Η επενδυτική βαθμίδα είναι ήδη εδώ

Η επενδυτική βαθμίδα είναι ήδη εδώ

Οι αποδόσεις των ελληνικών διετών και πενταετών ομολόγων βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με της Ε.Ε., που βαθμολογείται με «ΑΑΑ»

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά ομόλογα, έπειτα και από την υπεραπόδοση του τελευταίου διαστήματος και ειδικά το ράλι που σημείωσαν μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, διαπραγματεύονται σαν τίτλοι που αξιολογούνται με επενδυτική βαθμίδα, όπως επισημαίνουν αναλυτές και οι διαχειριστές ομολόγων.

Αυτό δείχνουν και τα πολλαπλά ρεκόρ που σημείωσαν την τελευταία εβδομάδα. Είναι εντυπωσιακό πως το ελληνικό Δημόσιο έχει καταφέρει να δανείζεται στη διετία πιο φθηνά από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς κινείται στο 3,13% τη στιγμή που η απόδοση του αντίστοιχου τίτλου της Ε.Ε. που εκδόθηκε για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι στο 3,27%. Παράλληλα, στην 5ετία η Ελλάδα είναι κοντά στο να ισοφαρίσει το κόστος δανεισμού της Ε.Ε. –η οποία και βαθμολογείται από τους οίκους από το απόλυτο «ΑΑΑ»–, με την ελληνική απόδοση στο 3,46% έναντι 3,2% για την Ε.Ε.

Φυσικά η παραπάνω σύγκριση είναι «άνιση», καθώς η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή σε ρευστότητα –και ειδικά οι πολύ βραχυπρόθεσμοι τίτλοι της (που σημαίνει ότι οι κινήσεις τους μπορεί είναι πιο έντονες)– σε σύγκριση με τη μεγάλη ρευστότητα που έχουν τα ομόλογα της Ε.Ε. Ωστόσο δίνει σίγουρα ένα σημαντικό μήνυμα για το πόσο ασφαλής θεωρείται επενδυτικά η Ελλάδα ειδικά μέσα στην επόμενη τετραετία. Οι επενδυτές αποτιμούν ότι έπειτα και από τις δεύτερες κάλπες στα τέλη Ιουνίου, θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα με μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, με την πτώση του δείκτη του ελληνικού χρέους να επιταχύνεται.

Αυτό αποτελεί και το «εισιτήριο» για την επενδυτική βαθμίδα, το οποίο είναι θέμα χρόνου να δοθεί, ακόμα και στις αρχές του φθινοπώρου. Οι επενδυτικές τράπεζες που διαπραγματεύονται ελληνικά ομόλογα έχουν άλλωστε ήδη αρχίσει να χτίζουν θέσεις στην Ελλάδα, ώστε να ανταποκριθούν και στη ζήτηση από τους επενδυτές που θα φέρει μία τέτοια εξέλιξη.

Τα ελληνικά ομόλογα παράλληλα καταγράφουν και ιστορικό ρεκόρ έναντι των ιταλικών. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά έναντι της Ιταλίας, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να κινείται στο 3,9%, σχεδόν 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την απόδοση του ιταλικού 10ετούς, η οποία διαμορφώνεται στο 4,4%. Επιπλέον, τα ελληνικά ομόλογα κινούνται όλο και πιο κοντά σε αυτά της Ισπανίας, όπου η απόδοση διαμορφώνεται στο 3,6% και κλείνουν το χάσμα και με την Πορτογαλία, με το πορτογαλικό 10ετές να διαπραγματεύεται στο 3,3%.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει επιστρέψει πλήρως μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Oπως σχολιάζει στην «Κ» ο Ρόμπερτ Τιπ, επικεφαλής επενδύσεων και διεθνών ομολόγων στην PGIM Fixed Income, «χάρη στα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και στην αυξημένη πιθανότητα συνέχισης της πολιτικής στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, τα spreads των ελληνικών ομολόγων έφτασαν πλέον να τοποθετούνται μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας –δύο χώρες που κατέχουν επενδυτική βαθμίδα–, ένα τεράστιο ορόσημο για την απόδοσή τους».

«Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι αδιαμφισβήτητα αξιοσημείωτη», όπως σχολιάζει στην «Κ» και ο Γιαν βον Γκέριχ, επικεφαλής αναλυτής της Nordea Research. «Εύκολα θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει επιστρέψει πλήρως και ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με το εκλογικό αποτέλεσμα να υποστηρίζει μια τέτοια πορεία», προσθέτει.

Τα ελληνικά ομόλογα εκτός από την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας έχουν και άλλους σημαντικούς «άσους», όπως η στρατηγική που έχει ακολουθήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. «Ο ΟΔΔΗΧ έχει καλύψει εμπροσθοβαρώς το εκδοτικό πρόγραμμα για το 2023 και προηγείται έναντι άλλων χωρών σε αυτό το μέτωπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα εκδώσει περισσότερα ομόλογα τους επόμενους μήνες, αλλά θα το κάνει μόνο εάν η ζήτηση είναι αρκετά ισχυρή. Τα ελληνικά ομόλογα επίσης δεν υπόκεινται στο πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης QT όπως όλα τα άλλα ομόλογα της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ – PSPP, ενώ η ευελιξία στις επανεπενδύσεις του προγράμματος PEPP και το εργαλείο κατά του κατακερματισμού (TPI) έχουν κάνει τα ομόλογα της περιφέρειας πολύ πιο ανθεκτικά γενικά φέτος», όπως σημειώνει στην «Κ» ο Ιωάννης Σώκος, επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Deutsche Bank.

Πράγματι, ο ΟΔΔΗΧ έχει καλύψει πλήρως τους εκδοτικούς στόχους της χρονιάς με την άντληση 7 δισ. ευρώ πριν από τις πρώτες κάλπες. Με 35 δισ. ευρώ ταμειακών διαθεσίμων δεν αποκλείονται θετικές εκπλήξεις τους επόμενους μήνες. Οπως έχει αναφέρει η «Κ», όταν για παράδειγμα η Ελλάδα κατακτήσει ή είναι στα πρόθυρα να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα. Δεν αποκλείονται νέες πρόωρες αποπληρωμές των δανείων GLF, ακόμα και δύο δόσεων του 2024 και του 2025, μέσω της χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων, ενώ ένα νέο πρόγραμμα δημοπρασιών για το reopening υφιστάμενων ομολόγων για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, είναι επίσης πιθανό.

Οι αναλυτές δεν δηλώνουν έκπληκτοι από την πορεία των ελληνικών ομολόγων. «Είμαι ενθουσιασμένος, αλλά όχι και έκπληκτος από τις κινήσεις της αγοράς», σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ. «Η Ιταλία αποδίδει εξαιρετικά καλά υπό την Τζόρτζια Μελόνι. Αλλά υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πρωταγωνιστή μεταξύ των πιο σημαντικών χωρών της Ευρωζώνης. Μόλις ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιωθεί στην εξουσία, η Ελλάδα θα βρεθεί σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, πιθανότατα έχει αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό, επομένως, αναμένω ότι το spread θα περιοριστεί περαιτέρω αλλά μέτρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή