Κόκκινα δάνεια: Η παράταση του «Ηρακλή» δεν είναι απαραίτητη

Κόκκινα δάνεια: Η παράταση του «Ηρακλή» δεν είναι απαραίτητη

Δεν θεωρεί απαραίτητη την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, όπως ανέφερε σε συνέντευξη στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΑΧΙΑ Ventures

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θεωρεί απαραίτητη την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, όπως ανέφερε σε συνέντευξη στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΑΧΙΑ Ventures.

Οπως επισήμανε, «και οι τέσσερις σημαντικές συστημικές τράπεζες έχουν επιτύχει μονοψήφιους δείκτες ΜΕΔ και η απόσταση από τον μέσο όρο της Ε.Ε. προβλέπεται να καλυφθεί με οργανικό τρόπο ή μέσω απευθείας πωλήσεων εκτός του σχεδίου “Ηρακλής”». Πρόσθεσε, πάντως, ότι αρμόδια για να αποφασίσει είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά με τα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα (ΛΣΙ), ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι το ποσοστό των ΜΕΔ είναι πολύ υψηλότερο, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από τον «Ηρακλή». Τα δύο μεγαλύτερα από αυτά τα ΛΣΙ, η Τράπεζα Αττικής και η Παγκρήτια Τράπεζα, κάνουν ήδη κινήσεις για να ενισχύσουν σημαντικά την κεφαλαιακή βάση τους και να είναι σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά το απόθεμα των ΜΕΔ τους, μέσω απευθείας πωλήσεων, τιτλοποιήσεων χωρίς κρατικές εγγυήσεις, αναδιαρθρώσεων κ.τ.λ., σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε, επίσης, για την ανάγκη έκδοσης ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων των τραπεζών τα επόμενα χρόνια. Πρόσθεσε ότι «παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών».

Μιλώντας σχετικά με τον στόχο επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας το 2023, ο κεντρικός τραπεζίτης παρότρυνε εμμέσως την κυβέρνηση να πετύχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα από τους στόχους. Είπε ότι «εφόσον η Ελλάδα εκπλήξει ευχάριστα με α. τις δημοσιονομικές εξελίξεις το 2022 και β. τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022, συνεχίζοντας παράλληλα την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, δεν θεωρώ ότι οι επερχόμενες εκλογές θα αποτελέσουν εμπόδιο στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή