Jumbo: Αύξηση πωλήσεων κατά 20,01% και κερδών 35,5% το α΄ 6μηνο

Jumbo: Αύξηση πωλήσεων κατά 20,01% και κερδών 35,5% το α΄ 6μηνο

Η διοίκηση «επιβραβεύει» τους μετόχους της με νέα έκτακτη χρηματική διανομή ύψους 1,47 ευρώ/μετοχή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις και τα κέρδη της Jumbo κατά το α΄ εξάμηνο του 2023, με τη διοίκηση να «επιβραβεύει» τους μετόχους της με νέα έκτακτη χρηματική διανομή ύψους 1,47 ευρώ/μετοχή, μετά από αυτή που είχε δοθεί την άνοιξη ύψους 1,15 ευρώ/μετοχή. Παρά την καλή πορεία του α΄ εξαμήνου, πάντως, η διοίκηση του ομίλου αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2023, αλλά αναμένει μεγαλύτερη αύξηση των κερδών.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης για την αύξηση των πωλήσεων σε 12% από 15% που ήταν η αρχική σχετίζεται με τις έως τώρα πωλήσεις των σχολικών ειδών, τη δυσκολία πρόβλεψης της καταναλωτικής συμπεριφοράς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο που είναι οι πιο σημαντικοί μήνες εμπορικά, αλλά και με τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία. Σημειώνεται ότι παραμένουν κλειστά δύο καταστήματα Jumbo, ένα στη Λάρισα και ένα στην Καρδίτσα, τα οποία με βάση τα περυσινά στοιχεία αντιστοιχούσαν περίπου στο 3% του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων Jumbo στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 20,01% το α΄ εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2022, φτάνοντας τα 424,83 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθαν σε 146,49 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,52%, ενώ τα καθαρά, μετά από φόρους, κέρδη αυξήθηκαν κατά 35,5%, φτάνοντας τα 106,45 εκατ. ευρώ από 78,56 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι συνολικά για το 2023 η Jumbo εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της θα αυξηθούν κατά 15% έναντι 10% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Το μεικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 55,30% από 57,04%, επηρεαζόμενο από τα υψηλά ναύλα. Υπό τις σημερινές συνθήκες η διοίκηση εκτιμά ότι η μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους στο σύνολο του έτους θα είναι μικρότερη του 2%, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2023 ο όμιλος Jumbo αριθμούσε συνολικά 83 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τον Ιούλιο του 2023 ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να λειτουργήσει ένα ιδιόκτητο υπερκατάστημα στο Ιάσιο της Ρουμανίας και ένα μισθωμένο υπερκατάστημα στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας.

Το 2024 αναμένεται η προσθήκη ενός ιδιόκτητου υπερκαταστήματος στη Λευκωσία. Επιπλέον, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αγορά γης με κτίρια συνολικής έκτασης 38.000 τ.μ. στην Πάφο για μελλοντική εκμετάλλευση. Στη Ρουμανία έχει προχωρήσει στην αγορά ενός ακόμα υπερκαταστήματος στην πόλη Οράντεα (το δεύτερο κατάστημα στην πόλη) όπου αναμένεται να λειτουργήσει μαζί με ένα ακόμα κατάστημα στην Τιμισοάρα (το δεύτερο κατάστημα στην πόλη) το 2024. Επίσης, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αγορά ενός ακόμα υπερκαταστήματος στο Βουκουρέστι στο Liberty Center που αναμένεται να λειτουργήσει το 2026.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή