Ταχύτερη πληρωμή πιστώσεων ζητάει το 42% των εταιρειών

Ταχύτερη πληρωμή πιστώσεων ζητάει το 42% των εταιρειών

Τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος του διαστήματος από την έκδοση του τιμολογίου έως την πληρωμή του.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Ταχύτερους χρόνους είσπραξης οφειλών απαιτεί το 42% των ελληνικών επιχειρήσεων που πληρώνονται με πίστωση από τους προμηθευτές-πελάτες τους, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν –σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων– το ενδεχόμενο προσφυγής σε τραπεζικό δανεισμό για να αντιμετωπίσουν τυχόν έλλειψη ρευστότητας. «Το 42% των επιχειρήσεων δίνει μεγάλη σημασία στο κόστος του χρήματος. Οσο μακρινή είναι η πληρωμή τόσο περισσότερο κοστίζει το financing για να γεφυρώσει η επιχείρηση την ημερομηνία που εκδόθηκε το τιμολόγιο μέχρι την ημερομηνία που αυτό θα πληρωθεί. Ζούμε σε μια εποχή που τα επιτόκια είναι υψηλά, άρα όσο πιο μακρινές είναι οι πληρωμές τόσο πιο πολύ αυτό κοστίζει στον επιχειρηματία», ανέφερε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης ο Γεράσιμος Τζέης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Atradius Hellas, η οποία γιορτάζει 25 χρόνια παρουσίας στη χώρα.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας για τις Β2Β συναλλαγές στην Ελλάδα, ο τρόπος πληρωμής μέσω πίστωσης «καλά κρατεί», με το 57% των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων να γίνεται με τον συγκεκριμένο τρόπο πληρωμής. Ο κλάδος που «δουλεύει» περισσότερο με πιστώσεις είναι ο ναυτιλιακός, γι’ αυτό και αποδεικνύεται περισσότερο εκτεθειμένος σε καθυστερήσεις ή αθετήσεις πληρωμών. Το 62% των συναλλαγών πραγματοποιείται στον ναυτιλιακό κλάδο με πίστωση, ενώ τους τελευταίους 12 μήνες ο εν λόγω κλάδος δέχθηκε και τις μεγαλύτερες πιέσεις από την επιδείνωση του πιστωτικού ρίσκου. Επίσης, διαδεδομένες είναι οι συναλλαγές με πίστωση και στον κλάδο του λιανεμπορίου και των τροφίμων, με τα χρονικά ανοίγματα για την πληρωμή υποχρεώσεων να ξεπερνούν τις 100 ημέρες.

Τάση αύξησης των επισφαλών απαιτήσεων, ένδειξη πως οι πελάτες αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, καταγράφεται στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οπως σημειώθηκε κατά την ενημερωτική εκδήλωση, το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφηκε αύξηση 15% στον αριθμό των επισφαλών απαιτήσεων, γεγονός που αποδίδεται στα «απόνερα» του πληθωρισμού, στην αύξηση των τιμών αλλά και στο γεγονός ότι η κρατική στήριξη που έλαβαν πολλές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αρχίσει να αποσύρεται, με αποτέλεσμα αρκετές εταιρείες να είναι πιο επιρρεπείς σε αθετήσεις πληρωμών. Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις συναλλαγές με πίστωση, λόγω και του μεγέθους της καταστροφής, με τους αναλυτές της Atradius να ελέγχουν το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή το μέγεθος των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιά στην περιοχή, ποιοι είναι οι προμηθευτές τους κ.λπ.

Στο μεταξύ, η Atradius Hellas εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και να ενισχυθεί κατά 1,5% και 1,4% το 2024. Οι βασικότερες ανησυχίες των επιχειρηματιών είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η αδύναμη παγκόσμια οικονομία καθώς και η κλιματική κρίση – φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, φωτιές) οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή τροχιά», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Αndreas Tesch, CMO του ομίλου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT