Πέντε μοναχές μπλοκάρουν έργο 110 εκατ.

Πέντε μοναχές μπλοκάρουν έργο 110 εκατ.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δίκτυο ηλεκτρισμού της Πελοποννήσου παραμένει κορεσμένο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δρομολογηθεί προς όφελος της πράσινης ανάπτυξης και η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πλήρη δυναμικότητά της των 800 MW γιατί το έργο του ΑΔΜΗΕ για την επέκταση των γραμμών υψηλής τάσης «προσβάλλει τον ησυχαστικό χαρακτήρα» της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα. Με αυτό το επιχείρημα οι πέντε μοναχές της Ιεράς Μονής έχουν μπλοκάρει για 14 μήνες την τοποθέτηση δύο τελευταίων πυλώνων, σε απόσταση 500 μέτρων από το μοναστήρι, που απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, με συνεχείς δικαστικές προσφυγές. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό στην πλευρά του ΑΔΜΗΕ είναι γιατί οι μοναχές δεν λειτουργούν μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται από τη νομοθεσία, όπως κάνουν οι φορείς της πολιτείας και των πολιτών που διαφωνούν με τον σχεδιασμό ενός έργου υποδομής. Οι διαφωνίες αυτές, αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, εκφράζονται με προσφυγές στο στάδιο της αδειοδότησης ενός έργου, οι οποίες στη συνέχεια εξετάζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οχι αφού το έργο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 98% – όπως συμβαίνει με το έργο επέκτασης του συστήματος 400 kv (Δυτικόs Διάδρομοs). Οι εν λόγω μοναχές, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αποφάσισαν να κινηθούν εκτός πλαισίου, ποντάροντας στη στρατηγική του αιφνιδιασμού. Στις 25 Νοεμβρίου, τα συνεργεία του αναδόχου του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν τις εργασίες στην περιοχή και οι μοναχές έδωσαν το «παρών» και αυτή τη φορά, τοποθετώντας τα οχήματά τους μπροστά στα μηχανήματα εκσκαφής, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την ολοκλήρωση του έργου.

Το αποτέλεσμα ήταν ο ανάδοχος να καταθέσει μήνυση την ίδια ημέρα κατά των μοναχών, οι οποίες –μάλλον για να αποφύγουν το αυτόφωρο– υποχώρησαν. Την ψευδή –όπως αποδείχθηκε– πρόθεσή τους να αποσυρθούν επιβεβαίωσε και ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, διαβεβαιώνοντας τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ότι «οι μοναχές συνειδητοποίησαν το λάθος τους» και έτσι οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά.

Η «κανονικότητα», όμως, δεν κράτησε για πολύ. Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου οι μοναχές κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες έως τις 16 Δεκεμβρίου, που θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

«Το πρόβλημα δεν είναι του ΑΔΜΗΕ, είναι ολόκληρης της χώρας. Γιατί μεγάλα έργα υποδομών, με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον, κινδυνεύουν να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή. Ακόμη και όταν έχουν ολοκληρώσει όλα τα στάδια της αδειοδότησής τους, συμπεριλαμβανομένης της ΑΕΠΟ (περιβαλλοντική αδειοδότηση), που αποτελεί τη βασική άδεια για μεγάλα έργα υποδομής στη χώρα», τονίζουν κύκλοι του ΑΔΜΗΕ, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν ολέθριες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες συνολικά για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή