Στην τελική ευθεία τρεις διαγωνισμοί για αξιοποίηση ακινήτων του ΕΦΚΑ

Στην τελική ευθεία τρεις διαγωνισμοί για αξιοποίηση ακινήτων του ΕΦΚΑ

«Κρας τεστ» για τις επενδύσεις στο real estate εν μέσω αυξημένου κόστους χρηματοδότησης και αρνητικού διεθνούς κλίματος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό «κρας τεστ» για την επενδυτική ζήτηση στην αγορά ακινήτων, εν μέσω αυξημένου κόστους χρηματοδότησης και του γενικότερου οικονομικού κλίματος που διαμορφώνεται διεθνώς, θα αποτελέσουν οι διαγωνισμοί που έχει προκηρύξει ο ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση τριών ακινήτων του στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για συμβάσεις μακροχρόνιας εκμετάλλευσης, οι οποίες συνοδεύονται (βάσει των όρων των διαγωνισμών) και από την υποχρέωση υλοποίησης επενδύσεων ανακατασκευής και αναβάθμισης, συνολικού ύψους που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, ο βαθμός του επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί θα είναι και ένα «μήνυμα» για το πώς βλέπουν οι ξένοι και οι εγχώριοι όμιλοι τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων εν γένει.

Πανεπιστημίου 46

Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η αυριανή, καθώς για τις 9 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τη μακροχρόνια μίσθωση του Μεγάρου Σλήμαν, στη συμβολή της οδού Πανεπιστημίου 46 με τη Χαριλάου Τρικούπη. Πρόκειται για ένα από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα του κέντρου της Αθήνας και του ΕΦΚΑ γενικότερα, καθώς κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890 από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Το συγκρότημα των 7.115 τ.μ. φιλοξενεί τον κινηματογράφο «Ιντεάλ» στον προαύλιο χώρο του, ενώ σε άλλο τμήμα προς την οδό Φειδίου 3 φιλοξενεί το Παλαιό Ωδείο και έχει παραχωρηθεί στο υπ. Πολιτισμού.

Πρόθεση του ΕΦΚΑ είναι η μετατροπή του ακινήτου σε ένα ξενοδοχείο τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων, ενώ βάσει των όρων του διαγωνισμού το ελάχιστο ύψος της επένδυσης για την ανακατασκευή του κτιρίου θα είναι τα 15,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έχει οριστεί σε 60.000 ευρώ. Η δε παραχώρηση θα είναι μέγιστης διάρκειας 45 ετών (35+10). Eίναι πιθανό η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών να μετατεθεί κατά μερικές ημέρες λόγω της πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την ίδια ημέρα.

Σωκράτους 65-67

Πριν από μερικές ημέρες προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για το κτίριο του πρώην Εφετείου, επί της οδού Σωκράτους 65-67, όπισθεν της πλατείας Ομονοίας. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας 10.250 τ.μ., στο οποίο είχε φιλοξενηθεί και το ξενοδοχείο «Ambassadeur», ενώ παραμένει κενό από το 2000, καθώς όλες οι μέχρι σήμερα απόπειρες αξιοποίησής του έχουν «ναυαγήσει». Ο διαγωνισμός προβλέπει την υποχρέωση ελάχιστης επένδυσης ύψους 24 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κτιρίου και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Η υποβολή των προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου 2023. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 40 χρόνια (30+10).

Σωκράτους και Ζήνωνος

Για τις 30 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη και η υποβολή των προσφορών για τη μακροχρόνια μίσθωση κτιρίου επιφάνειας 6.878 τ.μ., στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Ζήνωνος, το οποίο επίσης προορίζεται για αλλαγή χρήσης και μετατροπή σε ξενοδοχείο. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την υλοποίηση επενδύσεων τουλάχιστον 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ η παραχώρηση θα είναι διάρκειας 45 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή