, έναντι 151 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, κατά το τρίτο τρίμηνο, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση, καθώς ανήλθαν σε 54 εκατ. ευρώ, από 39 εκατ. ευρώ, κατά το περυσινό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι επιμέρους τομείς δραστηριότητας σημείωσαν βελτίωση κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, παρά την αρνητική επίδραση της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.

Στον τομέα της κατασκευής, τα έσοδα του φετινού εννεαμήνου μειώθηκαν κατά 49% σε 375 εκατ. ευρώ, λόγω της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας που καταγράφεται από τη στρατηγική απόφαση της διοίκησης να περιοριστεί η παρουσία στις αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στο τέλος του εννεαμήνου διαμορφωνόταν σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί και η υπογραφή νέων συμβάσεων για έργα αξίας 203 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, «τρέχει» το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της «Ακτωρ», το οποίο αναμένεται να αποφέρει συνολικό όφελος άνω των 100 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα των αρχικών προβλέψεων.

Εξελίξεις είναι πιθανό να προκύψουν τις επόμενες ημέρες και σε ό,τι αφορά τους θεσμικούς επενδυτές του ομίλου, με τον κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση να αναφέρει χθες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, ότι «έχει αποκατασταθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον όμιλο Ελλάκτωρ». 

Συζητήσεις

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις αναμενόμενες εξελίξεις σε μετοχικό επίπεδο, η διοίκηση συνεχίζει τις συζητήσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για νέα χρηματοδότηση της «Ακτωρ», ενώ παράλληλα εξακολουθεί να υφίσταται το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον υπάρξει νέος επενδυτής στον όμιλο Ελλάκτωρ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή