Το 40% της PotPan απέκτησε το fund Synergia Hellenic

Το 40% της PotPan απέκτησε το fund Synergia Hellenic

Επικεντρώνεται σε ξενοδοχεία και αλυσίδες εστίασης — Ηδη διαχειρίζεται κουζίνες σε μονάδες 3 και 4 αστέρων σε 24 τουριστικές περιοχές

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετεξέλιξη της PotPan από μια απλή εταιρεία βιομηχανικού catering σε έναν μεγάλο όμιλο του εν λόγω κλάδου, ο οποίος θα εστιάζει στο food service και στην παροχή υπηρεσιών σε ξενοδοχεία, βρίσκεται πίσω από την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία και συγκεκριμένα του Synergia Hellenic Fund IV.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση στο πλαίσιο μετοχικής συμμετοχής του εν λόγω fund στην PotPan με την κάλυψη μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως ποσού 6,65 εκατ. ευρώ, κίνηση που καθιστά το fund μέτοχο του περίπου 40% της επιχείρησης. Με τα νέα αυτά κεφάλαια προβλέπεται ολοκλήρωση των επενδύσεων της εταιρείας σε μηχανολογικό εξοπλισμό και γραμμές παραγωγής, ενώ στο «ραντάρ» βρίσκονται εταιρείες τροφίμων με στόχο την εξαγορά τους και μάλιστα μέσα στο 2024. Ηδη πάντως το 2023 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά που η εταιρεία θα επιστρέψει σε θετικό αποτέλεσμα έπειτα από δύο σημαντικά ζημιογόνες χρήσεις, αυτές του 2021 και του 2022, οι οποίες επηρεάστηκαν τόσο από την πανδημία όσο και από την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Το Synergia Hellenic Fund IV δημιουργήθηκε υπό την πλατφόρμα Equifund με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Tαμείου Επενδύσεων (EIF), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών. Αποτελεί το πέμπτο κατά σειρά fund που διαχειρίζεται ή έχει διαχειριστεί στο παρελθόν η εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών Hellenic Capital Partners (HCP), υπό την καθοδήγηση των Μαρία Σαρρή, Σπύρου Παπαδάτου και Νικόλα Γκιούρα. Οι βασικοί μέτοχοι της PotPan, Ιωάννης Τουτζιαρίδης και Κωνσταντίνος Μπινιάρης, θα συνεχίσουν να αποτελούν τον κορμό της μετοχικής και διοικητικής ομάδας, έχοντας και την ευθύνη εκτέλεσης του αναπτυξιακού πλάνου.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε μηχανήματα, κυρίως συσκευαστικές μηχανές, προϋπολογισμού περίπου 1 εκατ. ευρώ, στο εργοστάσιο της PotPan στη Ριτσώνα, αυτές βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Ο επόμενος στόχος είναι η εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού εταιρειών που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στον κλάδο των τροφίμων –και όχι απαραιτήτως στον κλάδο του catering–, όπως εταιρείες που παράγουν συσκευασμένα τρόφιμα για σούπερ μάρκετ, σνακ, κρεατοσκευάσματα κ.ά.

Αν και τα προηγούμενα χρόνια μεγάλο κομμάτι του τζίρου της εταιρείας προερχόταν από την παραγωγή έτοιμων γευμάτων για λογαριασμό αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καθώς και από τη σίτιση δομών μεταναστών, η πρώτη δραστηριότητα συνεισφέρει πλέον κάτω από 10% του τζίρου της, ενώ η PotPan δεν έχει κανένα συμβόλαιο για την παροχή υπηρεσιών σίτισης σε κάποια δομή. Η έμφαση πλέον δίνεται στην παροχή υπηρεσιών σε ξενοδοχειακές μονάδες και στο food service αλυσίδων εστίασης.

Η PotPan συνεργάζεται ήδη με 10 μεγάλες αλυσίδες εστίασης, παρέχοντας ειδικές σάλτσες, έτοιμα γεύματα κ.ά. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Τουτζιαρίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PotPan, ανέφερε ότι ήδη η εταιρεία διαχειρίζεται κουζίνες σε ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων σε 24 τουριστικές περιοχές. Λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης προσωπικού, τα ξενοδοχεία αναθέτουν σε τρίτους –εν προκειμένω στην PotPan– τη λειτουργία της κουζίνας τους.

Μέσα από αυτές τις κινήσεις η εταιρεία αναμένει ότι σε ορίζοντα διετίας θα έχει τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη της θα υπερβούν τα 2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, η οποία απασχολεί 270 εργαζομένους, είχε το 2022 τζίρο 13,37 εκατ. ευρώ και ζημίες προ τόκων και φόρων περίπου 938.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή