Μακριά από την επενδυτική βαθμίδα οι τράπεζες

Μακριά από την επενδυτική βαθμίδα οι τράπεζες

O οίκος αξιολόγησης Fitch αναλύει τα μεγάλα εμπόδια που υπάρχουν και καθιστούν δύσκολη την αναβάθμιση των τραπεζών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες απέχουν ακόμη αρκετά από αυτό το «ορόσημο», διαμήνυσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Για να κλείσουν το «χάσμα» με την αξιολόγηση της χώρας θα χρειαστούν βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, κάτι που θα σήμαινε νέα αναβάθμιση της χώρας –η οποία δεν είναι πιθανή στο βραχυπρόθεσμο διάστημα– καθώς και των δικών τους πιστωτικών προφίλ τα οποία ακόμη παρουσιάζουν αδυναμίες.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες, Πάου Λαμπρό, σε webinar για την Ελλάδα που διοργάνωσε ο οίκος χθες, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών έχουν ξεκάθαρα βελτιωθεί και μάλιστα αποτελούν εξαίρεση στην Ευρωζώνη καθώς είναι οι μόνες στις οποίες η Fitch δίνει θετικές προοπτικές. Σύμφωνα με τον Λαμπρό, αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες.

Πρώτον, το λειτουργικό περιβάλλον είναι υποστηρικτικό χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τη δυναμική στον κλάδο του real estate και τις επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και στη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας και στο ότι ο δείκτης NPL αναμένεται φέτος να μειωθεί κάτω του 5%.

Δεύτερον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια χάρη στην ισχυρή κερδοφορία, με τη λειτουργική κερδοφορία να αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική φέτος και κοντά στο 3% των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού (RWA) παρά τις πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια λόγω του κύκλου χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τρίτον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καλύτερη πρόσβαση στις αγορές πλέον ώστε να κτίσουν τα μαξιλάρια τους, ενώ αναμένεται να πετύχουν τους τελικούς στόχους των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Ο οίκος αναμένει περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, με πιο ήπιο ωστόσο ρυθμό. Η αύξηση των δανείων που αναμένει η Fitch φέτος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση των NPLs, ενώ το κόστος κινδύνου θα μειωθεί, αν και θα παραμείνει υψηλό. Επίσης, η Fitch εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που έχουν κτίσει για συγχωνεύσεις και εξαγορές –όπως στην περίπτωση της Eurobank με την Ελληνική Τράπεζα–, για οργανική ανάπτυξη και για τη διανομή μερισμάτων.

Δεδομένου ότι οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου είναι θετικές, αυτό σημαίνει ότι το λειτουργικό του περιβάλλον μπορεί να αναβαθμιστεί από το «ΒΒ» στο «ΒΒ+» (κατά μία βαθμίδα) βραχυπρόθεσμα (12-18 μήνες) εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά τους μεγέθη.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Λαμπρό, η Fitch πιστεύει ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες, όπως η ικανότητα των τραπεζών να δανείσουν στα νοικοκυριά, το ότι υπάρχει ποσοστό αναδιαρθρωμένων δανείων που διαχειρίζονται οι servicers, ενώ η ανεργία στη χώρα αν και βελτιώνεται, παραμένει υψηλή. Αυτά ουσιαστικά βγάζουν την επενδυτική βαθμίδα από το «τραπέζι».

Μια περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει επαναξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος των τραπεζών, ωστόσο είναι απίθανη αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή