Εντός του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023

Εντός του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023

Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η δυναμική δημιουργίας πλεονασμάτων είναι σταθερή

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 1,1% του ΑΕΠ και ίσως λίγο υψηλότερο δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού 2023 που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, αλλά και το ταμειακό αποτέλεσμα της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκε χθες, ενώ ανάλογη εκτίμηση κάνουν και οικονομικοί αναλυτές.

Κάπως πιο απαισιόδοξη είναι η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης, για τον οποίο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα κλείσει κοντά στην πρόβλεψη για 2,4% το 2023, αλλά ίσως και λίγο χαμηλότερα, ενώ οι αναλυτές τον τοποθετούν κοντά στο 2%, ίσως λίγο υψηλότερα, δηλαδή δεν απέχουν πολύ. Η εκτίμηση για το 2023 προκύπτει από τους πρόδρομους δείκτες, κυρίως την επιβράδυνση της κατανάλωσης.

Για το 2024, οι εκτιμήσεις μεταξύ κυβέρνησης και των περισσότερων αναλυτών απέχουν. Η κυβερνητική πρόβλεψη αναφέρει ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ένα ρυθμό κοντά στον φετινό, 2% ή λίγο υψηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός ανάπτυξης του 2024 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων και δη των δημοσίων, με την κυβέρνηση να βασίζει πάνω από 60% της προβλεπόμενης αύξησης του ΑΕΠ σε αυτές. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι επενδύσεις το 2024 θα αυξηθούν κατά 15,1% έναντι 7,1% το 2023, ένα δύσκολο στοίχημα. Πάντως, όπως επισημαίνεται, ένας ρυθμός λίγο πάνω από 2% δεν παύει να είναι ικανοποιητικός, αν συγκριθεί με το 0,6% που προβλέπεται για την Ευρωπαϊκή Ενωση για το 2023 (και 1,3% για το 2024, βάσει των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν).

Οσον αφορά τη δημοσιονομική πορεία, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η δυναμική δημιουργίας πλεονασμάτων είναι σταθερή. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 παρουσίασε έλλειμμα 2,685 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,664 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα, τα οποία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού ήταν 62,744 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τα 55,440 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

Συγκράτηση υπήρξε και στις δαπάνες, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 62,195 δισ. ευρώ έναντι 64,303 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Το πρωτογενές αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης ήταν πλεόνασμα 3,724 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 6,607 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν πλεόνασμα 5,295 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 5,266 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές αποτέλεσμα, σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 3,692 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επισημαίνουν ότι τα έσοδα του Δεκεμβρίου κινήθηκαν ακριβώς στον στόχο που είχε θέσει ο προϋπολογισμός του 2024 και αν αυτό συνεχιστεί και τους δύο πρώτους μήνες του 2024 (μέρος των εσόδων των οποίων αφορά το αποτέλεσμα του 2023) και δεν υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις με τις εθνικολογιστικές προσαρμογές που θα επιφέρουν η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP) τον Απρίλιο, ο στόχος του 2023 θα επιτευχθεί και ίσως υπάρξει και κάποια μικρή υπέρβαση. Αυτό θα φανεί στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τη Eurostat τον Απρίλιο. Από κει και πέρα το υπουργείο στοχεύει σε συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ από το 2024 και κάθε χρόνο, και αυτό θα αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2025-2028 που θα καταθέσει τον Απρίλιο.

Το προηγούμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024, 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και 2,5% του ΑΕΠ το 2026, χωρίς όμως να συνυπολογίζονται τα μέτρα που είχε εξαγγείλει προεκλογικώς η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το 2,1% του ΑΕΠ θεωρείται αρκετό και αναμένεται ότι θα είναι συμβατό με τις απαιτήσεις που θα θέσει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή