Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 αναμένει ο Γ. Στουρνάρας

Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 αναμένει ο Γ. Στουρνάρας

Οι δύο θα πρέπει να γίνουν Ιούνιο και Ιούλιο, δηλώνει στο Bloomberg ο διοικητής της ΤτΕ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ δύο μειώσεων στα επιτόκια πριν από το διάλειμμα για τις καλοκαιρινές διακοπές τον Αύγουστο, τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ για το σύνολο του 2024 θεωρεί ότι η ΕKT θα πρέπει να προχωρήσει σε τέσσερις συνολικά μειώσεις, με το επιτόκιο καταθέσεων να υποχωρεί σταδιακά στο 2% στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026, από το σημερινό 4%. Παράλληλα, επισήμανε πως η ΕΚΤ μπορεί να κινηθεί πρώτη στην έναρξη του κύκλου μειώσεων των επιτοκίων, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η αμερικανική Fed.

«Πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια σύντομα, ώστε η νομισματική μας πολιτική να μη γίνει πολύ περιοριστική», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Είναι σκόπιμο να γίνουν δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Μέχρι στιγμής, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επόμενες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής έχουν προγραμματιστεί για τις 11 Απριλίου, 6 Ιουνίου και 18 Ιουλίου, ενώ η πρώτη συνεδρίαση μετά το καλοκαίρι είναι στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Στουρνάρας έχει δηλώσει στην «Κ» ήδη από τον Ιανουάριο ότι εκτιμά πως οι μειώσεις επιτοκίων θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο. «Θα έχουμε ελάχιστες νέες πληροφορίες πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου, ειδικά για τους μισθούς στις αρχές του 2024 – αλλά θα λάβουμε πολλά περισσότερα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου», σημείωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ, απηχώντας τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Συνεπώς ο κ. Στουρνάρας αναμένει πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου και στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Για να μειωθούν τα επιτόκια από τον Απρίλιο «θα χρειαστεί να δούμε την οικονομία να καταρρέει», όπως τόνισε, κάτι που ο ίδιος δεν περιμένει.

Ο κ. Στουρνάρας απέρριψε ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να είναι προβληματικό ή και επικίνδυνο η ΕΚΤ να χαλαρώσει την πολιτική της πριν το κάνει η Fed. «Δεν συμφωνώ καθόλου με το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκιά μας πριν το κάνει η Fed – και σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου συμφωνούν με αυτό», είπε. «Είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι και η Ευρωζώνη είναι μια μεγάλη ανοιχτή οικονομία με ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία», ανέφερε.

Και ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά πως η ΕΚΤ θα κινηθεί πρώτη στις μειώσεις επιτοκίων. Κατά την άποψή του, τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα μειωθούν κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, από Απρίλιο που προέβλεπε πριν, ενώ στις ΗΠΑ η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση στις 31 Ιουλίου. Και οι δύο κεντρικές τράπεζες ωστόσο θα μειώσουν τα επιτόκια φέτος κατά 75 μ.β. συνολικά. «Τα πρόσφατα σχόλια της ΕΚΤ τόνισαν την ανησυχία για τα στοιχεία για τις μισθολογικές αυξήσεις και επισήμαναν ότι σημαντικά περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες μέχρι τον Ιούνιο», όπως σημειώνει η Fitch.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή