Γραφεία: Αύξηση τιμών πώλησης κατά 4,5% στην Αθήνα το 2021

Γραφεία: Αύξηση τιμών πώλησης κατά 4,5% στην Αθήνα το 2021

Πλήρης ανάκαμψη της αγοράς μετά την πανδημία. Ανοδικά και τα ενοίκια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνεται και από τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ η σημαντική ανάκαμψη του τομέα των επαγγελματικών ακινήτων και ιδίως των κτιρίων γραφείων, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα επιστρέφει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την πανδημία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ, το 2021 οι τιμές πώλησης γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 1,8% πανελλαδικά, σε σχέση με το 2020, έναντι αντίστοιχης αύξησης κατά 1,2% που είχε σημειωθεί το 2020.

Ωστόσο, στην Αθήνα η αύξηση το 2021 άγγιξε το 4,5%, δείγμα της μεγάλης ζήτησης από επενδυτές για γραφεία υψηλών προδιαγραφών. Στον αντίποδα, η αύξηση των τιμών των γραφείων στη Θεσσαλονίκη δεν ξεπέρασε το 0,4%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 1,2%. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η άνοδος έναντι του πρώτου μισού του ίδιου έτους διαμορφώθηκε σε 1,2%, με την αύξηση στην Αθήνα να αγγίζει το 2,3%. Οσον αφορά τις τιμές ενοικίασης, συνολικά, κατά το 2021, καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 3,7%, με την άνοδο στην Αθήνα να αγγίζει το 2,3%, στη Θεσσαλονίκη το 5,5% και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 5%.

Γραφεία: Αύξηση τιμών πώλησης κατά 4,5% στην Αθήνα το 2021-1

Το α΄ τρίμηνο τα μισθώματα για χώρους υψηλών προδιαγραφών είναι ενισχυμένα κατά 8,8%.

Στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, η ΤτΕ επισημαίνει ότι οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 2,1% στο σύνολο της χώρας, έναντι αύξησης κατά 2,6% το 2020. Στην Αθήνα, η αύξηση των τιμών πώλησης άγγιξε το 2,1%, στη Θεσσαλονίκη το 0,9% και στην υπόλοιπη χώρα το 2,3%. Αντίστοιχα, οι τιμές ενοικίασης ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 1,1% πανελλαδικά, ενώ στην Αθήνα, η αύξηση ήταν της τάξεως του 1,3%. Αύξηση κατά 1,1% σημείωσαν τα ενοίκια των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και 1% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με την κ. Σύμπουρα, «βελτίωση του κλίματος καταγράφηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και στην αγορά καταστημάτων, παρότι τα ενοίκια και οι αποδόσεις παραμένουν σε σταθερά, αλλά πολύ υψηλά επίπεδα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα ενοίκια σε κεντρικούς δρόμους ακόμα και στην περίοδο της δεκαετούς κρίσης παρουσίασαν ιδιαίτερα χαμηλή πτώση, γεγονός που δείχνει την ανθεκτικότητα του κλάδου, ενώ βλέπουμε και άνοδο του luxury retail ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του τουρισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 η κατασκευαστική δραστηριότητα για επαγγελματικές χρήσεις (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, έπειτα από μια χρονιά (το 2020) σημαντικής επιβράδυνσης της οικοδομικής δραστηριότητας εξαιτίας τόσο της αβεβαιότητας όσο και της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σχετικών υπηρεσιών του Δημοσίου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Στο πλαίσιο αυτό, ο αριθμός των νέων αδειών σε σχέση με το 2020 αυξήθηκε κατά 29,7% για τα γραφεία, 67,9% για τα καταστήματα και 51,2% για τα ξενοδοχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή