Μερίδιο από την πίτα των μεγάλων έργων για μικρούς εργολάβους

Μερίδιο από την πίτα των μεγάλων έργων για μικρούς εργολάβους

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα έργα αναβάθμισης νοσοκομειακών υποδομών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχέεται και προς τα «χαμηλότερα στρώματα» του κατασκευαστικού κλάδου η μεγέθυνση της πίτας των έργων υποδομής και νέων κτιρίων, σε ένα σαφές δείγμα της ενδυνάμωσης του τομέα της οικονομίας, που δέχθηκε ίσως το πιο σημαντικό πλήγμα από την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών. Οσες εταιρείες κατόρθωσαν να επιβιώσουν είναι σήμερα σε πλεονεκτική θέση, καθώς, κατά κανόνα, έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, έχουν χαμηλό δανεισμό και πλέον μπορούν να διεκδικούν έργα χωρίς υπερβολικές εκπτώσεις.

Εισηγμένες εταιρείες της ΣΤ΄ τάξης του εργοληπτικού πτυχίου, όπως η ΕΚΤΕΡ και η Δομική Κρήτης, κινούνται πλέον σε όλο και πιο σημαντικά έργα και πλαισιώνονται και από άλλες, όπως η ΤΕΚΑΛ, η ΙΝΤΕΡΚΑΤ, η ΕΡΕΤΒΟ και η ΑΤΕΣΕ. Οι εταιρείες αυτές έχουν αρχίσει μάλιστα να συνεργάζονται τόσο μεταξύ τους όσο και με μεγαλύτερους ομίλους, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση και σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ ή και σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας. Παράλληλα, εταιρείες αυτής της κατηγορίας, έχουν σημαντική «δράση» σε έργα μικρότερου μεγέθους, που ωριμάζει και προκηρύσσει η ειδική μονάδα που έχει συσταθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα έργα αναβάθμισης νοσοκομειακών υποδομών. Πρόκειται για τριψήφιο αριθμό μικρών έργων, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ. Μόνο η ΕΚΤΕΡ έχει ήδη αναλάβει δύο τέτοια έργα, συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και την ανακαίνιση τμήματος ορόφου της κεντρικής πτέρυγας του ΚΑΤ.

Από τα μεγαλύτερα έργα για την κατηγορία αυτή των εταιρειών είναι και η πρόσφατη επικράτηση της ΤΕΚΑΛ στον διαγωνισμό του Δήμου Ερμιονίδας, για αρδευτικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η εταιρεία προσέφερε έκπτωση 15%, που απέχει παρασάγγας από τις εκπτώσεις που δίνονταν σε αντίστοιχα έργα πριν από 2-3 χρόνια και ξεπερνούσαν κατά κανόνα το 50%.

Στο Ελληνικό, το πρώτο κτίριο που παραδόθηκε (ΑΜΕΑ), μια επένδυση ύψους άνω των 11 εκατ. ευρώ, κατασκευάστηκε επίσης από την ΕΚΤΕΡ. Αντίστοιχα, η ΕΘΝΟΚΑΤ συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή της πρώτης φάσης του οικιστικού συγκροτήματος The Cove Residences. H εταιρεία ΑΤΕΣΕ έχει επικρατήσει, σε κοινοπραξία με τον όμιλο Mytilineos, στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ, ύψους 160 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αντίστοιχα, η κοινοπραξία των ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ – ΤΕ.ΝΑ επικράτησε σε έτερο διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την κατασκευή πέντε αστυνομικών μεγάρων στις πόλεις της Λευκάδας, της Καρδίτσας, της Βέροιας, της Αλεξανδρούπολης και της Πάτρας. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 70,4 εκατ. ευρώ. Πάντως, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται μέσω των συγκεκριμένων εταιρειών, δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι τους δημιουργούνται εμπόδια στο να μεγαλώσουν κι άλλο τις εταιρείες τους λόγω του θεσμικού πλαισίου, παρότι, όπως τονίζουν, οι περισσότερες εταιρείες έχουν πλέον υγιείς ισολογισμούς και οικονομική επάρκεια. Σε πρόσφατη επιστολή της η ΠΕΣΕΔΕ (Πανελλήνια Ενωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων) έθιξε το ζήτημα των ορίων που υπάρχουν στη διεκδίκηση μεγαλύτερων και περισσότερων έργων από τις εταιρείες των χαμηλότερων τάξεων του εργοληπτικού πτυχίου (πλην της ανωτάτης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή