Η ελληνική startup τεχνολογίας που στοχεύει να γίνει νέα Oracle

Η ελληνική startup τεχνολογίας που στοχεύει να γίνει νέα Oracle

Η TileDB άντλησε 34 εκατ. δολ. από μεγάλους επενδυτές για το σύστημά της που μπορεί να διαχειριστεί μεγάλο όγκο περίπλοκων δεδομένων

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλω η εταιρεία να γίνει μία καινούργια Oracle, να φτάσει δηλαδή το μέγεθος μεγάλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και να διανύσει μία αντίστοιχη πορεία. Οι στόχοι μου είναι μακροπρόθεσμοι, δεν περιορίζονται σε μία εξαγορά αλλά στο να χτίσω μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους». Σε αυτή τη φράση περιγράφει το μέλλον της νεοφυούς εταιρείας TileDB o δημιουργός της Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος όσο ήταν ερευνητής στο MIT και στην Intel συνέλαβε την ιδέα της ανάπτυξης ενός συστήματος διαχείρισης –ακόμη και άκρως– περίπλοκων δεδομένων (γενετικά δεδομένα, δορυφορικές εικόνες, βίντεο, χρονοσειρές), που όμως παραδοσιακές βάσεις αδυνατούν να επεξεργαστούν.

Η ελληνική startup τεχνολογίας που στοχεύει να γίνει νέα Oracle-1«Ολες οι εταιρείες αλλά και οι οργανισμοί παράγουν μεγάλο όγκο δεδομένων, τα οποία θέλουν να επεξεργαστούν γρήγορα για να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις ή να προχωρήσουν ακόμη και σε επιστημονικές ανακαλύψεις. Η πλατφόρμα μας μπορεί να επεξεργαστεί περίπλοκα και διαφορετικού τύπου δεδομένα, κάτι που δεν μπορούν να επιτύχουν παραδοσιακές βάσεις δεδομένων», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος στην «Κ». «Ουσιαστικά συγκεντρώνει όλα αυτά τα δεδομένα σε ένα σύστημα, δίνοντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να τα αναλύσουν και να τα επεξεργάζονται γρήγορα και χωρίς περιττά κόστη», λέει. «Τέτοια τεχνολογία συμβάλλει, για παράδειγμα, στην επιτάχυνση της ανακάλυψης και της παραγωγής φαρμάκων, στην ταχεία συλλογή και ανάλυση δεδομένων για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών κ.ά. Επίσης, τα νοσοκομεία αξιοποιούν την τεχνολογία μας για να εντοπίσουν εάν ένα νεογνό πάσχει από κάποια γενετική ασθένεια. Πριν από 6 χρόνια ξεκινήσαμε ένα κολοσσιαίο, σχεδόν αδύνατο εγχείρημα, αλλά τώρα μπορούμε να πούμε ότι αυτό αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα», αναφέρει. Αυτές τις προοπτικές φαίνεται πως διέκριναν και δημοφιλείς επενδυτές οι οποίοι αποφάσισαν πρόσφατα να χορηγήσουν νέα κεφάλαια στη νεοφυή εταιρεία.

Οπως αποκαλύπτει η «Κ», η TileDB, με έδρα τη Βοστώνη και γραφεία στην Ελλάδα, άντλησε 34 εκατ. δολάρια (Series B) από επενδυτές, όπως η AlleyCorp του ιδρυτή και CEO Κέβιν Ράιαν, δημιουργό της εισηγμένης στο Nasdaq, MongoDB και επενδυτή της Blueground, η Lockheed Martin αλλά και η Intel Capital, επενδυτικός βραχίονας του τεχνολογικού κολοσσού. Μεταξύ άλλων, στον γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν η εταιρεία βιοτεχνολογίας Amgen, το Nexus Venture Partners, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon καθώς και το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Βig Pi Ventures, γνωστό για την επένδυσή του στην ελληνική νεοφυή εταιρεία Accusonus, που εξαγοράστηκε από τη Facebook. «Το Big Pi ήταν στο πλάι μας από τα πρώτα βήματα της εταιρείας. Ο Μάρκος Βερέμης και ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Την τεχνολογία της εταιρείας χρησιμοποιούν μεγάλοι πελάτες, «όπως κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες, νοσοκομεία, εταιρείες κατασκευής αμυντικών μηχανισμών», εξηγεί, συμπληρώνοντας πως από δω και πέρα θα απευθύνει το προϊόν της και στην ευρύτερη αγορά. «Με τα κεφάλαια που αντλήσαμε θα αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο το database της TileDB και θα αυξήσουμε την γκάμα των πελατών μας. Επίσης, η ομάδα μετράει αυτή τη στιγμή 52 άτομα, τα οποία σκοπεύει να αυξήσει σε 100 μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Ενα σημαντικό μέρος της επένδυσης θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση της ομάδας που διατηρούμε στην Ελλάδα, η οποία τώρα αριθμεί περίπου 15 άτομα», λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Ο ίδιος δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, ωστόσο απαντά πως τα έσοδά της έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, τον Ιούλιο του 2020, και πως, σύμφωνα με τα πλάνα της, αυτά αναμένεται να τριπλασιαστούν τους επόμενους 12 μήνες.

Πώς ξεκίνησε όμως το εγχείρημα της TileDB; «Οσο ήμουν ερευνητής στο ΜΙΤ και στην Intel άρχισα να δουλεύω μαζί με δύο καθηγητές –ένας εκ των οποίων είναι στο Δ.Σ.– μία ιδέα. Εκεί κατάλαβα πως υπάρχει τεράστια ανάγκη να φτιάξω μια μοναδική λύση τεχνολογίας για τη διαχείριση πολλών και διαφορετικού τύπων δεδομένων. Ετσι, έφτιαξα το πρώτο μοντέλο του λογισμικού και σχετικά άμεσα διάφοροι χρήστες, όπως γενετικά ινστιτούτα, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία μου. Αποφάσισα λοιπόν το 2017 να δημιουργήσω μόνος μου την TileDB και να ζητήσω χρηματοδότηση.

Η Intel Capital ήταν η πρώτη που χρηματοδότησε την εταιρεία με κεφάλαια ύψους 1 εκατ. δολαρίων». Ο ίδιος δείχνει λάτρης των προκλήσεων, αφού στην ηλικία των 22 ετών έφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει στο Χονγκ Κονγκ, μένοντας τελικά εκεί για περίπου 8 χρόνια. «Γεννήθηκα στην Ξάνθη και σπούδασα πληροφορική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη. Υστερα έφυγα στο Χονγκ Κονγκ (Hong Kong University of Science and Technology), έκανα εκεί το διδακτορικό μου και για τρία χρόνια έγινα καθηγητής. Είχα πολλή τρέλα, πάντα ένιωθα πως ό,τι επιλέξω να κάνω πρέπει να είναι ό,τι πιο δύσκολο υπάρχει. Εάν και η απόφαση να πάω στο Χονγκ Κονγκ ήταν δύσκολη, τελικά ήταν μία απόφαση για την οποία δεν μετάνιωσα καθόλου», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή