Trade Estates: Ενίσχυση κερδοφορίας κατά 23,6% το 2023

Trade Estates: Ενίσχυση κερδοφορίας κατά 23,6% το 2023

Tα έσοδα από μισθώματα αυξήθηκαν κατά 28,3% και ανήλθαν σε 26,7 εκατ. ευρώ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσθήκες νέων ακινήτων συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας της Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, κατά τη διάρκεια του 2023. Μάλιστα, κατά την τρέχουσα χρήση, προβλέπεται ακόμα σημαντικότερη ώθηση, λόγω της πλήρους ενσωμάτωσης των εσόδων από το εμπορικό πάρκο Smart Park, το οποίο αποκτήθηκε στο τέλος του 2023.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, στην προηγούμενη χρήση, τα έσοδα από μισθώματα αυξήθηκαν κατά 28,3% και ανήλθαν σε 26,7 εκατ. ευρώ, έναντι 20,8 εκατ. ευρώ.

Αυτό οφείλεται στην προσθήκη ακινήτων, όπως εμπορικά πάρκα σε Λάρισα και Ιωάννινα, ένα νέο κτίριο logistics στην Ελευσίνα, αλλά και η σύναψη νέων μισθώσεων με υψηλότερο τίμημα σε σχέση με τις προηγούμενες. Στο πλαίσιο αυτό, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων (και κερδών από την αποτίμηση των ακινήτων στην εύλογη αξία) ανήλθαν σε 18,2 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 23,6% έναντι του 2022, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 14,8 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 37,7 εκατ. ευρώ, έναντι 24,1 εκατ. ευρώ, λόγω της υπεραξίας από την απόκτηση του Smart Park.

Στο τέλος του 2023, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας ανήλθε σε 484 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από 13 ακίνητα, συνολικής μεικτής εκμσθώσιμης επιφάνειας 344.006 τ.μ. Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων, αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ, έως το 2027. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να επενδυθούν κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ σε έργα ανάπτυξης ακινήτων.

Η πιο πρόσφατη κίνηση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ αφορά τη συμφωνία που υπέγραψε απευθείας με τον σουηδικό όμιλο ΙΚΕΑ για την ανέγερση ενός περιφερειακού κέντρου logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου. Πρόκειται για μια επένδυση που θα προσθέσει ένα σημαντικό ακίνητο, αξίας 45 εκατ. ευρώ, στη «φαρέτρα» της Trade Estates.

Η ΙΚΕΑ επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός συγκροτήματος logistics, μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται και οι γύρω αγορές του ομίλου. Η Trade Estates συμμετείχε σε σχετικό διεθνή διαγωνισμό, επικρατώντας του ανταγωνισμού.

Πρόκειται για το δεύτερο συγκρότημα logistics μεγάλης κλίμακας που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα η Trade Estates, καθώς προηγήθηκε ανάλογη συμφωνία και με την αλυσίδα Κωτσόβολος, η οποία δεν φαίνεται να διαφοροποιείται, μετά την εξαγορά της από τη ΔΕΗ. Αυτή προβλέπει την επένδυση 45 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 56.000 τ.μ. αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στην Ελευσίνα. Παράλληλα, η Trade Estates σχεδιάζει έργο αναβάθμισης και ανακατασκευής κέντρου logistics 21.000 τ.μ., επίσης στην περιοχή της Ελευσίνας. Το έργο αυτό, ύψους 15,1 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2026. Μόλις ολοκληρωθούν τα παραπάνω έργα, η εισηγμένη θα έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο των logistics της νέα και αναβαθμισμένα συγκροτήματα, συνολικής επιφάνειας 127.000 τ.μ.

Παράλληλα, βέβαια, συνεχίζονται οι επενδύσεις στον τομέα των εμπορικών πάρκων. Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Δημήτρης Παπούλης, «νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση από την αποδοχή που έχουν λάβει τα εμπορικά μας πάρκα, καθώς μας εμπιστεύτηκαν περισσότεροι από 20 εκατ. επισκέπτες, ενώ αντίστοιχη είναι και η εμπιστοσύνη των μισθωτών μας με τους οποίους έχουμε μακροχρόνια συνεργασία». Υπενθυμίζεται ότι η Trade Estates, σε συνεργασία με την Ten Brinke Hellas, προχωράει στην ανάπτυξη δύο ακόμα εμπορικών πάρκων σε ακίνητα που έχουν αποκτηθεί για τον σκοπό αυτό στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμφότερα τα έργα έχουν εξασφαλίσει έγκριση για τη μερική χρηματοδότησή τους από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που θα μειώσει το χρηματοπιστωτικό κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή