Πρωτοβουλία ΟΤΕ για αύξηση διείσδυσης των οπτικών ινών

Πρωτοβουλία ΟΤΕ για αύξηση διείσδυσης των οπτικών ινών

Προτείνει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπτώσεις στις τιμές χονδρικής που αφορούν τις συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) με στόχο την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας προτείνει ο όμιλος ΟΤΕ, έχοντας καταθέσει σχετική πρόταση, προς έγκριση, στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η πρόταση του ομίλου προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων. Οι πάροχοι, δηλαδή, θα μπορούν να δεσμευθούν μεταξύ τους για τους όγκους συνδέσεων που θα φέρει ο ένας στο δίκτυο του άλλου, ανάλογα με τις περιοχές που καλύπτει ο καθένας με FTTH, διασφαλίζοντας σημαντικές εκπτώσεις. Το σύστημα αυτό είναι ανοιχτό και διαθέσιμο, με τους ίδιους ακριβώς όρους, σε όλους τους παρόχους που δραστηριοποιούνται στην αγορά, ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν μελλοντικά.

Εφόσον εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, η πρόταση του ΟΤΕ θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να απολαμβάνουν την εμπειρία συνδεσιμότητας και τις υπερυψηλές ταχύτητες που προσφέρει η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Οπως αναφέρει ο ΟΤΕ, συνδυάζοντας μελλοντικά τις υπηρεσίες FTTH των παρόχων, με τις δράσεις της πολιτείας σε κουπόνια συνδεσιμότητας (Smart Readiness & Gigabit voucher), η χώρα θα μπορέσει να μεταβεί ταχύτερα από τον χαλκό στην οπτική ίνα, να καλύψει την υστέρησή της σε υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων και να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιτυγχάνοντας τους στόχους της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030.

Από την πλευρά του ο ΟΤΕ, τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις στις τιμές λιανικής τόσο στη σταθερή, όσο και στην κινητή τηλεφωνία. Σύμφωνα με στοιχεία του ομίλου, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, η πραγματική μέση τιμή, προ φόρων, για τα δεδομένα κινητής έχει μειωθεί κατά 85%, από 1,6 ευρώ ανά GB σε 0,3 ευρώ ανά GB, ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 50% στα δημοφιλή προγράμματα κινητής με πάγιο, καθώς και στην καρτοκινητή. Κατά τον ΟΤΕ, στη σταθερή, οι τιμές στα δημοφιλέστερα προγράμματα (ταχύτητες 50 Mbps και 100 Mbps) έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου, ενώ η τιμή ανά Mbps μειώθηκε κατά 26%, έπειτα από την αναβάθμιση δωρεάν των ταχυτήτων των συνδρομητών που δεν είχαν ακόμα πρόσβαση σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Οι μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες επιβεβαιώνονται και από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2023 σημείωσε αύξηση 3,5%, ενώ για τις τηλεπικοινωνίες πτώση 3,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή