Ρεκόρ τζίρου και κερδοφορίας πέτυχε η Aegean το 2023

Ρεκόρ τζίρου και κερδοφορίας πέτυχε η Aegean το 2023

Στα 169 εκατ. τα καθαρά κέρδη, ενώ ο κύκλος εργασιών έφθασε το 1,7 δισ. ευρώ

ρεκόρ-τζίρου-και-κερδοφορίας-πέτυχε-η-ae-562930354

Νέο ρεκόρ μεγεθών εμφάνισε το 2023, έναντι του 2022, η Aegean, έχοντας ανακάμψει πλήρως από τη διετή περίοδο της πανδημίας. Πέρυσι, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ο αεροπορικός όμιλος ενίσχυσε κατά 27%, σε 1,7 δισ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών και αύξησε τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda) κατά 46%, σε 400,4 εκατ. ευρώ, διατηρώντας ανταγωνιστική τη διάρθρωση του κόστους παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Τα προ φόρων κέρδη διευρύνθηκαν κατά 68%, σε περίπου 247 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο λειτουργικού κέρδους να διαμορφώνεται σε 14,6%. Τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 58%, σε περίπου 169 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο να προσφέρει το 2023 κατά τρία εκατ. περισσότερες θέσεις σε σχέση με το 2022 ή 18,9 εκατ. θέσεις συνολικά. Πέρυσι, η Aegean μετέφερε 9,5 εκατ. επιβάτες από και προς το εξωτερικό, με τον συντελεστή πληρότητας να διαμορφώνεται στο 83,4%, έχοντας βελτιωθεί κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Απόρροια της ισχυρής κερδοφορίας υπήρξε η παραγωγή υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών της τάξεως των 335 εκατ. ευρώ (μετά και την πληρωμή των μισθωμάτων αεροσκαφών). Ετσι, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εννέα νέων αεροσκαφών Α320/321 neo που παραλήφθηκαν το 2023, αλλά και η ταχύτατη εξέλιξη της επένδυσης στο κέντρο εκπαίδευσης και στη βάση συντήρησης αεροσκαφών.

Πέρυσι, η Aegean μετέφερε 9,5 εκατ. επιβάτες από και προς το εξωτερικό, με τον συντελεστή πληρότητας να διαμορφώνεται στο 83,4%.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ξεπέρασαν τα 709 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2023, ενώ τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε περίπου 419 εκατ. ευρώ. Στην επόμενη γενική συνέλευση θα προταθεί η διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή.

«Η Aegean πέτυχε δυναμική ανάπτυξη του πτητικού της έργου, της επιβατικής κίνησης αλλά και της κερδοφορίας, καταγράφοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα του κλάδου, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ισχυρής ζήτησης αλλά και έντονου ανταγωνισμού, υψηλών επιτοκίων και αυξανόμενων στοιχείων κόστους αλλά και αβεβαιοτήτων. Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, το οποίο επιβεβαιώνει τη συνεπή διαχρονικά στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας. Το 2023, ο όμιλος σημείωσε πρόοδο σε όλους τους στρατηγικούς άξονες καθώς προσθέσαμε 30 νέους προορισμούς, αυξήσαμε κατά τέσσερα την παραγγελία των νέων αεροσκαφών Αirbus, η οποία ανήλθε συνολικά σε 50, τον Δεκέμβριο 2023 ήδη διαμορφώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το κέντρο εκπαίδευσης με τους προσομοιωτές πτήσης αεροσκαφών, ενώ και η νέα βάση συντήρησης αεροσκαφών θα λειτουργήσει το πρώτο τετράμηνο του 2024. Ξεκινάμε συνεπώς το 2024, με ακόμα πιο στέρεες βάσεις για την εξέλιξη και εξειδίκευση των ανθρώπων μας, προσθέτοντας διαχρονικά μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας και τους μετόχους μας, έχοντας πάντα φυσικά σε απόλυτη προτεραιότητα την προσπάθεια για ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών μας. Είναι γεγονός ότι το εξαιρετικό αποτέλεσμα του 2023 αποτελεί μια δύσκολη βάση σύγκρισης για το 2024, ιδιαίτερα όταν καλούμαστε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ομως η ανταπόκριση της ζήτησης στην προστιθέμενη νέα χωρητικότητα διαφαίνεται ενθαρρυντική», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής Δημήτρης Γερογιάννης.

Φέτος ο όμιλος προγραμματίζει να διευρύνει τη δραστηριότητά του κυρίως από τη βάση της Αθήνας, ενισχύοντας τη συχνότητα των πτήσεων σε υφιστάμενα δρομολόγια προς χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσφέροντας 7% περισσότερες θέσεις. Αντίστοιχη αύξηση της χωρητικότητας αναμένεται από τη βάση της Θεσσαλονίκης αλλά και στο σύνολο του εσωτερικού δικτύου. Η αεροπορική προγραμματίζει να διαθέσει 19,5 εκατ. θέσεις, από τις 7 βάσεις της, καλύπτοντας 47 χώρες με 249 δρομολόγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή