Εργα 500 εκατ. ευρώ δρομολογεί η REDS

Εργα 500 εκατ. ευρώ δρομολογεί η REDS

Aνεβάζει ταχύτητα το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Σε τροχιά επιτάχυνσης αναμένεται να τεθεί το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων της REDS, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης από τον ολλανδικό όμιλο Reggeborgh και την ενίσχυση του ποσοστού του στην εισηγμένη, από 55,45% σε 93,42% του μετοχικού κεφαλαίου. Η REDS δρομολογεί έργα συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων, τόσο ιδιόκτητων όσο και με παραχώρηση εκμετάλλευσης. Η ενίσχυση της μετοχικής παρουσίας της Reggeborgh στη REDS προβλέπεται να άρει τα όποια «εμπόδια» υπήρχαν στο παρελθόν αναφορικά με τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, ιδίως όσο ο όμιλος Ελλάκτωρ είχε σημαντικά «βάρη», όπως το υψηλό χρηματοπιστωτικό κόστος και η αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου, ύψους 660 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το προσεχές δίμηνο θα ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του ομίλου, με την πώληση της δραστηριότητας των ΑΠΕ στη Motor Oil και την εξόφληση του μεγαλύτερου ποσοστού του διεθνούς ομολόγου, η REDS αναμένεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην «επόμενη ημέρα» του ομίλου ακριβώς λόγω των σημαντικών εσόδων που μπορεί να αποφέρει στον όμιλο μέσω της εκμετάλλευσης ακινήτων.

• Κτήματα Καμπά. Στο επίκεντρο θα βρεθεί κατ’ αρχάς η έναρξη της επένδυσης των 200 εκατ. ευρώ στα πρώην Κτήματα Καμπά. Το έργο έχει ωριμάσει αδειοδοτικά και πολεοδομικά και εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει την οικοδομική άδεια κατά τους πρώτους μήνες του 2023. Το 50% της έκτασης θα αφορά ένα μεγάλο πάρκο, που θα πλαισιωθεί και από σημαντικούς κοινόχρηστους χώρους πρασίνου ακόμα και στο τμήμα της έκτασης που θα οικοδομηθεί. Αντίστοιχα, από τα 90.000 τ.μ. των δομήσιμων επιφανειών, σχεδόν 50.000 τ.μ. θα αφορούν γραφεία, 25.000 τ.μ. χώρους πολιτισμού και 16.400 τ.μ. καταστήματα και χώρους εστίασης. Επίσης θα δημιουργηθεί και ένα μικρό ξενοδοχείο.

• Γούρνες Ηρακλείου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης των 345 στρεμμάτων στις Γούρνες Ηρακλείου με το ΤΑΙΠΕΔ. Στο ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης δρομολογείται η ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος με καζίνο, εμπορικά κέντρα, μαρίνα κι ένα συνεδριακό-εκθεσιακό κέντρο. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας και το τίμημα ύψους 40,2 εκατ. ευρώ που προσφέρθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

• Μαρίνα Αλίμου. Σε περίπου 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει και η επένδυση για την ανάπλαση του χερσαίου τμήματος της μαρίνας Αλίμου, επιφάνειας 210 στρεμμάτων, όπου μεταξύ άλλων θα αναπτυχθούν 18.000 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων, στεγάζοντας ένα ξενοδοχείο πολυτελείας, εμπορικές χρήσεις, καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Η οικοδομική άδεια αναμένεται να ληφθεί εντός του 2023 και τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025.

Η ενίσχυση του ποσοστού της Ελλάκτωρ στη REDS συνοδεύεται και από διοικητικές αλλαγές, καθώς έχει ήδη παραιτηθεί ο μέχρι πρότινος πρόεδρος (με εκτελεστικές αρμοδιότητες) και μέτοχος της REDS με ποσοστό της τάξεως του 11% κ. Χρ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αποχώρησε και από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Ακτωρ. Σήμερα, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της REDS αναμένεται να επικυρωθεί η ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας από τον κ. Γεώργιο Κωνσταντινίδη, ο οποίος διατηρείται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της REDS θα αναλάβει και τυπικά ο κ. Ευθ. Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος και της Ελλάκτωρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή