Αυξήσεις στα τιμολόγια ζητεί η ΕΥΑΘ

Αυξήσεις στα τιμολόγια ζητεί η ΕΥΑΘ

Το αίτημα υποβλήθηκε στην αρμόδια αρχή (ΡΑΑΕΥ) και οι αυξήσεις κινούνται στο ύψος του πληθωρισμού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για αύξηση των τιμολογίων εισηγήθηκε η ΕΥΑΘ στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), το πιθανότερο ωστόσο είναι οι αυξήσεις να επιβληθούν με υπουργική απόφαση, αφού η αρμόδια Αρχή δεν έχει ακόμη στελεχώσει τις διευθύνσεις για τους τομείς υδάτων και αποβλήτων που έχουν περιέλθει με νόμο υπό την εποπτεία της.

Οι αυξήσεις που έχει εισηγηθεί η ΕΥΑΘ, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, κινούνται στο ύψος του πληθωρισμού και διαφοροποιούνται ανά κατηγορία καταναλωτών, με τους οικιακούς να έχουν τις χαμηλότερες επιβαρύνσεις. Η διοίκηση της εταιρείας μάλιστα, προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση λόγω της υποστελέχωσης της ΡΑΑΕΥ, αναμένει έγκριση των τιμολογίων με το προηγούμενο καθεστώς της έκδοσης υπουργικής απόφασης.

Τις προτάσεις της για τα τιμολόγια γνωστοποίησε η εταιρεία στο περιθώριο της εκδήλωσης υπογραφής πράσινης διμερούς σύμβασης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πρόκειται για το πρώτο πράσινο PPA που υπογράφεται με εταιρεία του δημόσιου τομέα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Ανθιμος Αμανατίδης, επισημαίνοντας τα οφέλη για την εταιρεία τόσο από άποψη μείωσης του λειτουργικού κόστους όσο και περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εισηγμένης, που έχει προαναγγείλει την επέκταση της γεωγραφικής της δραστηριότητας σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως και της Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που προέκυψε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προμηθεύει την ΕΥΑΘ με ενέργεια έως και 100 GWh ετησίως, για χρονική διάρκεια οκτώ ετών με δικαίωμα προαίρεσης τεσσάρων επιπλέον ετών. Η ενέργεια αυτή θα παράγεται από έναν εν λειτουργία αιολικό σταθμό ισχύος 30 Μεγαβάτ, για τον οποίο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διέκοψε τη σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης που είχε με τον ΔΑΠΕΕΠ, και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 20 μεγαβάτ που είναι υπό κατασκευήν.

Η τιμή της ενέργειας για το αιολικό πάρκο είναι κλειδωμένη για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου στα 79,9 ευρώ η μεγαβατώρα και για το φωτοβολταϊκό πάρκο στα 66,7 ευρώ η μεγαβατώρα. Το εκτιμώμενο όφελος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, υπολογίζεται σήμερα με μέσες τιμές τουλάχιστον στα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη του φωτοβολταϊκού σε δύο χρόνια, το όφελος θα ανέλθει τουλάχιστον σε 3,4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή