Με αέρα αναβάθμισης στις αγορές οι εταιρείες

Με αέρα αναβάθμισης στις αγορές οι εταιρείες

Από εισαγωγές στο Χ.Α. και εκδόσεις ομολόγων το α΄ 6μηνο θα αντληθούν τουλάχιστον 1,25 δισ. ευρώ, όσα περίπου όλο το 2023

με-αέρα-αναβάθμισης-στις-αγορές-οι-ετα-562828909

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, ενώ ανοίγει την πόρτα σε ένα μεγαλύτερο κοινό επενδυτών, σε συνδυασμό με την έναρξη του κύκλου μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ, επιταχύνει τις κινήσεις των ελληνικών εισηγμένων, στηρίζοντας τις νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και τις νέες εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μέσω των ήδη προγραμματισμένων κινήσεων, καθώς και νέων που θα σχεδιαστούν το επόμενο διάστημα, εκτιμάται πως στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα αντληθούν από το Χ.Α. όσα κεφάλαια αντλήθηκαν περίπου ολόκληρο το «αργό» σε εταιρικές πράξεις 2023.

Το 2023 οι ελληνικές εισηγμένες άντλησαν μέσω του Χ.Α. 1,74 δισ. ευρώ από ιδιωτικές τοποθετήσεις, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, επανεπενδύσεις μερισμάτων, εκδόσεις ομολόγων και νέες εισαγωγές. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν μόλις δύο εκδόσεις ομολόγων –από τις Mytilineos και Ideal Holdings– και τρεις δημόσιες εγγραφές (IPOs), Optima Bank, Trade Estates και Orilina Properties, με το σύνολο των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από αυτές τις πέντε πράξεις να διαμορφώνεται στα 834 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα περίπου 900 εκατ. αφορούν ΑΜΚ, ιδιωτικά placements και επανεπένδυση μερισμάτων.

Στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους η δραστηριότητα των ελληνικών εισηγμένων, σε ομόλογα και IPOs μόνο, θα κινηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα των αντίστοιχων κινήσεων που έγιναν στο σύνολο του 2023, με τα αντληθέντα κεφάλαια να διαμορφώνονται τουλάχιστον στα 1,1-1,25 δισ. ευρώ, καθώς έχουν δρομολογηθεί πάνω από τρεις δημόσιες εγγραφές και δύο εκδόσεις ομολόγων. Η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων λόγω της αποτίμησης για εκκίνηση του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς και η υλοποίηση αυτών των προσδοκιών, αναμένεται να οδηγήσουν κι άλλες εισηγμένες στην έκδοση τίτλων – ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον για εκδόσεις πράσινων ομολόγων.

Το μεγαλύτερο «κύμα» εταιρικών πράξεων αναμένεται στο πρώτο δίμηνο, με την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) να κυριαρχεί, μια εισαγωγή-ορόσημο για το Χ.Α., η οποία βελτιώνει σημαντικά τις προοπτικές αναβάθμισής του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών (θα αυξήσει τον αριθμό των εισηγμένων που πληρούν τα κριτήρια μεγέθους αγοράς που απαιτούνται από τους παρόχους MSCI-FTSE).

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σε συνδυασμό με την έναρξη του κύκλου μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ, επιταχύνει τις κινήσεις των ελληνικών εισηγμένων.

Η εισαγωγή του ΔΑΑ μέσω δημόσιας προσφοράς αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου, έπειτα και από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου την περασμένη Πέμπτη. Στόχος της κυβέρνησης είναι η εκχώρηση του 30% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το πακέτο των μετοχών του ΔΑΑ που θα διατεθεί μέσω του IPO στο ευρύ επενδυτικό κοινό ανέρχεται σε 19%. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ταμείου, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να πουλήσει στον διαχειριστή αεροδρομίων AviAlliance, ο οποίος κατέχει επί του παρόντος το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ, το 10% με premium στην τιμή της δημόσιας εγγραφής, ενώ ένα επιπλέον 1% θα πωληθεί στην οικογένεια Κοπελούζου, η οποία κατέχει το 5% του αεροδρομίου. Το πλήρες ποσοστό του 30% αποτιμάται μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ και μέσω του IPO το ποσό άντλησης τοποθετείται στα 550-670 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται η έκδοση 5ετούς ομολόγου από την Autohellas με στόχο την άντληση έως 200 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια προσφορά να έχει προγραμματιστεί για τις 17-19 Ιανουαρίου. Στόχος της διοίκησης είναι τα κεφάλαια να διατεθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, την αναβάθμιση του στόλου αυτοκινήτων και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης

Στο πρώτο δίμηνο τοποθετείται και η έκδοση ομολόγου από την Intralot, με στόχο την άντληση 130 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την πλήρη αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν τον Σεπτέμβριο 2024.

Μετά το εμβληματικό IPO του ΔΑΑ, σειρά θα πάρει την άνοιξη και έως τον Απρίλιο η δημόσια προσφορά των μετοχών της Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου. Στόχος της διοίκησης είναι η άντληση 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί, μέσω συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα με την EBRD.

Τα IPOs του εξαμήνου θα ολοκληρώσει η Lamda Malls, θυγατρική της Lamda Development, με την εισαγωγή της στο Χ.Α. να αναμένεται τον Μάιο με Ιούνιο. Στόχος είναι η άντληση περίπου 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων ανάπτυξης νέων εμπορικών κέντρων στο ακίνητο του Ελληνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή