Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος

Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος

Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%, από 2,5% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερα αναθεωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2024, στο 2,3% από 2,5% πριν, και ευθυγραμμίζεται έτσι πλήρως με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ παράλληλα ανοίγει την ψαλίδα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 2,9%.

Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της ΤτΕ, η δεύτερη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ήρθε έπειτα από τα στοιχεία για την ανάπτυξη του περασμένου έτους, η οποία, αν και ξεπέρασε τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κινήθηκε σε χαμηλότερους ρυθμούς, στο 2%. Οπως σημειώνεται στο υπόμνημα για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας «Note on the Greek economy», βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να είναι οι επενδύσεις, η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οριακά αρνητική θα είναι η συμβολή του εξωτερικού τομέα. Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να είναι περιοριστική, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη χάρη στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι να υπάρξει περαιτέρω διολίσθηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης είναι υπαρκτοί, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, εξαιτίας 1) μιας ενδεχόμενης επιδείνωσης της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, με τις επακόλουθες επιπτώσεις για το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, 2) ενός χαμηλότερου του αναμενόμενου ρυθμού απορρόφησης και χρησιμοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ε.Ε., 3) ενδεχόμενων καθυστερήσεων στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα φρενάρουν τη διαδικασία βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, και 4) ενδεχόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες και πυρκαγιές, όπως συνέβη το 2023).

Η κεντρική τράπεζα ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ η ψαλίδα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης (2,9%) ανοίγει.

Η ΤτΕ εντοπίζει παράλληλα 12 σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία βραχυπρόθεσμα και μεσο-μακροπρόθεσμα, τις εξής:

• Ελεγχος του πληθωρισμού.

• Επιτάχυνση των επενδύσεων, εν μέρει με την κινητοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων.

• Αντιμετώπιση ενδεχόμενων ελλείψεων στην αγορά εργασίας και της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων.

• Σχεδιασμός στρατηγικών προσαρμογής στο κλίμα και μέτρων πρόληψης καταστροφών.

• Διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας μέσω επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια.

• Διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

• Αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

• Διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων σε εκτεταμένο ορίζοντα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

• Εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

• Αντιμετώπιση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

• Επιτάχυνση του ρυθμού του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων και συνέχιση της βελτίωσης της διαχείρισης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

• Προώθηση της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και του γνωσιακού κεφαλαίου.

Πάντως, όπως επισημαίνεται, θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο του τουρισμού με υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα, καθώς και οι επιπτώσεις από την αναβάθμιση της οικονομίας, μπορεί να οδηγήσουν σε ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα, ο οποίος τοποθετείται στο 0,6% φέτος και στο 1,5% το 2025. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έπειτα από το 2,3% φέτος, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5% το 2025 και στο 2,3% το 2026.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή