Ν. Ανδρικογιαννόπουλος στην «Κ»: Ταχύτητα συναλλαγών και χαμηλό κόστος τα ατού των ψηφιακών νομισμάτων

Ν. Ανδρικογιαννόπουλος στην «Κ»: Ταχύτητα συναλλαγών και χαμηλό κόστος τα ατού των ψηφιακών νομισμάτων

Τι λέει ο CEO της νεοφυούς Metrika με έδρα τη Βοστώνη, που θα συμμετάσχει στο συνέδριο EmTech Europe το οποίο συνδιοργανώνουν η «Κ» και το ΜΙΤ

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης των ψηφιακών νομισμάτων – digital assets (κρυπτονομίσματα, stablecoins, ψηφιακό ευρώ κ.λπ.); «Είναι μια πολύ καλή ερώτηση», απαντάει ο Νίκος Ανδρικογιαννόπουλος, απόφοιτος του ΜΙΤ, ιδρυτής και CEO της νεοφυούς εταιρείας Metrika με έδρα τη Βοστώνη. «Το πλεονέκτημά τους είναι το εξής: ο πολύ γρήγορος χρόνος συναλλαγής με πολύ χαμηλό κόστος», λέει.

«Ενδεικτικά, δεν θα υπάρχει η διαμεσολάβηση μιας πιστωτικής κάρτας που κρατάει προμήθεια επί της συναλλαγής. Με την τεχνολογία blockchain θα μπορεί κάποιος να μεταφέρει ψηφιακό νόμισμα από έναν λογαριασμό σε έναν άλλον με πολύ χαμηλό κόστος. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα για ευρύτερη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα», εξηγεί. Ο ίδιος μιλάει στην «Κ», λίγες ημέρες πριν από την έλευσή του στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο συνέδριο EmTech Europe που συνδιοργανώνουν η «Καθημερινή» και το ΜΙΤ (17-18 Ιανουαρίου) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Metrika έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα που βοηθάει τις τράπεζες να αποκτήσουν εργαλεία διαχείρισης ρίσκου πάνω σε δίκτυα blockchain, εκεί δηλαδή όπου συναλλάσσονται κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Με λίγα λόγια, διευκολύνει τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσφέρουν στους καταναλωτές τους με ασφάλεια τα –μέχρι πρότινος σε αυτές «υψηλού κινδύνου»– κρυπτονομίσματα, να επενδύουν και να συναλλάσσονται με αυτά. Και βρίσκεται σε «καλό δρόμο», αφού προσφάτως επένδυσε σ’ αυτήν το Μ12, ο επενδυτικός βραχίονας της Microsoft, του οποίου οι επενδύσεις είναι αρκετά επιλεκτικές. Ανάμεσα στους επενδυτές της είναι και το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase.

«Σκέψου να είσαι στο browser, να διατηρείς ένα ψηφιακό πορτοφόλι με ψηφιακό ευρώ ή δολάριο και να μπορείς να πληρώνεις, για παράδειγμα, για κάθε ένα άρθρο που διαβάζεις ηλεκτρονικά. Οι παραδοσιακοί τρόποι πληρωμής (πιστωτική κάρτα, τραπεζική συναλλαγή), έχουν από πίσω πολλές διαδικασίες, συστήματα και πολλή γραφειοκρατία. Αυτό δημιουργεί ένα κόστος. Εμείς στοχεύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του χρήματος», λέει. «Στον κόσμο του Web3, δυνητικά οποιοδήποτε προϊόν έχεις στην κατοχή σου μπορεί να είναι ανταλλάξιμο. Μπορεί να έχεις στο ψηφιακό πορτοφόλι σου κάποιο αγαθό, να το πουλήσεις και να πάρεις ένα stablecoin ή και ψηφιακό ευρώ μέσω του οποίου μπορείς να πληρώσεις κάτι άλλο», λέει.

Ο ίδιος διαπιστώνει πως «σήμερα η πληροφορία ρέει γρήγορα, δηλαδή δεν χρειάζεται να πάμε στη βιβλιοθήκη να την αναζητήσουμε. Το ζήτημα είναι να μπορεί και το χρήμα να κινείται στο Ιντερνετ με την ίδια ταχύτητα». Οι τράπεζες όμως θα θελήσουν να «αγκαλιάσουν» αυτά τα ψηφιακά νομίσματα; «Σίγουρα κάθε εξέλιξη κάνει disrupt ένα υπάρχον μοντέλο, αλλά την ίδια στιγμή φέρνει νέες δυνατότητες, κάτι που οι τράπεζες το βλέπουν ήδη. Εάν τα digital assets υιοθετηθούν και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τότε σίγουρα αυτά θα αποκτήσουν πελάτες που μέχρι πρότινος δεν είχαν». Μιλώντας για την επόμενη ημέρα του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών, ο ίδιος διαπιστώνει πως «ήδη στις ΗΠΑ βλέπουμε όλο και λιγότερα φυσικά καταστήματα». Οπως περιγράφει, στη Βοστώνη υπάρχει καφετέρια που έχει στο βάθος μια πολύ μικρή τράπεζα… με μόλις έναν πάγκο και δύο υπαλλήλους για να εξυπηρετούν τον πελάτη.

Πώς συνδέεται η Metrika με τον νέο κόσμο του ψηφιακού χρήματος που ανοίγεται μπροστά μας; «Η Metrika προσφέρει μια πλατφόρμα διαχείρισης ρίσκου και συμμόρφωσης με τους ρυθμιστικούς κανόνες, απευθυνόμενη κυρίως σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, διαχειριστές κεφαλαίων, hedge funds κ.λπ.). Ουσιαστικά αναλύει σε πραγματικό χρόνο terabyte δεδομένων, επιτρέποντας στις τράπεζες να παρακολουθούν κινδύνους που μπορεί να συνδέονται με αυτά τα νομίσματα. Για να το θέσω απλά, το ζήτημα μ’ αυτά τα προϊόντα είναι πως δεν συναλλάσσονται σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, όπως είναι π.χ. ο Nasdaq. Πρόκειται για αποκεντρωμένα δίκτυα. Εάν συμβεί κάτι με το δίκτυο του ethereum, δεν μπορεί να απευθυνθεί κάποιος στον ιδρυτή του ώστε να λύσει το πρόβλημα. Τη διαχείριση ρίσκου την αναλαμβάνουν αυτοί που προσφέρουν το ethereum ως προϊόν, ήτοι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Η εταιρεία δουλεύει με μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ασία, ενώ συνεργάζεται με μεγάλες τράπεζες στην Αμερική. Ενδιαφέρον υπάρχει όμως και από ιδρύματα αλλά και ρυθμιστικές Αρχές της Μέσης Ανατολής. «Στην Αμερική αρκετοί είναι έτοιμοι να λανσάρουν προϊόντα ψηφιακών νομισμάτων μόλις υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια από τις ρυθμιστικές Αρχές. Αυτό γιατί τα σκάνδαλα του προηγούμενου έτους με την FTX δημιούργησαν ένα δυσμενές περιβάλλον στην Αμερική για τα κρυπτονομίσματα», παρατηρεί. «Επενδυτικά κεφάλαια όπως το Fidelity Investments και η Blackrock θα μπορούν σε λίγο καιρό να προσφέρουν καινούργια επενδυτικά προϊόντα (ETF) που αναμένεται να φέρουν κεφάλαια από θεσμικούς επενδυτές στα κρυπτονομίσματα». Αλλωστε, «το τελευταίο οχυρό του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και γενικώς η οικονομία. Οι τράπεζες δεν μπορούν να αγνοήσουν την επανάσταση που έφερε το bitcoin».

Πάντως, κατά τον κ. Ανδρικογιαννόπουλο, το ενδιαφέρον για τα ψηφιακά νομίσματα από την πλευρά των χρηστών είναι ζωηρό. «Το 33% των καταναλωτών στην Αμερική έχει ψηφιακά νομίσματα στην coinbase«. «Παράλληλα», -προσθέτει, «διατηρούν και λογαριασμούς στις τράπεζες. Κάποια στιγμή αυτοί οι δύο κόσμοι θα γίνουν ένας». H Metrika ιδρύθηκε το 2019 και έκτοτε έχει αντλήσει περίπου 22 εκατ. δολ., ενώ δεν αποκλείεται, καθώς ο χώρος αυτός εξελίσσεται ταχύτατα, να προχωρήσει σε νέο γύρο χρηματοδότησης μέσα στο 2024. «Δεδομένου ότι η αγορά ακόμη δεν ήταν ώριμη, μας πήρε αρκετό καιρό για να χτίσουμε την πλατφόρμα μας. Επενδύσαμε επίσης πολλά εκατ. δολ.”, διαπιστώνει. «Γνωρίζαμε πως ο χώρος αυτός δεν θα ήταν επιτυχημένος εάν τα κρυπτονομίσματα δεν αναμειγνύονταν με την παραδοσιακή οικονομία. Οραμά μας είναι να εκδημοκρατίσουμε τα ψηφιακά νομίσματα και να γίνουν διαθέσιμα σε όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή