Τουρισμός: Ζήτηση για Ελλάδα «βλέπουν» οι ξένες αεροπορικές

Τουρισμός: Ζήτηση για Ελλάδα «βλέπουν» οι ξένες αεροπορικές

Σε επίπεδα-ρεκόρ οι προορισμοί που εξυπηρετούν φέτος – Αυξάνουν τις προσφερόμενες θέσεις οι ελληνικές εταιρείες

τουρισμός-ζήτηση-για-ελλάδα-βλέπουν-562860583

Στις ισχυρές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, όπως και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», επενδύουν ακόμη περισσότερο κατά τη φετινή χρονιά οι ελληνικές και ξένες αεροπορικές εταιρείες. Σύμφωνα, εξάλλου, με έρευνα της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), έως το 2030 οι μεγαλύτερες αεροπορικές (Aegean, Sky Express, Ryanair, Wizz Air, Volotea) που επιχειρούν από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας θα αυξήσουν τις διαθέσιμες θέσεις τους λόγω και της ενίσχυσης του στόλου τους με μεγαλύτερου μεγέθους αεροπλάνα.

Με τα δεδομένα αυτά, φέτος, οι αερομεταφορείς προσφέρουν τις περισσότερες από ποτέ θέσεις. Κατ’ αντιστοιχία με το χειμερινό πρόγραμμα που είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της, η Aegean, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο στις ελληνικές αερομεταφορές, αναμένεται να αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις το φετινό καλοκαίρι, συνδέοντας την Αθήνα με ακόμη περισσότερους προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ενδεικτικά, η Καλαμάτα είναι μία από τις πόλεις προς τις οποίες οι αεροπορικές εντείνουν τη δραστηριότητά τους, με την Aegean να συνδέει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με το Ηράκλειο από την 1η Απριλίου. Υψηλότερη χωρητικότητα αναμένεται να προσφέρει και η Sky Express, ενώ ο ανταγωνισμός από τις ξένες αεροπορικές εκτιμάται ότι θα οξυνθεί τη φετινή χρονιά.

Ως εκ τούτου, το βρετανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Jet2holidays και η χαμηλού κόστους αεροπορική Jet2.com πωλούν κατά 12% περισσότερες θέσεις, που ανέρχονται συνολικά σε 1,52 εκατ., εκτελώντας 320 πτήσεις ανά εβδομάδα κατά τις περιόδους αιχμής. Θα καλύπτουν 14 αεροδρόμια τα οποία περιλαμβάνουν, εκτός από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», αυτά σε Κέρκυρα, Χανιά, Ηράκλειο, Κεφαλονιά, Χαλκιδική, Κω, Καλαμάτα, Λέσβο, Πρέβεζα, Ρόδο, Σκιάθο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο. Οι δύο εταιρείες θα διασυνδέουν, για πρώτη φορά φέτος, τρεις βρετανικές πόλεις (Λίβερπουλ, Μπέρμιγχαμ, Νιούκαστλ) με την Κέρκυρα, το Ηράκλειο, την Κω, τη Ρόδο, την Κεφαλονιά, τη Μυτιλήνη και τα Χανιά.

Ρεκόρ για Volotea

Η ισπανική αεροπορική χαμηλού κόστους Volotea, που μετέφερε από και προς την Ελλάδα πέρυσι τον υψηλότερο αριθμό επιβατών, οι οποίοι ανήλθαν σε 1,3 εκατ., θα προσφέρει φέτος 1,6 εκατ. θέσεις και θα εκτελεί 9.500 πτήσεις σε 70 προορισμούς. Από και προς την Αθήνα θα προσφέρει περισσότερους από 20 προορισμούς, διαθέτοντας, συγκριτικά με το 2023, κατά 23% περισσότερες θέσεις, δηλαδή 835.000. Οπως ανέφερε πρόσφατα ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ισπανικού αερομεταφορέα Κάρλος Μουνιόθ, το 2023 η εταιρεία κατέγραψε ρεκόρ 1,3 εκατ. επιβατών, με τη βάση της στην Αθήνα να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη κατά 28% της επιβατικής κίνησής της το 2023.

Ο ανταγωνισμός από τις ξένες εταιρείες εκτιμάται ότι θα οξυνθεί τη φετινή χρονιά.

Επίσης, το φετινό καλοκαίρι, η βρετανική χαμηλού κόστους EasyJet θα προσφέρει πέντε νέα δρομολόγια από την Αθήνα προς Λυών, Μπορντό, Βενετία, Μάλαγα και Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Κατά την αεροπορική, η σημαντική άνοδος το 2023, κατά 10,2%, έναντι του 2019, της επιβατικής κίνησης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε συνδυασμό με την αύξηση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως τουριστικού πόλου έλξης, δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Ετσι, το δίκτυο προορισμών της EasyJet με αφετηρία την Αθήνα είναι το μεγαλύτερο από το 2002, όταν περιελάμβανε μόλις δύο πόλεις.

Η Air France το φετινό καλοκαίρι θα εκτελεί έως και έξι πτήσεις ανά ημέρα από και προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ θα επιχειρεί κάθε Σάββατο και από την Καλαμάτα. H αμερικανική United Group θα συνδέει, από τις 25 Μαΐου, την Αθήνα με το Σικάγο (O’ Hare), εξυπηρετώντας με απευθείας εποχικές πτήσεις την Αθήνα προς Νέα Υόρκη (Newark) από 31 Μαρτίου και προς Ουάσιγκτον-Ντουλ από τις 15 Απριλίου 2024. Με τον τρόπο αυτό ο αερομεταφορέας ενισχύει τον ανταγωνισμό με την American Airlines, που εκτελεί εποχικές πτήσεις μεταξύ Σικάγο και Αθήνας, και συνδέει το καλοκαίρι την ελληνική πρωτεύουσα με τη Νέα Υόρκη (JFK) και τη Φιλαδέλφεια.

Η λίστα των αμερικανικών αερομεταφορών που συνδέουν την Αθήνα με τις ΗΠΑ περιλαμβάνει την Delta Airlines και τη χαμηλού κόστους Norse Atlantic Airways, η οποία θα εκτελεί πέντε πτήσεις εβδομαδιαίως από το αεροδρόμιο JFK προς την Αθήνα και το αντίστροφο. Πτήσεις από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη (Newark) πραγματοποιεί όλο τον χρόνο και η Emirates.

Από την πλευρά της, η LOT Polish Airlines επαναφέρει το πτητικό της έργο στην Ελλάδα, καθώς από τις 11 Απριλίου θα συνδέει καθημερινά την Αθήνα με τη Βαρσοβία. Ταυτόχρονα, ο χαμηλού κόστους και μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής Air Arabia από τις 28 Ιουνίου θα πετάει τέσσερις φορές την εβδομάδα από την Αθήνα προς το αεροδρόμιο της Σάρτζα και αντίστροφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή