Τα υψηλά επιτόκια ενισχύουν και φέτος τις ελληνικές τράπεζες

Τα υψηλά επιτόκια ενισχύουν και φέτος τις ελληνικές τράπεζες

Το μέσο επιτόκιο στα νέα δάνεια ήταν 6,15% τον Ιανουάριο, ενώ το μέσο επιτόκιο για νέες καταθέσεις ήταν μόλις 0,53%, αναφέρει η Moody’s

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατήρηση των υψηλών καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων και το 2024 αναμένει η Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες, παρά την αναμενόμενη έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός το οποίο θα στηρίξει την κερδοφορία τους, καθώς και το πιστωτικό τους προφίλ.

Η διαφορά (spread) μεταξύ του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου των δανείων και του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου των καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες παρέμεινε υψηλά, πάνω από το 5,6% τον Ιανουάριο, όπως σημειώνει ο οίκος. Αυτό –εξηγεί– υποδηλώνει ότι τα beta των καταθέσεων, δηλαδή η μεταβολή στο κόστος των καταθέσεων σε σύγκριση με τη μεταβολή των επιτοκίων της ΕΚΤ, παραμένουν σχετικά χαμηλά, γεγονός που θα στηρίξει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το 2024.

Οπως αναφέρει η Moody’s, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες στα νέα δάνεια ήταν 6,15% τον Ιανουάριο, ενώ το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο που καταβλήθηκε για νέες καταθέσεις ήταν μόλις 0,53%, με αποτέλεσμα το μέσο spread επιτοκίου να διαμορφωθεί στο 5,62% και στα ίδια επίπεδα σχεδόν με το 2023 (5,63%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για τα ανεξόφλητα δάνεια και καταθέσεις –που έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην απόδοση των τραπεζών– ήταν 6,36% και 0,53%, αντίστοιχα, με το spread να διαμορφώνεται στο 5,83% σε σύγκριση με 5,67% το 2023.

Αξίζει να αναφέρουμε πως όπως σημειώθηκε σε πρόσφατο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, η αυξημένη διαθεσιμότητα καταθέσεων σε σχέση με τον δανεισμό της οικονομίας και ο ατελής ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα έχουν επιδράσει ανασταλτικά στον βαθμό μετάδοσης των μεταβολών των επιτοκίων πολιτικής στα επιτόκια καταθέσεων. Παράλληλα, και η ευρεία απομόχλευση που καταγράφηκε στους ισολογισμούς των τραπεζών από την κρίση δημοσίου χρέους και, πιο πρόσφατα, η ευρεία συσσώρευση καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνέτειναν επίσης σ’ αυτή την εξέλιξη.

Σε νέα ανάλυση της Jefferies για τα beta καταθέσεων παρατηρείται μάλιστα πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη. Το beta καταθέσεων συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στο 25% τον Ιανουάριο, ωστόσο παραμένει χαμηλό στη Νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι στο 13% και στην Ιταλία στο 16%, τη στιγμή που σε Γερμανία και Γαλλία διαμορφώνεται στο 27% και 33% αντίστοιχα, σύμφωνα με την Jefferies.Αν και η Moody’s αναμένει ότι το spread επιτοκίου για εταιρικούς πελάτες (που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του νέου και του υφιστάμενου δανεισμού του κλάδου) θα υποχωρήσει, πιστεύει ότι η επίδοση των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει ισχυρή και το 2024, υποστηρίζοντας τα πιστωτικά προφίλ και τις αξιολογήσεις τους. «Οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν φέτος από την αυξανόμενη και σχετικά φθηνή καταθετική βάση, καθώς και από νέα δάνεια, τη στιγμή που η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται», όπως τονίζει, προσθέτοντας πως και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών είναι αρκετά περιορισμένο, δεδομένου του χαμηλού δείκτη δανείων προς καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (61% τον Δεκέμβριο του 2023), σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή