Τράπεζες: Αλλαγή πλεύσης για δύο εκκρεμείς τιτλοποιήσεις

Τράπεζες: Αλλαγή πλεύσης για δύο εκκρεμείς τιτλοποιήσεις

ΕΤΕ και Πειραιώς προσαρμόζονται στον κανόνα της Eurostat για τα πακέτα Frontier II και Sunrise III για να μπουν στον «Ηρακλή»

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αλλαγή της δομής των δύο εκκρεμών τιτλοποιήσεων, του Frontier II και του Sunrise III οδηγούνται η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς αντίστοιχα, προκειμένου τα δύο χαρτοφυλάκια να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις που επιβάλλει η Eurostat και να λάβουν την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών για την ένταξή τους στον «Ηρακλή».

Ο νέος κανόνας που έχει θέσει η Eurostat προκειμένου οι εκκρεμείς τιτλοποιήσεις να ενταχθούν στον «Ηρακλή» είναι το mezzanine τμήμα της τιτλοποίησης, δηλαδή αυτό που πωλείται σε επενδυτές να είναι τουλάχιστον το 8% του senior τίτλου. Eτσι, εάν μια τιτλοποίηση είναι π.χ. 1 δισ. ευρώ και ο senior τίτλος είναι 500 εκατ. ευρώ, ο mezzanine τίτλος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ. Ο κανόνας αυτός δεν έχει τηρηθεί στις περισσότερες τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και για αυτό η Eurostat εγείρει θέμα εγγραφής των εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος.

Τράπεζες: Αλλαγή πλεύσης για δύο εκκρεμείς τιτλοποιήσεις-1

Εφόσον με βάση την έρευνα προκύψει ότι ο κίνδυνος αυτός είναι δυσανάλογος, κάποιες από τις εγγυήσεις του «Ηρακλή», που μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 18,7 δισ. ευρώ σε σύνολο τιτλοποιήσεων 47,9 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, προοπτική που τορπιλίζει την πορεία αποκλιμάκωσής του.

Το mezzanine τμήμα της τιτλοποίησης, δηλαδή αυτό που πωλείται σε επενδυτές, πρέπει να είναι τουλάχιστον το 8% του senior τίτλου.

Τόσο η Εθνική όσο και η Τράπεζα Πειραιώς προσανατολίζονται στην αλλαγή της δομής των δύο τιτλοποιήσεων Frontier II και Sunrise III, προκειμένου να προσαρμοστούν στον νέο κανόνα της Eurostat και να προλάβουν την ένταξη αυτών των χαρτοφυλακίων στον «Ηρακλή» που λήγει εντός του Οκτωβρίου. Αυτό θα γίνει είτε μικραίνοντας τον senior τίτλο είτε μεγαλώνοντας το mezzanine, ενώ σε ό,τι αφορά το Solar εξετάζεται η πώλησή του.

Το ύψος της εγγύησης για κάθε τιτλοποίηση, όπως αποτυπώνεται στο senior τμήμα του χαρτοφυλακίου, αντιπροσωπεύει τα δάνεια που θεωρητικά έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εισπράξεων. Πρόκειται για το πιο «υγιές» κομμάτι των κόκκινων δανείων που έχουν τιτλοποιήσει οι τράπεζες και το οποίο διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στο 39% για τις μέχρι σήμερα τιτλοποιήσεις με διαφοροποιήσεις ανά χαρτοφυλάκιο. Οι τράπεζες έχουν διακρατήσει αυτούς τους τίτλους στα βιβλία τους.

Αντιστοίχως το τμήμα των τιτλοποιήσεων, δηλαδή του κινδύνου που έχει μεταφερθεί στους επενδυτές, όπως αντανακλάται στον mezzanine τίτλο, αντιπροσωπεύει το 0,9% των συνολικών τιτλοποιήσεων κατά μέσον όρο. Ετσι, ο κίνδυνος που έχουν αναλάβει οι επενδυτές για το συνολικό χαρτοφυλάκιο των 47,9 δισ. ευρώ που τιτλοποιήθηκαν είναι μόλις 451 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο τμήμα των τιτλοποιήσεων από τα 18,7 δισ. της εγγύησης (senior τμήμα) και τα 451 εκατ. (mezzanine τμήμα) που πωλήθηκαν σε επενδυτές, αντιπροσωπεύει το junior τμήμα της τιτλοποίησης και αφορά εκείνα τα δάνεια που έχουν πολύ μικρές πιθανότητες ανάκτησης. Πρόκειται για το 60,1% κατά μέσον όρο των συνολικών τιτλοποιήσεων, το οποίο οι τράπεζες έχουν μοιράσει κατά κύριο λόγο στους μετόχους τους.

Η ΑΜΚ της Attica Bank

Κοντά στα 470 εκατ. ευρώ φαίνεται να κλείνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Attica Bank, ποσό που προορίζεται κατά κύριο λόγο για την εξυγίανση της τράπεζας, η οποία θα προχωρήσει χωρίς τη στήριξη του «Ηρακλή». Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες ενόψει της υποβολής στην ΤτΕ του κεφαλαιακού πλάνου που θα ενσωματώνει το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, το οποίο με βάση τον σχεδιασμό των μετόχων θα γίνει με άλλες οργανικές κινήσεις, εγκαταλείποντας τον σχεδιασμό για την ένταξη των τριών τιτλοποιήσεων Omega και Astir I και II, συνολικής αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, στον «Ηρακλή». Σήμερα η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα 6μήνου, που θα αποτυπώνουν την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς την παραδοχή των τιτλοποιήσεων, που αξιολογήθηκε ως κοστοβόρα αλλά και ως εμπροσθοβαρής κίνηση ανεβάζοντας τον λογαριασμό για την ΑΜΚ. Στην προγραμματισμένη αύξηση το ΤΧΣ αναμένεται να καλύψει τα δύο τρίτα και η κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ Ellington το ένα τρίτο περίπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή