2,2 δισ. στην αγορά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

2,2 δισ. στην αγορά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Αφορούν ένα ευρύτατο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, από επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέχρι οδηγούς ταξί, ερευνητές και ανέργους

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης προϋπολογισμού πάνω από 1 δισ. ευρώ θα προκηρυχθούν το προσεχές διάστημα, καθώς επιχειρείται η επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου, από το οποίο προβλέπεται να εισπραχθούν φέτος 6,9 δισ. ευρώ.

Οι νέες δράσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από ήδη ενεργές, 1,2 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι στην αγορά θα πέσουν πάνω από 2,2 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι δράσεις αφορούν ένα ευρύτατο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και απευθύνονται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέχρι οδηγούς ταξί, ερευνητές και ανέργους. Η ενεργειακή και η ψηφιακή μετάβαση πρωταγωνιστούν, βεβαίως, αφού είναι οι βασικοί στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δράσεις που αναμένεται να προκηρυχθούν είναι οι εξής:

1. «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, που αποτελείται από 3 προγράμματα:

— Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα. Ενα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αλλάζω συσκευή: εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε επιχειρήσεις για παραγωγή, αποθήκευση και εξοπλισμό, όπως αντλίες θερμότητας, ηλιακοί θερμοσίφωνες, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2.

— Eνίσχυση για αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες για βιομηχανίες.

2. «Εξοικονομώ» 2020-2023, β΄ κύκλος, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, που απευθύνεται στα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά.

3. Ψηφιακές συναλλαγές, νέοι κύκλοι, στο πλαίσιο της δράσης «Ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», για τη διασύνδεση των POS και ταμειακών μηχανών, που αναμένονται το α΄ τρίμηνο 2024.

4. Προληπτικά τεστ κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», συνολικού προϋπολογισμού 153,5 εκατ. ευρώ.

5. Συμπράξεις ερευνητικής αριστείας, συνολικού προϋπολογισμού 94,6 εκατ. ευρώ, για τη διεξαγωγή συνεργατικών ερευνητικών έργων ΑΕΙ και επιχειρήσεων, με στόχο τη μεταφορά γνώσης στην πραγματική οικονομία.

6. Προγράμματα κατάρτισης – απασχόλησης της ΔΥΠΑ και ειδικότερα:

— Κατάρτιση και απασχόληση για την κοινωνική επανένταξη ευάλωτων ομάδων, προϋπολογισμού 151,6 εκατ. ευρώ. Απευθύνεται στους 10.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αστέγους.

— Αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Νέος κύκλος για 31.236 ωφελουμένους, προϋπολογισμού 26,2 εκατ. ευρώ.

— Κατάρτιση και απασχόληση 10.000 ανέργων, 25-45 ετών, περιλαμβανομένης 6μηνης επιδοτούμενης απασχόλησης για έως 7.500 ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 49,7 εκατ. ευρώ.

Οι ήδη ενεργές δράσεις, εξάλλου, είναι οι εξής:

Φωτοβολταϊκά στη στέγη, προϋπολογισμού 238 εκατ. ευρώ.

Φορτίζω παντού, προϋπολογισμού 79,7 εκατ. ευρώ.

— Παραγωγικές επενδύσεις πράσινης οικονομίας και R&D (Produce Green), προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

Πράσινα ταξί: αντικατάσταση 1.500 ταξί με ηλεκτροκίνητα.

Smart readiness (vouchers για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια) προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Τουρισμός (4 ενεργά προγράμματα):

• Προσβάσιμες παραλίες (για άτομα με κινητικά προβλήματα), προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ.

• Αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων, προϋπολογισμού 53,7 εκατ. ευρώ.

• Ορεινός τουρισμός, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.

• Αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, προϋπολογισμού 139 εκατ. ευρώ.

— Βιομηχανικά διδακτορικά, προϋπολογισμού 21,8 εκατ. ευρώ, για ερευνητικά έργα σε συνεργασία ΑΕΙ και επιχειρήσεων – βιομηχανιών.

— Επισκέπτες καθηγητές – ερευνητές, για ερευνητικά έργα με συνδρομή ενός επισκέπτη καθηγητή – ερευνητή, προϋπολογισμού 59,7 εκατ. ευρώ.

“]

— Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων (3 ενεργά προγράμματα):

1. Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, προϋπολογισμού 111,2 εκατ. ευρώ. Αφορά ΑμεΑ, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, άτομα που ολοκλήρωσαν προγράμματα απεξάρτησης, αποφυλακισμένα άτομα, διεμφυλικά πρόσωπα, αλλά και μητέρες με τέκνο έως 8 ετών και 6μηνη ανεργία, ανέργους άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία, ανέργους με 24μηνη ανεργία, ανέργους Ρομά κ.ά.

2. Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρονίως ανέργων, άνω των 45 ετών, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας, προϋπολογισμού 119,7 εκατ. ευρώ.

3. Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων 18-66 ετών, με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες, προϋπολογισμού 49,9 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή