Στο τραπέζι ξανά ο «ενεργειακός» Τειρεσίας

Στο τραπέζι ξανά ο «ενεργειακός» Τειρεσίας

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» ξεπέρασαν το 2023 τα 500 εκατ. ευρώ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή των μέτρων για την καταπολέμηση του «ενεργειακού» τουρισμού, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, οι προμηθευτές ρεύματος βλέπουν τα «φέσια» από καταναλωτές που μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο να αυξάνονται και επανεξετάζουν τη σύσταση ενός είδους «ενεργειακού» Τειρεσία.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους αποκαλούμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας «Φυσικό Αέριο» και πρόεδρο του ΕΣΠΕΝ Γιάννη Μητρόπουλο, ξεπέρασαν το 2023 τα 500 εκατ. ευρώ και κινούνται ανοδικά τους πρώτους μήνες του έτους. Αποψη των προμηθευτών είναι ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ δεν θα ανακόψουν το φαινόμενο του «ενεργειακού» τουρισμού γι’ αυτό και απαιτείται ένα εργαλείο τύπου τραπεζικού Τειρεσία, το οποίο είχε εξετάσει στο παρελθόν ο ΕΣΠΕΝ και τώρα το επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η αγορά λιανικής πάντως, όπως τόνισε ο κ. Μητρόπουλος σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, «έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και στον ανταγωνισμό» αν και όπως είπε, οι μετακινήσεις πελατών περιορίζονται κυρίως μεταξύ των ιδιωτών παρόχων αφού κανείς δεν μπορεί να προσφέρει σημαντικά χαμηλότερες τιμές από τη ΔΕΗ που συγκεντρώνει το 75% της αγοράς. Ο κ. Μητρόπουλος δεν απέκλεισε μια ανοδική τάση τιμών τον Απρίλιο, εάν συνεχιστεί, όπως είπε, η αυξητική πορεία που παρατηρείται το τελευταίο 20ήμερο στα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πλαίσιο μετακίνησης πάντως των καταναλωτών αναμένεται ακόμη πιο ευνοϊκό στο μέλλον, όταν εγκριθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και τεθεί σε λειτουργία η νέα οδηγία που προβλέπει κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης και στα σταθερά τιμολόγια αλλά και υποχρέωση των προμηθευτών να προχωρήσουν σε αντιστάθμιση κινδύνου ενός ποσοστού της ενέργειας που εμπορεύονται, ώστε να περιορίζουν την έκθεση των πελατών τους σε υψηλές διακυμάνσεις.

Σε ό,τι αφορά τα PPAs, ως εργαλείο διασφάλισης σταθερής τιμής σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά έχει ανακόψει τη δυναμική τους. Οπως εξήγησε, προ ενός έτους έκλειναν διμερή συμβόλαια στην τιμή των 80 ευρώ/ΜWh και σήμερα ένας παραγωγός ΑΠΕ πουλάει στα 56-57 ευρώ/ΜWh και δεν αγοράζει κανείς. Υποχώρηση της χονδρεμπορικής τιμής κάτω από τα 55 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τον ίδιο, θα καταστήσει αδύνατη τη χρηματοδότηση νέων έργων ΑΠΕ –εκτός εάν πέσουν σημαντικά τα κόστη κατασκευής– καθώς αυτό είναι το ελάχιστο όριο τιμών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

Ερωτηθείς για την «Φυσικό Αέριο», ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι είχε μια πολύ καλή πορεία το 2023, καθώς πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της 110.000 νέους πελάτες στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό. Μάλιστα στη Β. Ελλάδα η εταιρεία σημείωσε το 2023 ρεκόρ συμβολαίων στο φυσικό αέριο. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον ίδιο, επενδύει πέρα από τις τιμές και στην αξιοπιστία της, κάτι που αναγνωρίζεται από τους πελάτες της. Η «Φυσικό Αέριο» βλέπει την ανάπτυξη του δικτύου της μέσω συνεργασιών. Συνεχίζει τη συνεργασία της με τη Vodafone που ξεκίνησε αρχικά για την είσπραξη λογαριασμών και επεκτάθηκε στην προσέλκυση πελατών με την προοπτική μελλοντικά και της διάθεσης συνδυαστικών πακέτων, ρεύματος – φυσικού αερίου – τηλεφωνίας.

Ερωτηθείς για τα υπερέσοδα των προμηθευτών, ο κ. Μητρόπουλος εκτίμησε ότι η πρώτη δόση (το 60% του συνόλου βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης) θα εισπραχθεί μέσα στον Μάιο και υπολόγισε το ποσοστό που αντιστοιχεί στη «Φυσικό Αέριο» γύρω στα 10 εκατ. ευρώ για το σύνολο της περιόδου Αύγουστος 2022 – Δεκέμβριος 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή