Επενδύουμε στην πράσινη ενέργεια

Επενδύουμε στην πράσινη ενέργεια

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας μιλάει στην «Κ» για τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας

9' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους πρωταγωνιστές του ελληνικού επιχειρείν της χρονιάς που πέρασε ανήκει η Sunlight. Δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει το 2020, η εταιρεία, που ανήκει στον Πάνο Γερμανό, ανακοίνωσε ότι υλοποιεί επένδυση ύψους 105,26 εκατ. ευρώ, που είναι συγχρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και περιλαμβάνει τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης (R&D Center), όπως και πιλοτικής γραμμής παραγωγής καινοτόμων μπαταριών λιθίου. Εξίσου δυναμικά ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τη Sunlight, που έλαβε τη μεγαλύτερη παραγγελία στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο για μπαταρίες λιθίου, οι οποίες θα τοποθετηθούν, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας, στις πλήρως αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης μιας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ισπανία. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία υλοποιεί ένα νέο ερευνητικό κέντρο στην Αττική, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021, ενισχύοντας αυτό που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη.

Η εταιρεία, όπως προσθέτει ο κ. Μπίσαλας, επιδιώκει να καταστεί ηγέτις στις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, κατέχοντας πάνω από το 10% της παγκόσμιας αγοράς σε όγκο πωλήσεων. Και με χρονικό ορίζοντα το διάστημα 2024-2026, δρομολογεί στην περιοχή της Πτολεμαΐδας τη δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας παραγωγής. Στο εγγύς μέλλον αναμένεται να προχωρήσει στη σύναψη νέων επιχειρηματικών συμφωνιών και προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με δύο μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρικών βιομηχανικών οχημάτων. Ολες αυτές οι κινήσεις της Sunlight έχουν άμεσο αντίκρισμα και στην απασχόληση, με τη βιομηχανία να διατηρεί «ανοικτές» 120 θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 100 βρίσκονται στην Ελλάδα και αφορούν υψηλής ειδίκευσης επιστημονικές ειδικότητες. 

– Ποιο είναι το σκεπτικό της δημιουργίας κέντρου έρευνας και ανάπτυξης μπαταριών λιθίου και πιλοτικής μονάδας παραγωγής; Ποια είναι η επόμενη φάση της επένδυσης;
– O κλάδος της αποθήκευσης ενέργειας είναι διεθνώς ένας από τους πιο ταχέως αναπτυσσόμενους, καθώς τελούνται μεγάλες αλλαγές μέσα από τις νέες τεχνολογίες λιθίου. Εχοντας πάνω από 12 χρόνια εμπειρία στην έρευνα και ανάπτυξη μπαταριών τεχνολογίας λιθίου, πιστεύουμε ότι η Sunlight μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αγορά, διεκδικώντας σημαντικά μερίδια σε παγκόσμιο επίπεδο και παράλληλα να συμβάλει στη μετάβαση της χώρας μας στην ηλεκτροκίνηση και στην πράσινη ενέργεια.

Ως μία από τις πιο δυναμικές εταιρείες τεχνολογίας στην παραγωγή μπαταριών, εργαζόμαστε με στόχο να παρέχουμε καινοτόμους και πράσινες εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας για τους πελάτες μας, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εχοντας αυτό τον ξεκάθαρο προσανατολισμό, επενδύουμε 105,26 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για να δημιουργήσουμε το νέο ερευνητικό κέντρο στην Αττική, η ολοκλήρωση του οποίου τοποθετείται τον Απρίλιο του 2021. Το νέο αυτό κέντρο έρχεται να προστεθεί και να ενδυναμώσει το υπάρχον R&D Center που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη με μεγάλη επιτυχία. Στο πλαίσιο του έργου, θα επενδύσουμε στην Ελλάδα με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων βιομηχανικών στοιχείων λιθίου (First Industrial Deployment – FID) με μεγάλο επίπεδο ασφάλειας και με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πρώτης πιλοτικής μονάδας παραγωγής στο εργοστάσιό μας στην Ξάνθη.

Η επόμενη φάση του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής αποκλειστικά για μπαταρίες λιθίου στην Πτολεμαΐδα και τοποθετείται στο 2024-2026. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο βήμα θα είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών και της καινοτομίας που θα αναπτύξουμε μέσα από την επένδυσή μας στην πιλοτική γραμμή. Στόχος της Sunlight είναι να δημιουργήσει στην Ελλάδα το πρώτο Gigafactory στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Για το έργο αυτό είμαστε σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές.

Ηδη γινόμαστε δέκτες πάρα πολύ ισχυρού ενδιαφέροντος από στρατηγικούς συνεργάτες για κοινή επένδυση στο κομμάτι της ανάπτυξης και παραγωγής στοιχείων στο Gigafactory στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Το γεγονός αυτό, αλλά και άλλα, μας κάνει ακόμη πιο αισιόδοξους ότι η στρατηγική που ακολουθούμε θα μας δώσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στο μέλλον.
 
– Γιατί επενδύετε στις μπαταρίες λιθίου που προορίζονται για βιομηχανική χρήση; Πώς διαμορφώνονται οι επιδόσεις της αγοράς της συγκεκριμένης κατηγορίας στοιχείων στην Ευρώπη;
– Η βιομηχανία τίθεται στο επίκεντρο της Πράσινης Συμφωνίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάζει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσα από περαιτέρω απανθρακοποίηση και ενίσχυση των φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας. Για τη μαζική μετάβαση από τη χρήση ορυκτών σε ηλεκτρικές λύσεις, η μπαταρία είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της λύσης αυτής.

Για τον λόγο αυτό έχει επιστρατευθεί στρατηγικό σχέδιο για τις μπαταρίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Μπαταρίες». Το σχέδιο αυτό αφορά την προσπάθεια της Ευρώπης να κερδίσει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τους ανταγωνιστές στην Ασία και να περάσει μπροστά σε επίπεδο τεχνολογίας και παραγωγικής δυνατότητας. Είναι σαφές βέβαια ότι η Ασία είναι πολλά χρόνια μπροστά στις μπαταρίες λιθίου για την αυτοκίνηση. Η Ευρώπη επικεντρώνεται αρκετά, αν όχι εξ ολοκλήρου, και η ίδια στην αυτοκίνηση λόγω των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών σε χώρες όπως η Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Η συγκέντρωση πολλών και σημαντικών δυνάμεων σε έναν χώρο αφήνει μεγάλα περιθώρια σε εταιρείες σαν τη δική μας ώστε να αναπτυχθούν σε διαφορετικές αγορές με μεγάλη ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων βιομηχανικής χρήσης, των κλαρκ, αναμένεται να διπλασιαστεί σε όγκο τα επόμενα 10 χρόνια και να τετραπλασιαστεί σε αξία, φτάνοντας τα 12 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, και η εταιρεία μας κατέχει πάνω από το 10% της παγκόσμιας αγοράς σε όγκο πωλήσεων. Η αγορά της αποθήκευσης ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να γίνει 10 φορές μεγαλύτερη σε όλα τα επίπεδα.

Η εταιρεία μας θέλει να είναι μία από τις ηγέτιδες στις μπαταρίες. Βλέπουμε την μπαταρία ως το μέσον για να προσφέρουμε στους πελάτες μας ενέργεια, όποτε το χρειάζονται, για όσο το χρειάζονται. Δηλαδή η μπαταρία για εμάς είναι το μέσον για να πετύχουμε τον στόχο μας ως παρόχων αποθηκευμένης ενέργειας μέσω των μπαταριών.

Με το ερευνητικό μας έργο αποσκοπούμε στην ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο αυτόν, εστιάζοντας σε τομείς όπου θέλουμε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον όπως είναι οι μπαταρίες για ηλεκτρικά βιομηχανικά και αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles -AGVs), εφαρμογές αποθήκευσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και μελλοντικές εφαρμογές, όπως μπαταρίες λιθίου για πλοία.

Η Sunlight βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με δύο μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρικών βιομηχανικών οχημάτων και στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συνάψει πολύ σημαντικές συμφωνίες για μπαταρίες λιθίου. Με δεδομένο ότι οι ίδιοι κατασκευαστές παράγουν μπαταρίες λιθίου εδώ και κάποια χρόνια, η εμπιστοσύνη στην εταιρεία μας δείχνει πως η πολύ υψηλή τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει, σε συνδυασμό με το κατάλληλο κόστος, μπορεί να δώσεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία μας και να προσελκύσουμε ισχυρούς πελάτες.

Επιπλέον, μόλις πριν από λίγες ημέρες λάβαμε τη μεγαλύτερη παραγγελία στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, για μπαταρίες λιθίου που θα τοποθετηθούν στα πλήρως αυτοματοποιημένα logistic centers μιας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ισπανία.

Οι ευκαιρίες είναι πολύ μεγάλες

– Ποια αξιολογείτε ότι θα είναι η επίδραση της επένδυσής σας στα αποτελέσματα της Sunlight; 
– Κάθε επένδυση αποδίδει σε βάθος χρόνου. Ιδιαιτέρως στην αγορά των μπαταριών και εφαρμογών αποθήκευσης ενέργειας που αναπτύσσεται ραγδαία, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές είναι πολύ μεγάλες. Στην παρούσα στιγμή δίνουμε έμφαση στο να στηθεί σωστά το νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης με το σωστό ανθρώπινο δυναμικό και τις κατάλληλες υποδομές. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι νέες μπαταρίες τεχνολογιών λιθίου, πάνω στις οποίες ήδη εργαζόμαστε στο κέντρο R&D στην Ξάνθη, θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε τα μερίδιά μας σε αγορές που δραστηριοποιούμαστε ήδη, αλλά και σε τομείς που εισερχόμαστε όπως οι μπαταρίες για ηλεκτρικά πλοία. Πιστεύω πως το γεγονός ότι έχουμε μεγάλη εμπειρία στο λίθιο, με αποδεδειγμένα πολύ ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα, μας δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα. Οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις μας κάνουν λόγο για μεγάλη θετική επίδραση στα αποτελέσματα. Προσπαθούμε να είμαστε συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας.

Παρά την πανδημία, το β΄ 6μηνο του 2020 ήταν το καλύτερο στην ιστορία μας

Επενδύουμε στην πράσινη ενέργεια-1
Για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά διατίθεται από τη Sunlight μπαταρία λιθίου που παρέχει την παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία GLocal, όπου μέσω cloud καθίσταται εφικτή η αμφίδρομη επικοινωνία, σε πραγματικό χρόνο, οπουδήποτε στον κόσμο.

– Ποιες είναι ορισμένες από τις εφαρμογές στην καθημερινότητα και στο επιχειρείν μιας μπαταρίας λιθίου αποθήκευσης ενέργειας;
– Η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι ευρέως διαδεδομένη κυρίως από την καταναλωτική χρήση της, όπως στα κινητά τηλέφωνα ή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πλέον υπάρχει και αναπτύσσεται ευρύτητα εφαρμογών και στην ηλεκτροκίνηση για τις εκτός δρόμου χρήσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα προσαρμοσμένο στα δεδομένα της πανδημίας αποτελούν οι μπαταρίες που τοποθετούνται στα ρομποτάκια ή στα αυτόματα οχήματα σε μεγάλα κέντρα αποθήκευσης και διανομής. Σε αυτόν τον κλάδο ειδικότερα έχουμε μακρά ειδίκευση και συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας.

Μία ακόμη περίπτωση αποτελούν τα αυτοματοποιημένα καθοδηγούμενα οχήματα (AGVs), στα οποία αναπτύσσονται νέες εφαρμογές όπου μέχρι πρότινος δεν είχαν εισχωρήσει οι μπαταρίες. Πριν από μερικούς μήνες η εταιρεία μας ήρθε σε συμφωνία και παρέδωσε μπαταρίες λιθίου σε startup στο Ισραήλ που εξειδικεύεται σε ρομπότ που αυξάνουν τη χωρητικότητα των πάρκινγκ κατά 35%. Η συγκεκριμένη λειτουργία ελέγχεται από εφαρμογή στο κινητό και έτσι η παραλαβή και παράδοση του αυτοκινήτου από και προς τον κάτοχο γίνεται αυτόματα από το ρομπότ, χωρίς κάποιος να χρειάζεται να το οδηγήσει μέσα στον χώρο του πάρκινγκ. Λόγω της πανδημίας, οι οδηγοί θα προτιμούν τέτοιου είδους συστήματα όπου κανείς δεν μπαίνει στο αυτοκίνητό τους όταν χρειάζεται να παρκάρουν σε οργανωμένους χώρους. Αυτό συμφέρει και τους ιδιοκτήτες των πάρκινγκ, ειδικά σε αστικά κέντρα, όπου κάθε τετραγωνικό μέτρο επιφέρει επιπλέον κόστος.

Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι είχαμε παραδώσει μπαταρίες σε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ισπανία για χρήση στα βιομηχανικά της οχήματα. Ο πελάτης παραπονέθηκε ότι λόγω της χρήσης τους σε χώρο με μεγάλη θερμοκρασία, οι μπαταρίες –όπως είναι λογικό– σταματούσαν να φορτίζουν. Συνδεθήκαμε στο υπολογιστικό νέφος (cloud) και είδαμε τι πραγματικά συμβαίνει. Σε αυτή την περίπτωση, μέσω του cloud οι μηχανικοί μας ανέλυσαν τα προφίλ φόρτισης των μπαταριών των τελευταίων 2 μηνών και μέσα σε 24 ώρες είχαν κάνει σημαντικές αλλαγές στην μπαταρία από τη βάση τους στην Ξάνθη, μέσω Διαδικτύου. Οχι μόνο έλυσαν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο πελάτης, αλλά βελτιστοποίησαν περαιτέρω την απόδοση των μπαταριών με βάση τις συνθήκες στο δεδομένο περιβάλλον.

Αυτό κατέστη εφικτό καθώς η Sunlight έχει αναπτύξει τη σειρά Li.ON Force, μια λύση αποθήκευσης που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. Συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών τεχνολογίας λιθίου με τις καινοτόμες εφαρμογές της τεχνολογίας Industry 4.0. που αφορούν τη χρήση τεχνολογιών Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙoT) στη βιομηχανία. Για πρώτη φορά, δηλαδή, στη διεθνή αγορά διατίθεται από την εταιρεία μας μπαταρία λιθίου που παρέχει την παγκόσμια τεχνολογική καινοτομία GLocal, όπου μέσω cloud καθίσταται εφικτή η αμφίδρομη επικοινωνία, σε πραγματικό χρόνο, οπουδήποτε στον κόσμο.
 
– Πώς διαμορφώθηκε η χρήση του 2020 σε επίπεδο μεγεθών για τη Sunlight;
– Οπως όλοι οι κλάδοι, έτσι και ο δικός μας επηρεάστηκε πάρα πολύ από την πανδημία. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τον μήνα Απρίλιο ουσιαστικά σταμάτησε η λήψη νέων παραγγελιών, ενώ πολλοί πελάτες μας για κάποιους μήνες παρέμειναν κλειστοί λόγω των περιοριστικών μέτρων. Παρ’ όλα αυτά, κρατήσαμε όλες τις θέσεις εργασίας και όλη η ομάδα μας έκανε εξαιρετική δουλειά και έδειξε μεγάλες αντοχές και επιμονή. Συνεχίσαμε τις επενδύσεις μας στις νέες τεχνολογίες καθώς και στην επέκτασή μας και αυτό δείχνει τη δυναμική της εταιρείας μας και την προσήλωση στο να χτίσουμε ένα καλύτερο και δυναμικότερο μέλλον.

Σήμερα έχουμε πάνω από 120 θέσεις εργασίας ανοιχτές, με τις 100 από αυτές να είναι στην Ελλάδα. Προσκαλούμε τους ενδιαφερομένους να δουν τις θέσεις και να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Πάνω από 70 θέσεις είναι για μηχανικούς και άλλους υψηλής ειδίκευσης επιστήμονες.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 είναι το ισχυρότερο που είχε ποτέ η εταιρεία μας τόσο σε όγκο πωλήσεων και παραγωγής όσο και σε αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα του 2020 θα είναι εξαιρετικά, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στις οποίες κληθήκαμε να δραστηριοποιηθούμε. Το πιο σημαντικό όμως για εμάς είναι ότι θέσαμε ισχυρές βάσεις για τον ολοκληρωτικό μετασχηματισμό της εταιρείας και ήδη αυτή η προσπάθεια έχει αρχίσει να αποδίδει θεαματικά αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή