Στα 2,3 δισ. η αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Στα 2,3 δισ. η αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Τη ραχοκοκαλιά του κλάδου αποτελούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – Ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνάει τις 11.000

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση κατά περίπου 10% σημείωσε η ελληνική αγορά ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων το 2021 σε σύγκριση με τη χρονιά που προηγήθηκε, με το σύνολο της αγοράς να αγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ το 2020 και περίπου 2 δισ. το 2019. Αυτό επισημάνθηκε στο πλαίσιο ειδικής μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), με στόχο την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τις προοπτικές της αγοράς των ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων στην Ελλάδα. Οπως αναφέρουν στελέχη του ΣΕΙΒ στην «Κ», οι ανάγκες για την προμήθεια rapid test ή ακόμη και μεγάλων μηχανημάτων, όπως οι αναπνευστήρες λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, ώθησαν προς τα πάνω την αγορά, ενώ ο κλάδος ενισχύθηκε από τη σταδιακή ανάκαμψη του ΑΕΠ καθώς και από τη μικρή αύξηση της χρηματοδότησης στον κλάδο της υγείας. «Από το 2022, η αγορά δείχνει να ομαλοποιείται», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ Δημήτρης Νίκας.

Κατά την παρουσίαση ευρημάτων της μελέτης, ο Κυριάκος Σουλιώτης, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έδωσε την εικόνα για τη διάρθρωση και την αξία της αγοράς στην Ελλάδα, που από το 2018 βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη. Στη χώρα μας, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του κλάδου προσεγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνάει τις 11.000. Σημειώνεται ότι τη ραχοκοκαλιά του κλάδου αποτελούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ο μέσος αριθμός εργαζομένων ανά εταιρεία είναι 23 άτομα. Μία από τις προκλήσεις είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τις εταιρείες του κλάδου ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Στελέχη του ΣΕΙΒ αναφέρουν ότι το σύνολο των υποχρεώσεων των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές υπολογίζεται άνω του 1,1 δισ., με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά χρέη προς τον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΙΒ λέει πως οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ ανά κατηγορία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών, γεγονός που οδηγεί σε clawback για τις εταιρείες, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνει και στο 45%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT