ΙΟΒΕ: Oφέλη από τη μείωση του ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά

ΙΟΒΕ: Oφέλη από τη μείωση του ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά

Ενίσχυση εσόδων, ΑΕΠ και απασχόλησης σε ορίζοντα τριετίας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 325 εκατ. ευρώ, ενίσχυση της απασχόλησης κατά 11,3 χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και περισσότερα φορολογικά έσοδα σε ορίζοντα τριετίας εκτιμά το ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) ότι μπορεί να αποφέρει η σταδιακή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά (ΕΦΚΟΠ), φόρος που αυξήθηκε πολλάκις στα χρόνια της κρίσης, στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, για να παραμείνει και στη συνέχεια σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Μία ακόμη σημαντική συνέπεια από τη μείωση του ΕΦΚΟΠ εκτιμάται ότι θα είναι ο περιορισμός του λαθρεμπορίου στον κλάδο με οφέλη για τη δημόσια υγεία, αλλά φυσικά και για τα δημόσια ταμεία. Ο περιορισμός του παράνομου εμπορίου κατά 50% μπορεί να αποφέρει ετησίως μέχρι και 107 εκατ. ευρώ πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Το σενάριο που εξετάζει το ΙΟΒΕ στη μελέτη που δημοσιοποίησε χθες, υπό τον τίτλο «Οικονομικές επιδράσεις από τη μείωση του ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά», προβλέπει σταδιακή μείωση του ΕΦΚΟΠ από τα 2.550 ευρώ ανά 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης σε 1.800 ευρώ ανά 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης μέχρι το 2026, με τη μείωση να ξεκινάει από φέτος (2.300 ευρώ το 2024, 2.050 ευρώ το 2025 και 1.800 το 2026 με αντίστοιχη μείωση και του ΕΦΚ στο τσίπουρο και το ούζο από τα 1.285 ευρώ/100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης που είναι σήμερα σε 900 ευρώ το 2026). Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με χώρες που προσφέρουν αντίστοιχο τουριστικό προϊόν, η Ελλάδα έχει κατά 716 ευρώ υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ από τη Γαλλία και πάνω από 1.500 ευρώ από την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Οι επίσημες πωλήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα 6,7 εκατ. 9λιτρα κιβώτια με τη σταδιακή μείωση του ΕΦΚ μέχρι το 2026, έναντι 6,1 εκατ. στην περίπτωση διατήρησης του ΕΦΚ στο υφιστάμενο επίπεδο. Η αύξηση των πωλήσεων εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό από την αναμενόμενη μείωση της λιανικής τιμής πώλησης κατά 10,7% (κατά μέσον όρο). Συνολικά, στην εφοδιαστική αλυσίδα αλκοολούχων ποτών, προσμετρώντας τις άμεσες, τις έμμεσες και τις προκαλούμενες επιδράσεις στην ελληνική οικονομία από τη μείωση του ΕΦΚ, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας θα είναι υψηλότερο κατά 325 εκατ. ευρώ την περίοδο 2024-2026, ενώ η απασχόληση θα είναι ενισχυμένη κατά 11,3 χιλ. θέσεις επιπλέον, σε σύγκριση με το σενάριο διατήρησης του ΕΦΚ στο υφιστάμενο επίπεδο.

Αν και τα έσοδα από τον ΕΦΚ θα μειωθούν μέχρι το 2026 κατά 93 εκατ. ευρώ, το τελικό ισοζύγιο θα είναι θετικό κατά 8 εκατ. ευρώ, καθώς η επέκταση της νόμιμης κατανάλωσης αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 59 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται επιπλέον έσοδα από τον φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων κατά 11 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω επέκτασης της απασχόλησης, κατά 31 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή