Autohellas: Ρεκόρ τζίρου το 2023

O κύκλος εργασιών του ομίλου ξεπέρασε το 1 δισ. – Τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 85 εκατ. ευρώ

autohellas-ρεκόρ-τζίρου-το-2023-562922650

Νέο ιστορικό ρεκόρ μεγεθών κατέγραψε πέρυσι, για τρίτη χρονιά, ο όμιλος μίσθωσης και εμπορίας οχημάτων Autohellas. Ειδικότερα, το 2023, έναντι του 2022, ο όμιλος ενίσχυσε κατά 31% τον τζίρο, σε ελαφρώς περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας κατά 20,2%, σε 272,1 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA). Tα λειτουργικά κέρδη (EBIT) αυξήθηκαν κατά 16,5%, σε 139,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ενισχύθηκαν κατά 3%, σε περίπου 85 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα έσοδα ύψους 174 εκατ. ευρώ από τη δραστηριότητα της FCA Greece (FIAT/JEEP/ALFA Romeo), που απέκτησε η Autohellas από κοινού με τη Samelet τον Μάιο του 2023 (μετονομάστηκε σε Italian Motion), δεν περιλαμβάνονται στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών διότι ενοποιούνται μόνο με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Ωστόσο, κατά την Autohellas, το σημαντικό ύψος εσόδων της συγκεκριμένης δραστηριότητας προσαυξάνει ακόμη περισσότερο τη συνολική δραστηριότητα και δυναμική του ομίλου.

Η Autohellas διαθέτει συνολικό στόλο 57.000 αυτοκινήτων εντός κι εκτός Ελλάδας, έχοντας αγοράσει περισσότερα από 14.000 οχήματα το 2013.

«Βελτιώσαμε σημαντικά τη λειτουργική μας κερδοφορία, παρά τον υπερδιπλασιασμό των επιτοκίων και την κάμψη των τιμών ενοικίασης από τα ιστορικά υψηλά του 2022 που είχαν δημιουργήσει η ταυτόχρονη ανάκαμψη στα ταξίδια και οι ελλείψεις στην παραγωγή αυτοκινήτων. Μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου μισθώσεων διεθνώς η υπέρβαση σε σχέση με το 2022 είναι εξαιρετική επιτυχία που επιβεβαιώνει τη στρατηγική μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Autohellas, Ευτύχιος Βασιλάκης.

Ανά τομείς δραστηριότητας, το 2023 ο κύκλος εργασιών από μισθώσεις στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7%, σε 268,4 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 34,6% το αντίστοιχο μέγεθος του 2019.

Ο τζίρος των θυγατρικών εξωτερικού, που αφορά τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων, διευρύνθηκε πέρυσι έναντι του 2022 κατά 87,8%, σε 174,2 εκατ. ευρώ. Η νέα δραστηριότητα της Hertz στην Πορτογαλία, της μεγαλύτερης θυγατρικής της Autohellas στο εξωτερικό, συνεισέφερε συνολικά 98,3 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών, επιδρώντας θετικά στη συνολική αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας. Οι υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου σε Βαλκάνια και Κύπρο κατέγραψαν οργανική αύξηση 9,3%.

Στην εμπορία αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με τη σταδιακή αποκατάσταση της παραγωγής αλλά και τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μαρκών του ομίλου, η δραστηριότητα της εισαγωγής – διανομής μεγεθύνθηκε. Το αθροιστικό μερίδιο αγοράς που κατέχουν οι Hyundai, Kia, Seat/Cupra, Fiat, Jeep, Alfa Romeo διαμορφώθηκε σε 25% στις πωλήσεις ιδιωτών, ποσοστό που διαμορφώνεται σε 17% για τις πωλήσεις προς επιχειρήσεις και 20% για τις συνολικές ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων. Η εμπορία αυτοκινήτων συνεισέφερε 560,1 εκατ. στον συνολικό κύκλο εργασιών, ποσό που αυξήθηκε κατά 32,7% το 2023 έναντι του 2022, συμβάλλοντας περαιτέρω στο συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα του ομίλου. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις της Italian Motion (Fiat, Jeep, Alfa Romeo).

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου θα προτείνει στην επερχόμενη γενική συνέλευση μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή