Χωρίζουν Airbnb και «χρυσή βίζα»

Χωρίζουν Airbnb και «χρυσή βίζα»

Δεν θα μπαίνουν σε βραχυχρόνια μίσθωση ακίνητα που αποκτώνται με Golden Visa

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, τα οποία θα αποκτηθούν μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, στόχος είναι να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση.

Αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, η πρόταση προβλέπει την «έξωση» από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών της Αττικής, όσων επενδύουν σε ακίνητα μέσω της «χρυσής βίζας», με στόχο τη βραχυχρόνια μίσθωση. Το σχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, οι οποίες θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας και αμέσως μετά θα έρθει η σχετική διάταξη που θα περιλαμβάνει και αλλαγές στα όρια της Golden Visa που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές στα όρια θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο, διάστημα το οποίο ενδεχομένως να επιτρέψει σε όσους έχουν καταθέσει αίτηση και η οποία εκκρεμεί να λάβουν τη «χρυσή βίζα» στα σημερινά όρια.

Η τελική διαμόρφωση των ορίων θα αποφασιστεί εντός της εβδομάδας, με το ανώτατο όριο για επενδύσεις να φθάνει τα 800.000 ευρώ, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Σήμερα, μετά τις αλλαγές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, η χώρα είναι χωρισμένη σε δύο ζώνες, με την απόκτηση της «χρυσής βίζας» να κοστίζει στις φθηνές περιοχές 250.000 ευρώ και στις ακριβές 500.000 ευρώ.

Το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στον Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης, Υμηττού.

Το σχέδιο θα συζητηθεί εντός της εβδομάδας, λίγο πριν από τη διάταξη για την αλλαγή των ορίων της «χρυσής βίζας».

Στο όριο των 500.000 ευρώ εντάσσονται επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής, καθώς και στην υπόλοιπη χώρα ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ, το οποίο, όπως και των 500.000 ευρώ, είναι ανά ακίνητο. Δεν μπορεί δηλαδή η «χρυσή βίζα» να αποκτηθεί με συνολικές επενδύσεις 500.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ αντίστοιχα, με πολλαπλές αγορές ακινήτων.

Ο νέος χάρτης των επενδύσεων για τη «χρυσή βίζα» θα αποφασιστεί εντός της εβδομάδας και εξετάζεται να δημιουργηθούν δύο, τρία ή τέσσερα σκαλοπάτια τιμών (250.000-400.000-500.000-800.000 ευρώ), ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την περίπτωση όπου γίνεται επένδυση σε διατηρητέα ακίνητα.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν εισηγήσεις να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και από τον ΦΠΑ στις δαπάνες αποκατάστασης αυτών των κτιρίων, η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος, ο μειωμένος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος από εκμίσθωση, ο υπολογισμός της παλαιότητας με βάση την πραγματική χρονολογία κατασκευής και όχι την τελευταία οικοδομική άδεια.

Με βάση τα στοιχεία του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, από το 2021 έως το 2023 τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της «χρυσής βίζας» ξεπέρασαν συνολικά τα 4,3 δισ. ευρώ, ενώ οι υποβληθείσες αιτήσεις φθάνουν τις 14.875 και οι τελικές εγκρίσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα διαμορφώνονται σε 7.387.

Σταθερά πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της «χρυσής βίζας» είναι οι Κινέζοι, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την τριετία 2021-2023 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και από τη Βρετανία. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνθέτουν οι εξής: Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Βρετανία, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία.

Ποιες αλλαγές έρχονται στη φορολογία

Την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει νέες διατάξεις για την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, ανώτατο όριο ενός έτους για την ολοκλήρωση του ελέγχου, την επικοινωνία όλων των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα, την αυτόματη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη «χρυσή βίζα».

Συγκεκριμένα:

1. Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή – ηλεκτρονική επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επι-κοινωνίας.

2. Διαλειτουργικότητα. Οταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας (λ.χ. με ΟΤΑ που έχουν βεβαιώσει απαιτήσεις εις βάρος φορολογουμένων), αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας.

3. Βιβλία. Οι επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

4. Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις. Με τη διεύρυνση της ψηφιακής λειτουργικότητας, καθίσταται πλέον δυνατή η αυτόματη σύνθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και η απευθείας υποβολή της, επιτυγχάνοντας ταχύτερη βεβαίωση και είσπραξη φόρων και μείωση του βάρους συμμόρφωσης των υποχρέων. Πρακτικά, μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, δεν θα απαιτείται καν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, αφού το εισόδημά τους θα είναι γνωστό στην ΑΑΔΕ και ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης θα γίνεται αυτόματα.

5. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτές θα πρέπει να ολοκληρώνουν τον έλεγχο σε διάστημα ενός έτους και υπό προϋποθέσεις θα δίνεται παράταση. Με τη επιβολή μέγιστης διάρκειας επιτυγχάνεται η ταχύτερη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων, καθώς και η αύξηση των εσόδων από τους ελέγχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή