Χαμηλότερες σε σχέση με τον περυσινό χειμώνα εμφανίζονται οι επιδόσεις των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που βρίσκονται στους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς, όπως η Αράχωβα και τα Καλάβρυτα. Οπως φαίνεται, το κύμα ακρίβειας κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου και οι ήπιες καιρικές συνθήκες έχουν λειτουργήσει αρνητικά για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι προορισμοί απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά σε Ελληνες επισκέπτες, κάτι που εκ των πραγμάτων περιορίζει την απήχησή τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η AirDNA για λογαριασμό της «Κ», η ζήτηση για τους δημοφιλέστερους προορισμούς την περίοδο Δεκεμβρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024 εμφανίζει μεικτή εικόνα. Με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει, στην Αράχωβα παρατηρείται μείωση της ζήτησης κατά 21% τον Δεκέμβριο (1.608 κρατήσεις, έναντι 2.028 πέρυσι), ενώ για τον Ιανουάριο του 2024 η πτώση αγγίζει το 28% (563 κρατήσεις έναντι 779).
Αντίστοιχα, στα Καλάβρυτα η ζήτηση για τον Δεκέμβριο σημειώνει πτώση κατά 17% (803 κρατήσεις, έναντι 962 πέρυσι), ενώ τον Ιανουάριο η εικόνα παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Εξαίρεση αποτελούν τα καταλύματα στο Καρπενήσι, που εμφανίζουν σαφώς καλύτερες επιδόσεις. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο η ζήτηση καταγράφει αύξηση κατά 8% και τον Ιανουάριο κατά 34% (με 286 κρατήσεις, από 213 τον Ιανουάριο του 2023).
Μειωμένες τιμές
Σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή/διανυκτέρευση φαίνεται πως παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών, σε μια κίνηση των ιδιοκτητών/διαχειριστών να αυξήσουν τη ζήτηση. Στην Αράχωβα η μέση τιμή φέτος για τον Δεκέμβριο είναι 300 ευρώ, ενώ για τον Ιανουάριο 266 ευρώ, καταγράφοντας ετήσια πτώση κατά 13% και 18% αντίστοιχα. Στα Καλάβρυτα η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 194 ευρώ τον Δεκέμβριο (8% περισσότερο από πέρυσι) και 185 ευρώ τον Ιανουάριο του 2024, 7% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Στο δε Καρπενήσι η μέση τιμή αγγίζει τα 241 ευρώ τον Δεκέμβριο (+9%) και τα 267 τον Ιανουάριο, καταγράφοντας πτώση κατά 23% από πέρυσι, κάτι που ίσως εξηγεί και την αύξηση της ζήτησης για τον συγκεκριμένο μήνα.
Εξαίρεση μεταξύ των χειμερινών προορισμών αποτελεί το Καρπενήσι, όπου η ζήτηση για τον Δεκέμβριο είναι αυξημένη κατά 8% και για τον Ιανουάριο κατά 34%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές είναι ίδιες ή και ακόμη υψηλότερες από εκείνες που ισχύουν στους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Για παράδειγμα, η μέση τιμή/διανυκτέρευση σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος το φετινό καλοκαίρι διαμορφώθηκε πέριξ των 200 ευρώ. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα προσφερόμενα σπίτια στους χειμερινούς προορισμούς είναι αισθητά μεγαλύτερα σε σχέση με τα θερινά εξοχικά. Μπορούν λοιπόν να φιλοξενήσουν πάνω από μία οικογένεια, γεγονός που τις περισσότερες φορές τα καθιστά οικονομικότερα ανά νοικοκυριό.
Σε ό,τι αφορά την προσφορά καταλυμάτων, αυτή εμφανίζεται σχετικά σταθερή σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα. Στην Αράχωβα εξακολουθούν να εντοπίζονται 201 ενεργές αγγελίες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Δεκέμβριο, ενώ για τον Ιανουάριο το σχετικό νούμερο δεν ξεπερνάει τα 187 καταλύματα, 7% λιγότερα από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Στα Καλάβρυτα καταγράφεται μείωση κατά 6% τόσο τον Δεκέμβριο (121 καταλύματα) όσο και τον Ιανουάριο (117 καταλύματα). Στο Καρπενήσι όμως παρατηρείται μια ανοδική τάση της προσφοράς, γεγονός που είναι πιθανό να οφείλεται και στην αυξημένη ζήτηση συγκριτικά με πέρυσι. Ετσι, για τον Δεκέμβριο η προσφορά καταγράφει αύξηση κατά 7% σε 93 καταλύματα, ενώ για τον Ιανουάριο του 2024 εντοπίζονται 89 καταλύματα, μια αύξηση 3% σε ετήσια βάση.
Η AirDNA σημειώνει ότι είναι πιθανό να υπάρξει άνοδος της προσφοράς σε όλους τους προορισμούς το επόμενο διάστημα και καθώς κατευθυνόμαστε προς την «καρδιά» του χειμώνα. Ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αυξηθεί και το επίπεδο των χιονοπτώσεων, ώστε να αυξηθεί και η ζήτηση από τους «λάτρεις» των χειμερινών σπορ, που αποτελούν και τους βασικούς «πελάτες» των χιονοδρομικών κέντρων των παραπάνω προορισμών.