Σούπερ Μάρκετ: Ακριβά αλεύρι, γάλα, αυγά, απορρυπαντικά

Σούπερ Μάρκετ: Ακριβά αλεύρι, γάλα, αυγά, απορρυπαντικά

Τι δείχνει η σύγκριση με πέντε ευρωπαϊκές χώρες — Φθηνότερα στην Ελλάδα τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερη τιμή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει το μέσο «καλάθι» του σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, φαινόμενο, όμως, που σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι στην Ελλάδα είναι φθηνότερα τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα και εν γένει τα προϊόντα που πωλούνται χύμα. Από την άλλη, σειρά συσκευασμένων τροφίμων και άλλων ειδών νοικοκυριού, όπως για παράδειγμα τα απορρυπαντικά, είναι ακριβότερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σε 45 κατηγορίες προϊόντων προκύπτει ότι το «καλάθι» στην Ελλάδα έχει αξία 184,50 ευρώ, με δεύτερο φθηνότερο το «καλάθι» στην Πορτογαλία αξίας 185,2 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά με το ακριβότερο «καλάθι» μεταξύ αυτών που έχει εξετάσει το ΙΕΛΚΑ –πρόκειται για το «καλάθι» στη Γαλλία– είναι 33,60 ευρώ, η οποία είναι μικρή εάν αναλογισθεί κάποιος τη διαφορά του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι φθηνότερη σε προϊόντα όπως τα κρεμμύδια (1,19 ευρώ/κιλό), τα μήλα (1,82 ευρώ/κιλό), με πιο ακριβή τη Γαλλία (2,88 ευρώ/κιλό), τα κατεψυγμένα ψάρια (10,98 ευρώ/κιλό) και το φρέσκο μοσχάρι (11,67 ευρώ/κιλό).

Σε αρκετά υψηλότερες τιμές αγοράζουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα το αλεύρι (1,82 ευρώ/κιλό), με τη χώρα μας να είναι η δεύτερη ακριβότερη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο (1,99 ευρώ/κιλό), τα αναψυκτικά τύπου cola, με την Ελλάδα να είναι η ακριβότερη χώρα μεταξύ των έξι χωρών (2,19 ευρώ η συσκευασία του 1,5 λίτρου), αν και υπάρχει εγχώρια παραγωγή και του βασικού «παίκτη» σε αυτή την κατηγορία, τα απορρυπαντικά πιάτων (2,15 ευρώ) και φυσικά και τα απορρυπαντικά πλυντηρίων (9,31 ευρώ, στη δεύτερη θέση μετά τη Γαλλία με 12,22 ευρώ για τη συσκευασία 39-44 μεζούρες).

Σε ένα από τα πλέον βασικά είδη διατροφής, το γάλα, η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη με μέση τιμή 1,74 ευρώ/λίτρο μετά την Ιταλία (1,95 ευρώ/λίτρο), ενώ σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες πωλείται στα εγχώρια σούπερ μάρκετ το σπορέλαιο (4,45 ευρώ/λίτρο), με αμέσως ακριβότερη χώρα τη Γαλλία (4,22 ευρώ/λίτρο).

Και εάν ισχυριστεί κάποιος ότι το σπορέλαιο και αρκετά από τα απορρυπαντικά είναι εισαγόμενα και γι’ αυτόν τον λόγο είναι ακριβά, δεν μπορεί να πει το ίδιο για τα αυγά. Στην Ελλάδα λοιπόν η μέση τιμή για μια εξάδα αυγών είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, 3,01 ευρώ, η υψηλότερη μεταξύ των έξι εξεταζόμενων χωρών. Η τιμή μάλιστα στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη ακόμη και εάν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ (2,66 ευρώ στην Ελλάδα), με αμέσως ακριβότερη χώρα το Ηνωμένο Βασίλειο (2,56 ευρώ) όπου τα αυγά δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Παρά, δε, την απελευθέρωση που έγινε πριν από μερικά χρόνια σε ό,τι αφορά την πώληση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και από τα σούπερ μάρκετ, οι γονείς στην Ελλάδα το πληρώνουν πολύ ακριβότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους (15,38 ευρώ τα 500 γρ.), ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει μόλις 9,66 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή