Μειώθηκαν κατά 13,5 δισ. τα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς

Μειώθηκαν κατά 13,5 δισ. τα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς

3,4 δισ. ευρώ οι εκταμιεύσεις νέων δανείων το πρώτο εξάμηνο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 13,5 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPE να μειώνεται στο 23%, καθώς και εκταμιεύσεις νέων δανείων ύψους 3,4 δισ. ευρώ, οι οποίες οδηγούν σε τροχιά υπέρβασης του στόχου των 5,7 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για το σύνολο του 2021, πραγματοποίησε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα αποτελέσματα της τράπεζας αποτυπώνουν τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού Sunrise, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 80%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αυξημένες προβλέψεις για την κάλυψη των ζημιών από τη μεγάλη μείωση των NPEs μέσω των τιτλοποιήσεων Phoenix, Vega και Sunrise 1 στο β΄ τρίμηνο οδήγησαν σε αρνητικό αποτέλεσμα ύψους 2,34 δισ. ευρώ (προ φόρων) στο σύνολο του εξαμήνου (-1,98 δισ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο), με το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους να ανέρχεται σε ζημία 2,45 δισ. ευρώ (-2,045 δισ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο), το οποίο και ήταν σύμφωνο με τις εκτιμήσεις και το κεφαλαιακό πλάνο της τράπεζας.

Σε προ προβλέψεων βάση (έσοδα από τόκους και προμήθειες μείον επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα), ωστόσο, η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε κέρδη της τάξεως των 505 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, αυξημένα κατά 18% σε ετήσια βάση, και όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση η δυναμική της τράπεζας αντανακλάται σε όλους τους τομείς και ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη των στρατηγικών επιδιώξεων, σε ευθυγράμμιση με την εξομάλυνση της απομείωσης των δανείων. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 358 εκατ. το πρώτο εξάμηνο, διπλάσια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Ανθεκτικότητα σημείωσαν τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία ανήλθαν σε 772 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ενισχυμένα κατά 6% ετησίως, λόγω του αυξημένου χαρτοφυλακίου ομολόγων και της αξιοποίησης του μηχανισμού TLTRO III της ΕΚΤ. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 177 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο, 1,17% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Βασικοί συντελεστές της αύξησης ήταν τα αμοιβαία κεφάλαια, η κίνηση κεφαλαίων, οι πιστωτικές κάρτες και τα έσοδα από ασφαλιστικά προϊόντα, αλλά και οι νέες εκταμιεύσεις δανείων. Τα λειτουργικά έξοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση ανήλθαν στα 444 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν σε 51,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 12% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας το επίπεδο προ κρίσης, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 16%, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε πλήρη εφαρμογή του εποπτικού πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ στο 14%, proforma για την επίπτωση Sunrise 1 στο σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό.

Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, η πορεία μέχρι σήμερα υπερβαίνει τις αρχικές προσδοκίες. Τόσο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, όσο και η έκδοση ομολόγου Additional Tier 1, ύψους 0,6 δισ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και αποτέλεσαν δύο σημαντικά ορόσημα. Παράλληλα, το σχέδιο μείωσης αποθέματος NPE είναι σε τροχιά επίτευξης, με στόχο μονοψήφιο δείκτη NPE έως τις αρχές του 2022. Κατά το δεύτερο εξάμηνο, όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, αναμένεται ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη, με περαιτέρω επιτάχυνση το 2022, κυρίως λόγω της ανόδου της εγχώριας ζήτησης και της έναρξης έργων στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Οπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, μεταξύ των στόχων της τράπεζας είναι η αξιοποίηση νέων ευκαιριών, ειδικότερα μέσω της μόχλευσης των διαρθρωτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αυξάνοντας τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των πελατών της και εισάγοντας νέες στρατηγικές διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ακινήτων για την αξιοποίηση της αναμενόμενης ανοδικής τάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή