Aegean: Μέρισμα 0,75 ευρώ για τη χρήση 2023

Aegean: Μέρισμα 0,75 ευρώ για τη χρήση 2023

Φέτος η εταιρεία θα προσφέρει 1,1 εκατ. περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εμφάνιση ισχυρών επιδόσεων προσβλέπει για το 2024 η Aegean που αναμένεται να διανείμει μέρισμα 0,75 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023, για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια. Κατά τη φετινή χρονιά, η αεροπορική θα προσφέρει 1,1 εκατ. περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις, σε σύγκριση με το 2023, οπότε είχε διαθέσει περίπου συνολικά 18,5 εκατ. θέσεις προς 30 προορισμούς. Από αυτές 800.000 θέσεις θα αφορούν δρομολόγια εξωτερικού και περίπου 400.000 θέσεις θα αντιστοιχούν σε πτήσεις εσωτερικού. Με στόχο να διατηρηθούν οι ανοδικοί –αλλά με χαμηλότερο ρυθμό έναντι του 2023– ρυθμοί ανάπτυξης της χωρητικότητας, εν μέσω του προβλήματος που έχει ανακύψει με τους κινητήρες της Pratt & Whitney και επηρεάζει την έγκαιρη παραλαβή των αεροσκαφών Airbus A320 neo, η Aegean έχει υιοθετήσει σειρά ενεργειών. Οπως εξήγησε, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, η αεροπορική επεκτείνει την ισχύ συμφωνιών leasing και αποεπένδυσε από την αγορά της Ρουμανίας, όπου δραστηριοποιούνταν μέσω της Anima Winds, γεγονός που επέτρεψε τον «επαναπατρισμό» δύο αεροσκαφών. Οπως πρόσθεσε, η Aegean έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Pratt & Whitney για τη λήψη αποζημίωσης που αφορά μόνον τη μερική κάλυψη του έκτακτου κόστους που έχει επωμιστεί η αεροπορική.

Αναφερθείς στις επιδόσεις της Aegean, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι πρόκειται, ενδεχομένως, για τον μοναδικό εισηγμένο, μη χαμηλού κόστους, αερομεταφορέα με χωρητικότητα –μετριέται σε επιβατοχιλιόμετρα (ASK)– που θα διαμορφωθεί στο 110% του 2019, μέγεθος που φανερώνει την ανάπτυξη της εταιρείας. Επίσης, τα υψηλά μεγέθη της αεροπορικής έχουν θετική επίδραση και για τους εργαζομένους της. Προβλέπονται περίπου 24 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε έκτακτες παροχές, ποσό που αρχικά είχε υπολογιστεί να διαμορφωθεί σε 18 εκατ. ευρώ, με περίπου 600 εργαζομένους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταμοιβών της εταιρείας. Ωστόσο πέρυσι, όπως και το 2022, ακόμη 2.000 εργαζόμενοι, που απασχολούνταν στην Aegean για περισσότερο από μία διετία, έλαβαν ένα μισθό επιπλέον.

Σχετικά με το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων, σε αυτό ήδη εκπαιδεύονται και πληρώματα τρίτων αεροπορικών εταιρειών. Σύντομα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία και το κέντρο υπηρεσιών συντήρησης πτητικών μέσων μετά την επικείμενη μετεγκατάσταση σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή