Μέση αύξηση 8% στα ενοίκια γραφείων

Μέση αύξηση 8% στα ενοίκια γραφείων

Οι αναπροσαρμογές λόγω πληθωρισμού και η υψηλή ζήτηση ενίσχυσαν τα μισθώματα το πρώτο τρίμηνο.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα έως 12% σε ετήσια βάση και 8% κατά μέσον όρο ήταν τα ενοίκια των κτιρίων γραφείων κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, τόσο λόγω των αναπροσαρμογών των μισθωμάτων, από την άνοδο του πληθωρισμού, όσο και εξαιτίας της ανοδικής πορείας της ζήτησης, τη στιγμή που οι ποιοτικοί χώροι είναι περιορισμένοι.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων για αυτοτελή κτίρια γραφείων (με θέσεις στάθμευσης) κατέγραψε ο άξονας της Λ. Μεσογείων με 12% σε 10,3 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ ακολουθεί ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης, όπου η αύξηση σε σχέση με το περυσινό πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 7,22% και 9,2 ευρώ/τ.μ. (από 8,6 ευρώ/τ.μ.). Στη Λ. Κηφισίας, το μέσο μηνιαίο ενοίκιο διαμορφώνεται σήμερα σε 11,53 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 6,56% σε ετήσια βάση, ενώ στη Λ. Συγγρού, το μέσο ενοίκιο αγγίζει τα 9,6 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 2,78% από πέρυσι.

Οπως σημειώνει η Geoaxis στην ανάλυσή της, σήμερα η αγορά γραφείων χαρακτηρίζεται από τρεις διαφορετικές ταχύτητες. Στην πρώτη βρίσκονται τα ποιοτικά, σύγχρονα και «πράσινα» γραφεία, τα οποία σχεδόν ανεξάρτητα από τη θέση τους συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 30 ευρώ/τ.μ./μήνα, ενώ οι αποδόσεις τους κινούνται πέριξ του 6,5%. Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται παλαιά γραφεία στο Κολωνάκι και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τα οποία εξακολουθούν να καταγράφουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ενοίκια πέριξ των 15 ευρώ/τ.μ. με τις αποδόσεις πέριξ του 7%-7,5%. Στην τρίτη ταχύτητα βρίσκονται παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία, τα οποία δυσκολεύονται να μισθωθούν ακόμα και αντί 5 ευρώ/τ.μ./μήνα. Τα ακίνητα βρίσκονται σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας και προσφέρουν αποδόσεις περί του 8% (εφόσον ασφαλώς βρεθεί χρήστης).

Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της Geoaxis, Γιάννης Ξυλάς, «οι διαφορετικές αυτές ταχύτητες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν ως τάση για το υπόλοιπο 2022, εφόσον δεν φαίνεται να ανακάμπτει η πραγματική οικονομία, που θα βοηθούσε τις χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν αρχικά το απόθεμα των γραφείων μη υψηλών προδιαγραφών».

Ο κ. Ξυλάς προσθέτει ότι η μεγάλη αύξηση ενοικίων που καταγράφηκε το διάστημα 2019-2021 στα υψηλών προδιαγραφών γραφεία αναμένεται να μη συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, καθώς εκτός από το σαφώς χειρότερο επιχειρηματικό κλίμα, δεν συνδράμουν προς την κατεύθυνση της ανόδου των ενοικίων ούτε τα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία. Κατά τον ίδιο, «η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και η συνέχιση της αύξησης στα κόστη κατασκευής και ενέργειας, σε συνδυασμό με τα δυσοίωνα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτίμηση της μετά COVID εποχής, με μεγάλη δυσκολία πρόβλεψης της επόμενης ημέρας».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Geoaxis, για το επόμενο διάστημα αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση στις αξίες για τα παλαιότερα γραφεία που βρίσκονται σε λιγότερο εμπορικά σημεία, σταθεροποίηση των τιμών ενοικίασης για τα παλαιότερα γραφεία προβολής και ανακοπή του ρυθμού αύξησης των αξιών στα σύγχρονα και «πράσινα» κτίρια γραφείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή