Real estate: Δράσεις που «φρενάρουν» το ράλι στην παγκόσμια αγορά

Real estate: Δράσεις που «φρενάρουν» το ράλι στην παγκόσμια αγορά

Σε υψηλά 16 ετών ο ρυθμός ανόδου της μέσης ετήσιας αύξησης –9,2%– τιμών κατοικιών σε 55 χώρες το δωδεκάμηνο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αγορά κατοικιών παγκοσμίως να «φλέγεται», οι ηγέτες χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία, ανακοινώνουν τα σχέδιά τους, ώστε να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της έλλειψης κατοικιών, αλλά και την εκρηκτική άνοδο που σημειώνουν οι τιμές των ακινήτων. Ερευνα της συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων Knight Frank –την οποία επικαλούνται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times– καταδεικνύει πως οι τιμές παγκοσμίως αυξήθηκαν με τον πιο γρήγορο ρυθμό από το 2005. Συνολικά, μία στις 3 χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Ρωσία και η Γερμανία, σημείωσαν διψήφια αύξηση τιμών, ενώ στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Τουρκία και τον Καναδά σημειώθηκε αύξηση πάνω από 16% στις τιμές των κατοικιών. Την ίδια στιγμή, η μέση ετήσια μεταβολή των τιμών σε 55 χώρες αυξήθηκε 9,2% τους τελευταίους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου από το 2005. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η αναθέρμανση της αγοράς οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια, στην έλλειψη στέγης, καθώς και στις ιδιαίτερα «φουσκωμένες» αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdowns. 

Στο μεταξύ, στη Γερμανία η ανησυχία για το κόστος της στέγασης ολοένα και αυξάνεται, με το Βερολίνο να επιβάλει ανώτατο όριο ενοικίου, απόφαση την οποία πρόσφατα ακύρωσε το δικαστήριο της Γερμανίας υποστηρίζοντας ότι τέτοιες εξουσίες ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στη Σουηδία η πρόταση της κυβέρνησης να άρει τα ανώτατα όρια των ενοικίων πυροδότησε πολιτική κρίση, οδηγώντας τελικά στην ανατροπή της τον περασμένο μήνα.  Στο πλαίσιο αυτό, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ όπου σημειώνεται ράλι στις τιμές των ακινήτων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της έλλειψης κατοικιών. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Business Insider, βάσει του σχεδίου αναμένεται η δημιουργία 100.000 νέων κατοικιών μέσα στην επόμενη τριετία. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπάιντεν πιέζει το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο για έργα υποδομών ύψους 3,5 τρισ. δολ., εκ των οποίων 213 δισ. δολ. προορίζονται να διατεθούν για την ανέγερση επιπλέον κατοικιών, που σε αριθμό θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 2 εκατ.

Από την πλευρά του ο Καναδάς, όπου –σύμφωνα με στοιχεία της Bank of Nova Scotia– έχει, μεταξύ των χωρών-μελών του G7 τα λιγότερα σπίτια ανά 1.000 κατοίκους, δρομολογεί τη δημιουργία 1,4 εκατ. κατοικιών σε ορίζοντα τετραετίας, δίνοντας επιδοτήσεις ύψους 4 δισ. δολ. στην τοπική αυτοδιοίκηση για να παρακινήσει τις πόλεις να υλοποιήσουν κατασκευαστικά έργα. Την ίδια στιγμή, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, δρομολογεί και εκείνη τη δημιουργία 8.000 νέων κατοικιών, ενώ στα πλάνα της περιλαμβάνονται η βελτίωση σημαντικών έργων υποδομής, η χορήγηση δανείων αλλά και η παροχή επιχορηγήσεων σε όσους αγοράζουν για πρώτη φορά κατοικία, χωρίς να έχουν ήδη κάποιο ακίνητο στην κατοχή τους. Στο μεταξύ, και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου χρηματοδότηση ύψους 8,6 δισ. λιρών στο πλαίσιο του προγράμματος Affordable Homes Programme, για τη δημιουργία περίπου 120.000 νέων οικονομικά προσιτών κατοικιών, εκ των οποίων μάλιστα 30.000 προορίζονται για ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και αστέγους. Μέσω του προγράμματος θα δίνεται η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους αλλά και σε οικογένειες να αποκτήσουν φθηνή στέγη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή