Ελληνικές startups άντλησαν 45 εκατ. δολ. από αρχές Ιανουαρίου

Ελληνικές startups άντλησαν 45 εκατ. δολ. από αρχές Ιανουαρίου

Επειτα από ένα δύσκολο 2023, το 2024 φαίνεται να έχει ξεκινήσει θετικά για τον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για τις startups μπορεί οι δύσκολοι καιροί να είναι πλέον πίσω μας», λένε αρκετοί διεθνείς επενδυτές, προβλέποντας πως το 2024 θα αποτελέσει ένα έτος σταθερότητας, σε αντίθεση με το 2023 που χαρακτηρίστηκε από τη συρρίκνωση των επενδύσεων και τη μαζική απόλυση αρκετών εργαζομένων από εταιρείες τεχνολογίας.

Ο πληθωρισμός, η άνοδος του κόστους δανεισμού καθώς και οι γεωπολιτικές αναταράξεις επηρέασαν δυσμενώς τον κλάδο της τεχνολογίας, με τις επενδύσεις να μειώνονται παγκοσμίως κατά 40% την προηγούμενη χρονιά. Οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες δεν έμειναν αλώβητες από τις αναταράξεις της επενδυτικής αγοράς, αφού οι χρηματοδοτήσεις σε νέες ιδέες μειώθηκαν κατά περίπου ίδιο ποσοστό, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που παρατηρήθηκε παγκοσμίως.

Στο μέτωπο λοιπόν των ελληνικών startups, το ξεκίνημα της νέας χρονιάς φαίνεται αρκετά δυναμικό και ήδη τις πρώτες 36 ημέρες του 2024 εταιρείες ελληνικών καταβολών (με παρουσία στην Ελλάδα ή με Ελληνες ιδρυτές) έχουν σηκώσει κοντά στα 45 εκατ. δολ. σε 14 γύρους χρηματοδότησης από 13 διεθνείς επενδυτές. Οπως αποτυπώνουν τα στοιχεία του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, από τα 45 εκατ., τα 17 εκατ. κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ώριμα στάδια ανάπτυξης (growth), ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια χορηγήθηκαν σε startups που βρίσκονται είτε σε πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης (seed), είτε σε όσες έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξή τους (series A).

Τα περισσότερα κεφάλαια, ήτοι 34 εκατ. δολ., αφορούν εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα, όπως η Brite Solar η οποία συγκέντρωσε σε γύρο χρηματοδότησης Series A 8,6 εκατ. ευρώ (9,3 εκατ. δολ.) από το ελληνικό New Energy Partners καθώς και άλλους επενδυτές. H εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη νανοϋλικών για την κατασκευή διάφανων ηλιακών συλλεκτών, τα οποία εφαρμόζονται στη γεωργία και μπορούν να επιφέρουν, μεταξύ άλλων, τον μηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος.

Αλλη μία ηχηρή επένδυση τις πρώτες ημέρες του 2024 ήταν εκείνη της εταιρείας Kinvent που αναπτύσσει λύσεις τεχνολογίας στον τομέα της φυσιοθεραπείας, με τους επενδυτές της να υποστηρίζουν πως η εταιρεία έχει κάνει disrupt στον συγκεκριμένο κλάδο. Η εταιρεία σήκωσε 16 εκατ. ευρώ από το γαλλικό fund Eurazeo, το οποίο απέκτησε, με τη σειρά του, μειοψηφικό ποσοστό, ενώ στον γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν και υφιστάμενοι επενδυτές, μεταξύ άλλων και το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Uni.fund.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2017 από τον πρώην αθλητή Αθανάσιο Κόλλια, έχει έδρα στο Μονπελιέ και γραμμή παραγωγής στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία αναπτύσσει μια σειρά από διασυνδεδεμένες συσκευές που μετρούν τη δύναμη, την ισορροπία και το εύρος κίνησης των επαγγελματιών του αθλητισμού μέσω μιας εφαρμογής για τις βιομηχανίες αθλητικής απόδοσης, αποκατάστασης και ιατρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή