Γιατί πλησιάζει ξανά τα 2 ευρώ/λίτρο η βενζίνη

Γιατί πλησιάζει ξανά τα 2 ευρώ/λίτρο η βενζίνη

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η υψηλή ζήτηση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μεγαλύτερη δαπάνη θα κληθούν να καταβάλουν για τις μετακινήσεις τους, εάν αυτές γίνονται οδικώς, οι αδειούχοι του Αυγούστου, καθώς τις τελευταίες ημέρες η τιμή της βενζίνης βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, ξεπερνώντας –ειδικά στην επαρχία– τα 2 ευρώ/λίτρο. Μάλιστα και η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης πλησιάζει τα 2 ευρώ/λίτρο, έχοντας αυξηθεί μέσα στον Ιούλιο κατά 4,25%.

Η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια μέσα σε μια εβδομάδα (από τα 75 στα 85 δολάρια/βαρέλι), η μεγάλη αύξηση της ζήτησης για βενζίνη στην Ελλάδα και συνολικά στο βόρειο ημισφαίριο, την ώρα που το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο βρίσκεται σε ισχύ, δημιουργούν εκ νέου ανισορροπίες στην αγορά. Αξίζει, βεβαίως, να επισημανθούν τα πολύ γρήγορα… αντανακλαστικά της αγοράς όταν ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές, αντανακλαστικά που εξασθενούν όταν οι διεθνείς τιμές υποχωρούν. Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους λόγους που η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο των πετρελαιοειδών από τα τέλη Νοεμβρίου 2022, διερευνώντας, μεταξύ άλλων, το φαινόμενο της ασυμμετρικής προσαρμογής των τιμών των καυσίμων σε μεταβολές του κόστους κτήσης προϊόντος μεταξύ των τριών σταδίων παραγωγής και διανομής (διύλιση, χονδρική πώληση και λιανική πώληση).

Στις 30 Ιουλίου η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης πανελλαδικά διαμορφώθηκε σε 1,942 ευρώ/λίτρο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 30 Ιουλίου σε 1,942 ευρώ/λίτρο από 1,896 ευρώ/λίτρο μια εβδομάδα πριν –στις 23 Ιουλίου– και από 1,863 ευρώ/λίτρο την 1η Ιουλίου. Οι υψηλότερες μέσες τιμές καταγράφηκαν στον νομό Κυκλάδων (2,178 ευρώ/λίτρο), στον νομό Δωδεκανήσου (2,091 ευρώ/λίτρο), στον νομό Λευκάδας (2,014 ευρώ/λίτρο), στον νομό Κεφαλληνίας (2,019 ευρώ/λίτρο) και στον νομό Ευρυτανίας (2,004 ευρώ/λίτρο). Στην Αττική η μέση τιμή στις 30 Ιουλίου ήταν 1,913 ευρώ/λίτρο και στη Θεσσαλονίκη 1,909 ευρώ/λίτρο.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκεται, βεβαίως, και η τιμή της λεγόμενης σούπερ αμόλυβδης (100 οκτανίων), με τη μέση πανελλαδική τιμή να διαμορφώνεται στις 30 Ιουλίου σε 2,117 ευρώ/λίτρο από 2,050 ευρώ/λίτρο την 1η Ιουλίου. Καθοριστικό ρόλο, βεβαίως, στις υψηλές τιμές στην Ελλάδα εξακολουθούν να διαδραματίζουν οι υψηλοί έμμεσοι φόροι με τους οποίους επιβαρύνονται τα καύσιμα, τόσο ο ΦΠΑ όσο και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 24 Ιουλίου η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στην Ελλάδα ήταν χωρίς τους φόρους 0,817 ευρώ/λίτρο, αρκετά χαμηλότερη από τη μέση τιμή στην Ε.Ε.-27 (0,836 ευρώ/λίτρο) και στην Ευρωζώνη (0,841 ευρώ/λίτρο). Συμπεριλαμβανομένων, ωστόσο, των φόρων η τιμή ανέβηκε στα 1,901 ευρώ/λίτρο, με τη μέση τιμή στην Ε.Ε.-27 να είναι 1,749 ευρώ/λίτρο και στην Ευρωζώνη 1,807 ευρώ/λίτρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή