Λουκέτο δύο ετών για πειραγμένες αντλίες

Λουκέτο δύο ετών για πειραγμένες αντλίες

Αυστηρές ποινές για νοθεία ή λαθρεμπόριο - Συνυπεύθυνες για τη λειτουργία των πρατηρίων τους οι εταιρείες καυσίμων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σφράγισμα δύο ετών κινδυνεύουν όσα βενζινάδικα εντοπιστούν από τους ελεγκτές της εφορίας είτε να πωλούν νοθευμένα καύσιμα, είτε να εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο, είτε να έχουν παραποιήσει τους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων. Αυτή η διάταξη είναι ήδη σε ισχύ και απομένει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ προκειμένου να ξεκινήσουν οι έλεγχοι.

Βέβαια και στο παρελθόν είχαν γίνει ανάλογα σχέδια για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, αλλά προς το παρόν τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, ενώ τα δεδομένα που προκύπτουν από το σύστημα εισροών – εκροών χρησιμοποιούνται κυρίως αφού εντοπιστούν παραβάσεις.

Ωστόσο, αυτή η μεγάλη ποινή που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος ενδεχομένως να φοβίσει όσους νοθεύουν καύσιμα ή παραποιούν τους μηχανισμούς.

Παράλληλα και οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων θα θεωρούνται συνυπεύθυνες για τη λειτουργία των πρατηρίων τους ή τουλάχιστον αυτών που έχουν το εμπορικό σήμα τους.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να ελέγχουν εάν έχει εγκατασταθεί στα πρατήρια και λειτουργεί το σύστημα εισροών – εκροών, να διενεργούν ετήσιους ελέγχους ποιότητας καυσίμων και να διακόπτουν τη συνεργασία με παραβατικά πρατήρια.

Για τις εταιρείες ο νέος νόμος προβλέπει μέτρα δέουσας επιμέλειας, η παραβίαση των οποίων οδηγεί σε πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ ανά πρατήριο. Μάλιστα όπως αναφέρεται στον νόμο, η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε ετήσια δημοσιοποίηση των κυρώσεων που επιβάλλει στα υπόχρεα νομικά πρόσωπα τήρησης μέτρων δέουσας επιμέλειας. Οι εταιρείες θα πρέπει να ενημερώνουν εντός 24 ωρών την ΑΑΔΕ στην περίπτωση που διαπιστώσουν παραποίηση του συστήματος εισροών – εκροών ή νοθεία στα καύσιμα.

Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο για τα πρατήρια βενζίνης προβλέπει:

• Οταν, από εξέταση δείγματος καυσίμων των υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους, που λαμβάνεται είτε από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είτε από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή, προκύπτει ότι το ελεγχόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο κατέχει, διακινεί και εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα, η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση θα σφραγίζεται για δύο έτη.

• Αν κατόπιν έκθεσης ελέγχου είτε της υπηρεσίας της ΑΑΔΕ είτε οποιασδήποτε άλλης δημόσιας ελεγκτικής ή διωκτικής αρχής διαπιστώνεται τέλεση λαθρεμπορίας καυσίμων, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη.

• Αν οι ιδιοκτήτες του πρατηρίου ή οι προστηθέντες από αυτούς παρεμποδίζουν τον έλεγχο για τη διαπίστωση παραβατικών πράξεων με χρήση βίας ή απειλής, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη.

• Σε πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων επιβάλλεται αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα σε διάστημα τριών μηνών.

Σημειώνεται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες των οποίων η εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων σφραγίστηκε, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή