Ανατιμήσεις: Μέτρα στήριξης σε τρεις άξονες

Ανατιμήσεις: Μέτρα στήριξης σε τρεις άξονες

Επίδομα βενζίνης με εισοδηματικό όριο 30.000 ευρώ, επιταγή ακρίβειας για αδύναμους και 600 εκατ. για επιδότηση ρεύματος.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εισοδηματικό όριο 30.000 ευρώ θα δίνεται η επιδότηση στη βενζίνη, την οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων 1,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για αυστηρά στοχευμένα μέτρα, που στόχο έχουν να ανακουφίσουν όσους πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών γενικότερα. Τα μέτρα διακρίνονται βασικά σε τρεις κατηγορίες:

1. Το επίδομα βενζίνης θα είναι διάρκειας τριών μηνών και θα καλύπτει αγορά συνολικά 180 λίτρων, ήτοι 60 λίτρων τον μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 λεπτών το λίτρο (για έως 180 λίτρα). Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα μπαίνουν στην πλατφόρμα gov.gr, όπου θα διαπιστώνεται αν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο των 30.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα, για τους άγαμους θα είναι χαμηλότερο) και επίσης αν το Ι.Χ. τους είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει από ΚΤΕΟ. Αν ισχύουν αυτά, θα παίρνουν ένα «κουπόνι» (με ανάλογο τρόπο όπως είχε δοθεί το freedom pass στους νέους, ως κίνητρο για να εμβολιαστούν) το οποίο θα μπορούν να εξαργυρώνουν οι οδηγοί με την αγορά βενζίνης εφάπαξ ή σε περισσότερες δόσεις κάθε μήνα, για τους επόμενους τρεις μήνες. Το κόστος του μέτρου δεν υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ.

2. Η «επιταγή ακρίβειας», ή έκτακτο «επίδομα υποστήριξης», θα ενισχύσει τις εξής κατηγορίες: δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και οικογένειες με παιδιά. Υπολογίζεται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι περίπου 800.000, οι δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι 240.000 και τα παιδιά των οικογενειών που θα επωφεληθούν θα είναι περίπου 1 εκατομμύριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθηθούν σε γενικές γραμμές οι κατευθύνσεις που είχαν υιοθετηθεί και τα Χριστούγεννα, όταν είχε δοθεί ανάλογο επίδομα ύψους περίπου 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ και διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους δικαιούχους του. Το κόστος του μέτρου είναι πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

3. Η επιδότηση του ρεύματος θα αφορά τον Απρίλιο και θα απορροφήσει τη μερίδα του λέοντος από το 1,1 δισ. ευρώ, πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50% για τα νοικοκυριά, από τα 39 ευρώ του Μαρτίου στα 58-60 ευρώ ανά νοικοκυριό. Ομως, εν τω μεταξύ, έχει αυξηθεί η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος από 211,75 ευρώ η μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο στα 320 ευρώ τον Μάρτιο. Η επιδότηση στις επιχειρήσεις θα διπλασιαστεί, καθώς στην κυβέρνηση ανησυχούν για τη μετακύλιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων στις τελικές τιμές των προϊόντων, ενώ ειδική μέριμνα προβλέπεται για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Στα επίπεδα του Μαρτίου, 20 ευρώ η μεγαβατώρα, θα παραμείνουν, εξάλλου, οι επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων για φυσικό αέριο, καθώς οι καταναλώσεις του Απριλίου είναι μειωμένες.

Η επιδότηση του ρεύματος εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό και τον Απρίλιο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, επομένως δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι η δαπάνη του Απριλίου ίσως υπερβεί κατά 100 εκατ. ευρώ τα αντίστοιχα έσοδα του Ταμείου. Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία είναι για τους επόμενους μήνες και κατά πόσον θα επαρκέσουν οι πόροι του Ταμείου για τη συνέχιση της επιδότησης της τιμής του ρεύματος.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές, προς το παρόν δεν αλλάζει ο στόχος του προϋπολογισμού για το πρωτογενές έλλειμμα. Ωστόσο, ανεπισήμως, εκτιμάται πως αυτό ίσως φτάσει το 1,7% του ΑΕΠ, από 1,4% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή